Vermijden ziekenhuis veroorzaakte sterfgevallen door hartziekten

Lagere ziekenhuisbezoeken voor urgente hartproblemen tijdens de beginfase van de COVID-19-pandemie hebben mogelijk bijgedragen aan vermijdbare sterfgevallen in Engeland, vindt een nieuwe studie onder leiding van UCL-onderzoekers. In de nasleep van de pandemie van het coronavirus werd in Engeland en de VS een duidelijke daling * van het aantal bezoeken van patiënten aan spoedeisende hulp (SEH) waargenomen, ook voor mensen met hartproblemen.

In deze studie, online gepubliceerd in het tijdschrift Circulation cardiovascular quality and outcomes, schatten onderzoekers van UCL’s Institute of Health Informatics het effect van verminderde ED-bezoeken voor vermoedelijke hartaandoeningen op niet-COVID-19-gerelateerde hartsterfte in Engeland.

Om het aantal extra sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen te kwantificeren, gebruikte het team sterftetellingen van het Office of National Statistics (ONS) voor Engeland. Om de verandering in dagelijkse ED-bezoeken te kwantificeren, gebruikten onderzoekers gegevens van het Public Health England (PHE) Emergency Department Syndromic Surveillance System (EDSSS): een netwerk van schildwachtmedewerkers in heel Engeland. Om te onderzoeken hoe de vermindering van ED-bezoeken mogelijk de hartsterfte heeft beïnvloed, implementeerden onderzoekers causale inferentiemethodologie.

Hoofdauteur dr. Michail Katsoulis (UCL Institute of Health Informatics) zei: “Tijdens de beginfase van de pandemie, tussen 12 maart ** en 15 april 2020, waren er naar schatting minder ED-bezoeken van 2.750 per week voor een vermoedelijke hartziekte; dit is een daling van ongeveer 35% ten opzichte van de pre-pandemieperiode dit jaar.

“Onze analyse suggereerde dat één hartdood voorkomen of uitgesteld zou kunnen zijn voor elke 12 extra ED-bezoeken wegens vermoede hartaandoeningen. We schatten dat de extra hartsterfte als gevolg van het niet aanwezig zijn bij ED’s, tijdens de beginfase van de pandemie, zo hoog als 232 doden per week. ”

Senior auteur dr. Tom Lumbers (UCL Institute of Health Informatics) zei: “Hoewel de afname van patiënten die toegang hebben tot ziekenhuiszorg tijdens de pandemie goed is gedocumenteerd, geven we hier een schatting van de gevolgen voor de gezondheid van deze verandering in het gebruik van de gezondheidszorg.

“De volksgezondheidsboodschappen om de NHS te beschermen, hebben er mogelijk toe geleid dat patiënten niet naar de spoed gingen uit angst of publieke opinie of vanwege de moeilijkheid om toegang te krijgen tot diensten als gevolg van de pandemie.

“Onze resultaten suggereren dat de pandemische respons mogelijk heeft geleid tot de onderbehandeling van niet-COVID-19-ziekten, waaronder hartaandoeningen, met belangrijke gevolgen voor de bovenmatige mortaliteit die in deze periode werd waargenomen.”

Dr. Lumbers voegde toe: “Deze resultaten leveren bewijs voor de grimmige indirecte effecten van de COVID-19-pandemie op de mortaliteit in Engeland. Er is behoefte aan beter inzicht in hoe de pandemiereactie resulteerde in een afname van het aantal ED’s met een vermoedelijke hartziekte en andere ernstige medische aandoeningen als basis voor toekomstige strategieën om zowel de directe als de indirecte effecten van de pandemie te verzachten. ”

Studiebeperkingen

De schattingen van het onderzoeksteam berusten op de aanname dat de COVID-19-pandemie alleen het aantal sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen beïnvloedt door de afname van ED-opnames, en niet door andere factoren, zoals verhoogde stress en angst.

Een andere mogelijke beperking van deze studie is de mogelijke verkeerde classificatie van hartdood als niet gerelateerd aan COVID-19, aangezien virale SARS-CoV-2-infectie werd uitgesloten op klinische gronden en niet door middel van systematische virale ribonucleïnezuurtests.