Blootstelling aan metalen kan de zwangerschap beïnvloeden

Volgens een onderzoek van Rutgers University kan blootstelling aan metalen zoals nikkel, arseen, kobalt en lood de hormonen van een vrouw tijdens de zwangerschap verstoren. De studie verschijnt in het tijdschrift Environment International.

Blootstelling aan metalen is in verband gebracht met problemen bij de geboorte, zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht bij baby’s, en pre-eclampsie bij vrouwen. Er is echter weinig bekend over hoe blootstelling aan metalen tot dergelijke problemen kan leiden.

Dit nieuwe onderzoek toont aan dat sommige metalen het endocriene systeem kunnen verstoren, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de hormonen in ons lichaam. Deze verstoringen kunnen bijdragen aan het latere gezondheids- en ziekterisico van kinderen.

“Een delicaat hormonaal evenwicht orkestreert de zwangerschap van conceptie tot bevalling en verstoringen van dit evenwicht kunnen een negatieve invloed hebben op zowel moeder als foetus”, zegt hoofdauteur Zorimar Rivera-Núnez, een assistent-professor bij de afdeling Biostatistiek en Epidemiologie aan de Rutgers School of Public Health. .

De onderzoekers analyseerden bloed- en urinemonsters van 815 vrouwen die deelnamen aan de Puerto Rico Test-site voor onderzoek naar besmettingsbedreigingen (PROTECT).

PROTECT, opgericht in 2010, is een doorlopend prospectief geboortecohort dat de blootstelling aan het milieu bij zwangere vrouwen en hun kinderen rond de noordelijke karstzone bestudeert, waaronder stedelijke en bergachtige plattelandsgebieden van Puerto Rico.

Ze ontdekten dat metalen kunnen werken als hormoonontregelaars door de prenatale hormoonconcentraties tijdens de zwangerschap te veranderen. Deze verstoring kan afhangen van het moment waarop de moeder tijdens de zwangerschap is blootgesteld.

Prenatale blootstelling aan metalen kan enorme gevolgen hebben, zelfs buiten de gezondheid bij de geboorte. Veranderingen in geslachtshormonen tijdens de zwangerschap zijn in verband gebracht met onvoldoende groei van de foetus, wat leidt tot een laag geboortegewicht. De geboortegrootte is sterk geassocieerd met de groei van een kind en het risico op chronische ziekten, waaronder obesitas en borstkanker.

“Puerto Rico heeft een van de hoogste percentages Superfund-sites van alle Amerikaanse rechtsgebieden met 18 actieve sites, wat kan bijdragen aan de hogere mate van blootstelling aan giftige metalen”, aldus Rivera-Núnez.

Onder zwangere vrouwen is de blootstelling aan metaal hoger bij degenen die in Puerto Rico wonen dan bij degenen in het vasteland van de Verenigde Staten.

“Dit is belangrijk omdat, in vergelijking met de VS in het algemeen, vrouwen in Puerto Rico aanzienlijk meer vroeggeboorten hebben [bijna 12 procent] en andere ongunstige geboortecijfers hebben. Bovendien wordt blootstelling aan milieuvervuiling verergerd door extreme weersomstandigheden, zoals orkanen. , droogte en overstromingen, wat kan resulteren in verhoogde blootstelling aan Superfund-sites, “voegde ze eraan toe.

Volgens de auteurs van de studie zou toekomstig onderzoek moeten onderzoeken hoe veranderingen in markers van endocriene functie de geboorte en andere gezondheidsresultaten beïnvloeden. Toekomstige studies zouden ook moeten kijken naar essentiële metalen in relatie tot de gezondheid van moeder en foetus, en metalen als mengsels in relatie tot markers van endocriene functie.

Links

http://www.rutgers.edu/

http://dx.doi.org/10.1016/j.envint.2020.106310