Luchtvervuiling leidt tot nierziekte

 Nieuw onderzoek geeft aan dat mensen een hoger risico lopen op een nieraandoening als ze wonen in gebieden met verhoogde luchtvervuiling. De bevindingen verschijnen in een komende uitgave van JASN.

Het is bekend dat blootstelling aan minuscule deeltjes luchtverontreiniging – fijne stofdeeltjes genoemd – het risico van mensen op het ontwikkelen van cardiopulmonale aandoeningen verhoogt, maar de effecten op de gezondheid van de nieren waren onduidelijk.

Om dit te onderzoeken, analyseerde een team onder leiding van Luxia Zhang, MD, MPH en Shaowei Wu, MD, PhD (Universiteit van Peking) enquêtegegevens van 47.204 volwassenen in China en geschatte 2-jarige niveaus van luchtverontreiniging op het woonadres van elke deelnemer op basis van satelliet informatie .

Ongeveer 10,8% van de deelnemers had een chronische nierziekte. Elke toename van 10 μg/m3 fijn stof op het adres van een deelnemer was geassocieerd met een 1,3 keer hogere kans om de ziekte te krijgen. Deze link was significant sterker in stedelijke gebieden en bij mannen, jongere deelnemers en deelnemers zonder comorbide ziekten.

“Hoewel de luchtkwaliteit in China de afgelopen 5 jaar aanzienlijk is verbeterd, overtreft het nationaal jaarlijks niveau aan fijnstof in China de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie”, aldus Dr. Zhang.

De auteurs merkten op dat de bevindingen het bewijs leveren voor de noodzaak van strengere maatregelen voor luchtkwaliteitscontrole om de gezondheid van de nieren van de bevolking te helpen beschermen.