Bestraling kan vermoeidheid, kortademigheid bij kankerpatiënten verergeren

Bestralingstherapie naar het hart kan vermoeidheid, kortademigheid bij kankerpatiënten verergeren. Door voorafgaand aan de behandeling meer fysieke activiteit te doen, kunnen deze symptomen verbeteren.

Stralingsdoses naar het hart die optreden tijdens radiotherapiebehandelingen voor longkanker, borstkanker en lymfoom kunnen vermoeidheid verhogen, ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en een verminderde capaciteit voor lichamelijke activiteit bij patiënten met kanker, volgens onderzoek gepresenteerd op het American College of Cardiology’s Advancing the Cardiovascular Care of the Oncology Patient course. De

cursus onderzoekt nieuwe wetenschap en beste praktijken bij het beoordelen, diagnosticeren en behandelen van de unieke cardiovasculaire problemen van patiënten met kanker en / of patiënten die zorg nodig hebben om te overleven.

Hart- en vaatziekten is de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij overlevenden van kanker en naar schatting hebben 14,5 miljoen kankerpatiënten en overlevenden significante cardiovasculaire risicofactoren. Naarmate meer kankerpatiënten overleven en langer leven, komen er meer langdurige zorgproblemen aan het licht. Thoracale radiotherapie is een vorm van kankerbehandeling gericht op de borst, het hart en de romp en is zeer effectief bij het behandelen van bepaalde soorten kanker in combinatie met chemotherapie. Thoracale radiotherapie kan ook bijwerkingen veroorzaken die de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden.

Onderzoekers in deze studie probeerden thoracale radiotherapie te onderzoeken, omdat deze de kwaliteit van leven bij borstkanker, longkanker en lymfoompatiënten beïnvloedde. De studie, uitgevoerd van 2015 tot 2018, onderzocht 130 patiënten met borstkanker, longkanker of mediastinaal lymfoom die werden behandeld met bestraling naar de borst. De mediane leeftijd van de deelnemers was 54 jaar en 78,5% waren vrouwen.

Onderzoekers verzamelden gegevens voordat bestralingstherapie werd toegediend, onmiddellijk nadat de patiënt therapie had gekregen, vervolgens vijf tot negen maanden na de voltooiing van bestralingstherapie. Op elk van deze drie tijdstippen werd aan patiënten gevraagd om zelf lichamelijke activiteit te rapporteren, hetgeen werd beoordeeld met behulp van de Godin-Shephard Leisure-Time Physical Activity Questionnaire (GSLTPAQ). Vermoeidheid en kortademigheid werden beoordeeld met behulp van de functionele beoordeling van chronische ziektetherapie (FACIT) vermoeidheid en dyspneu schalen.

Verschillende soorten kanker vertoonden verschillende resultaten:

Deelnemers aan longkanker en lymfoom rapporteerden onmiddellijk na bestralingstherapie een toename van vermoeidheid en kortademigheid, die later verbeterde. Elke 1 Gy toename van de gemiddelde hartdosis straling was geassocieerd met verlaagde GSLTPAQ-scores. Bovendien werd elke 10% toename van het volume van het hart dat een stralingsdosis van 5 Gy kreeg geassocieerd met een significante verlaging van de GSLTPAQ-scores.

Deelnemers aan borstkanker meldden een significante toename van lichamelijke activiteit en afname van vermoeidheid na verloop van tijd. In deze groep was er een niet-significante trend in de richting van verhoogde vermoeidheid met toenemende stralingsdosis. Wanneer echter rekening werd gehouden met verschillen in bestraling en chemotherapie bij deze patiënten, werden hoge baseline matige tot krachtige GSLPTAQ-scores in de loop van de tijd geassocieerd met verbeteringen in vermoeidheid.

“Deze studie suggereert dat wanneer een patiënt wordt behandeld met thoracale radiotherapie, dit al vroeg een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van zijn leven. Deelname aan hogere niveaus van lichamelijke activiteit vóór de behandeling kan echter helpen om sommige van deze symptomen in de loop van de tijd te verbeteren, ”zei hoofdauteur Sheela Krishnan, MD, fellow in de cardiovasculaire divisie van het Hospital of the University of Pennsylvania. “Deze studie bevestigt ook dat toenemende niveaus van lichamelijke activiteit tijdens de behandeling gepaard gaan met gelijktijdige verbeteringen in de kwaliteit van leven. Hoewel we geen duidelijk oorzakelijk verband kunnen vaststellen op basis van deze bevindingen, benadrukt het wel dat fysieke activiteit en kwaliteit van leven nauw met elkaar verbonden zijn. ”

Er werden verschillen waargenomen tussen borstkanker en longkanker- en lymfoompatiënten, mogelijk als gevolg van verschillen in de afgegeven stralingsdoses. Echter, voor alle deelnemers, rekening houdend met de verschillen in chemotherapie en stralingsdosis die zij ontvingen, waren verhogingen van fysieke activiteit in de loop van de tijd significant geassocieerd met gelijktijdige verbeteringen in vermoeidheid en kortademigheid.

“Hoewel onze studie een kleine studie is, suggereert het dat hoge niveaus van fysieke activiteit voorafgaand aan de start van bestralingstherapie voor kanker geassocieerd worden met een betere fysieke werking en kwaliteit van leven met kankerbehandeling,” zei Krishnan. “Er is nog extra werk nodig om de soorten en timing van oefeningen te begrijpen die het grootste voordeel kunnen opleveren.”