Hervormen moderne speelruimtes voor de gezondheid van kinderen

Een eerste wereldrecensie over het belang van natuurspel kan de speelruimtes van kinderen transformeren, investeringen in stads- en stadsparken ondersteunen en tegelijkertijd belangrijke kansen bieden voor de fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.

De systematische review, uitgevoerd door de Universiteit van Zuid-Australië, onderzocht de effecten van natuurspel op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 2-12 jaar, en ontdekte dat natuurspel de complexe denkvaardigheden, sociale vaardigheden en creativiteit van kinderen verbeterde.

Geleid door UniSA-masterstudent Kylie Dankiw en onderzoeker Associate Professor Katherine Baldock, is deze studie de eerste die bewijs levert dat de ontwikkeling van innovatieve natuurspeelruimtes in kinderdagverblijven en scholen ondersteunt.

“In de afgelopen jaren is natuurspel populairder geworden bij scholen en kinderdagverblijven, waarbij velen van hen speelruimtes opnieuw ontwikkelen met natuurlijke elementen, zoals bomen, planten en rotsen. Maar terwijl ze overstappen van de traditionele ‘plastic fantastische’ speelplaatsen naar nieuwe, op de natuur gebaseerde speelruimtes, zoeken ze ook naar empirisch bewijs dat hun investeringen ondersteunt ‘, zegt Dankiw.

“Ons onderzoek is de eerste die rigoureus, transparant en systematisch het oeuvre over spelen in de natuur evalueert en laat zien welke impact dit heeft op de ontwikkeling van kinderen. We zijn verheugd om te zeggen dat de bevindingen wijzen op een positief verband tussen natuurspel en de ontwikkeling van kinderen.

“Voor opvoeders in de vroege kinderjaren, gezondheidswerkers, beleidsmakers en speelruimteontwerpers is dit waardevolle informatie die van invloed kan zijn op stedelijke speelomgevingen en vergroenen van stadsgezichten.”

Bestaande uit een systematische review van 2927 peer-reviewed artikelen, consolideerde het onderzoek 16 studies die ongestructureerd, vrij spel in de natuur (bos, groen, buiten, tuinen) omvatten en natuurlijke elementen bevatten (sterk begroeid, rotsen, modder, zand, tuinen, bossen, vijvers en water) om het effect van natuurspel op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen te bepalen.

Het ontdekte dat natuurspel de niveaus van lichamelijke activiteit, gezondheidsgerelateerde fitheid, motorische vaardigheden, leren en sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen verbeterde. Het toonde ook aan dat spelen in de natuur verbeteringen kan opleveren in cognitieve en leerresultaten, waaronder aandacht en concentratie van kinderen, punctualiteit, settelen in de klas (zelfs na het spelen), constructief spelen, sociaal spelen, evenals fantasierijk en functioneel spel.

“Natuurspel draait om vrij spelen met en in de natuur. Het gaat over het maken van moddertaarten, het maken van hutten, een buitenavontuur hebben en lekker vies worden, “zegt Dankiw.

“Dit zijn allemaal dingen die kinderen leuk vinden om te doen, maar helaas, omdat de maatschappij sedentair is geworden, risicomijdend en tijdarm is, hebben minder kinderen deze kansen.

“Door in de natuur te spelen, kunnen kinderen hun fysieke capaciteiten opbouwen – hun balans, fitheid en kracht. En terwijl ze met anderen spelen, leren ze waardevolle onderhandelingsvaardigheden, concepten van delen en vriendschappen, die kunnen bijdragen aan een gezonde emotionele en sociale veerkracht. ”

Persbericht Universiteit van Australië