Sterfte 40% hoger bij vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld

Verhoogd risico op sterfte door welke oorzaak dan ook is 44% voor vrouwen die huiselijk geweld hebben meegemaakt, volgens onderzoek dat gezamenlijk wordt geleid door de universiteiten van Warwick en Birmingham

De studie benadrukt het verhoogde risico op het ontwikkelen van cardiometabolische ziekten zoals hart- en vaatziekten (31%) en diabetes type 2 (51%). Meer onderzoek is nodig om te bepalen welke factoren specifiek leiden tot een toename van de mortaliteit, een deel ervan kan verband houden met het verhoogde risico op cardiometabolische ziekte.

Onderzoekers benadrukken dat zorgprofessionals zich bewust moeten zijn van de gezondheidseffecten van huiselijk geweld. Vrouwen die huiselijk geweld hebben meegemaakt, blijken meer dan 40 procent meer kans te hebben om te overlijden aan welke oorzaak dan de algemene bevolking blijkt uit een nieuw onderzoek onder leiding van de universiteiten van Warwick en Birmingham.

De onderzoekers hebben ook een verhoogd risico vastgesteld op het ontwikkelen van cardiometabolische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 bij degenen die huiselijk geweld hebben ervaren, hoewel meer onderzoek nodig is om te bepalen welke andere factoren specifiek leiden tot een toename van hun mortaliteit.

Huiselijk misbruik, bestaande uit fysiek, psychologisch, seksueel, financieel en emotioneel misbruik, wordt beschouwd als een extreem veel voorkomend verschijnsel, met naar schatting 1 op de 3 vrouwen wereldwijd en ongeveer 1 op de 4 vrouwen in het VK die het ooit hebben meegemaakt in hun leven.

Het onderzoek, dat deel uitmaakt van een bredere onderzoeksagenda naar de gezondheidseffecten van huiselijk geweld, is vandaag (17 februari) gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association en onderzoekt het verband tussen blootstelling aan huiselijk geweld bij een vrouwelijke bevolking en de daaropvolgende ontwikkeling van cardiometabolische ziekte (cardiovasculaire ziekte, hypertensie en diabetes type 2) en mortaliteit door alle oorzaken.

Met behulp van medische gegevens van Britse huisartsenpraktijken tussen 1995 en 2017, kon het team 18.547 vrouwen identificeren met een geregistreerde code met betrekking tot blootstelling aan huiselijk geweld. Deze werden gematcht met 72.231 like voor like vrouwen (vergelijkbaar qua leeftijd, body mass index, deprivatie niveau en rookstatus) die niet zo’n ervaring hadden geregistreerd.

De onderzoekers volgden vervolgens beide groepen terwijl ze bijdroegen aan de dataset en berekenden het risico op het ontwikkelen van cardiometabolische ziekte en sterfte door alle oorzaken. Ze vonden dat het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met 31% was verhoogd en type 2 diabetes met 51% in de blootgestelde groep.

Er werd geen verband gevonden met hypertensie. Ze ontdekten ook dat sterfte door alle oorzaken (d.w.z. door welke oorzaak dan ook tijdens de onderzoeksperiode) bij vrouwen die werden blootgesteld aan huiselijk geweld 44% hoger was. Hoewel het team de reden voor de verhoogde mortaliteit niet kon bevestigen, kan dit deels worden verklaard door het verhoogde cardiovasculaire risico.

Het is belangrijk op te merken dat tijdens de studieperiode het aantal patiënten dat stierf relatief gering was (948 van een totaal cohort van 91.778) waarschijnlijk te wijten aan de leeftijd bij cohorttoegang jong (37 jaar oud). De gecorrigeerde relatieve risicotoename was 44%, met het absolute risico op overlijden 6 per 1.000 vrouwen per jaar in het blootgestelde cohort (geregistreerde blootstelling aan huiselijk misbruik) vergeleken met 3,1 per 1.000 vrouwen per jaar bij degenen zonder een dergelijk record in hun medische notities.

Uit het onderzoek dat is gepubliceerd met behulp van huisartsenrecords, is echter een discrepantie geconstateerd tussen het misbruik dat is gemeld in huisartsenpraktijken en de nationale enquêtegegevens, met een geschatte prevalentie van 1 op de 4 vrouwen in enquêtegegevens die huiselijk geweld hebben ervaren vergeleken met ongeveer 0,5% gecodeerd als zoals in GP-gegevens. Dit betekent dat veel van degenen die niet zijn gecodeerd als blootgesteld aan huiselijk geweld, mogelijk enig misbruik hebben ervaren. Als dit het geval is, suggereert dit dat de weergegeven resultaten mogelijk een onderschatting zijn.

Betere koppeling en gegevensuitwisseling tussen openbare diensten, zoals de NHS en de politie, kunnen huisartsen helpen om de geestelijke en lichamelijke gezondheidsbehoeften van hun patiënten die huiselijk geweld hebben ondervonden, verder te ondersteunen.

Hoofdauteur Dr. Joht Singh Chandan, van de Warwick Medical School en het Institute of Applied Health Research van de Universiteit van Birmingham, zei: “Omdat verdere diepgaande details van de traumatische ervaringen niet beschikbaar zijn in deze archieven, was het niet mogelijk om te beoordelen of de ernst van huiselijk geweld werd geassocieerd met een ander risico-effect. Het is belangrijk op te merken dat niet alle gevallen van huiselijk misbruik nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben, maar uit deze studie kunnen we zien dat binnen deze dataset het cohort van vrouwen waarvan is vastgesteld dat ze huiselijk geweld hebben ervaren, een groter risico loopt dan die zonder records aanwezig.

“Gezien de prevalentie van huiselijk geweld, is er een last voor de volksgezondheid van cardiometabolische ziekte die waarschijnlijk te wijten is aan huiselijk geweld. Hoewel onze studie niet in staat was om precies te beantwoorden waarom deze relatie bestaat, geloven we dat het waarschijnlijk te wijten is aan de effecten van acute en chronische stress.

The Risk of Cardiometabolic Disease and All-Cause Mortality in Female Survivors of Domestic Abuse’ is published in the Journal of the American Heart Association, DOI: 10.1161/JAHA.119.014580

Persbericht Universiteit van Warwick