Zwangerschapsdiabetes kan de biologische leeftijd van het kind versnellen

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap diabetes hadden, kunnen biologisch sneller verouderen en lopen een verhoogd risico op obesitas en hoge bloeddruk, aldus onderzoekers van Rutgers.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Epigenetics, onderzocht hoe meer dan 1.000 kinderen van moeders in China op cellulair niveau verouderen. Onderzoekers onderzochten hun blootstelling aan zwangerschapsdiabetes in utero en hun DNA-methylatie, of epigenetische leeftijd, wat aangeeft hoe ervaringen en blootstellingen de ware biologische leeftijd weerspiegelen, zelfs in de vroege kinderjaren.

Er is aangetoond dat versnelde veroudering, die kan worden bepaald door te evalueren of de geschatte DNA-methyleringsleeftijd van een persoon hoger is dan de chronologische leeftijd, verband houdt met cardiovasculaire risico’s en slechte gezondheidsresultaten later in het leven.

De onderzoekers maten de epigenetische leeftijd van 1156 kinderen van 3 tot 10 jaar in Tianjin, China, om te zien hoe deze verschilde van hun chronologische leeftijd. Ze ontdekten dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap diabetes hadden, een hogere epigenetische leeftijd hadden – of ‘ouder’ waren dan hun werkelijke leeftijd – en dat deze epigenetische leeftijd verband houdt met een hoger gewicht, een hogere body mass index, een hoger percentage lichaamsvet. -armomtrek en bloeddruk.

“Deze bevindingen suggereren dat zwangerschapsdiabetes langetermijneffecten kan hebben op epigenetische veroudering bij nakomelingen en kan leiden tot slechtere cardiometabole gezondheidsresultaten”, zegt hoofdauteur Stephanie Shiau, een instructeur aan de Rutgers School of Public Health.

De bevindingen ondersteunen de noodzaak van verder onderzoek met longitudinale steekproeven om de associatie tussen epigenetische leeftijd en het latere begin van metabole ziekten bij volwassenen te evalueren.

In de Verenigde Staten wordt volgens de National Institutes of Health jaarlijks tussen de 2 en 10 procent van de zwangerschappen getroffen door de aandoening.