Baby’s die in de herfst zijn geboren hebben hoger risico op allergie

Voedselallergieën nemen toe, met meer dan vijf miljoen kinderen, ongeveer twee kinderen in elk klaslokaal, die nu allergisch zijn voor ten minste één voedingsmiddel. Onderzoekers van National Jewish Health zijn bezig om te ontdekken wat verantwoordelijk is voor deze toename en hebben vastgesteld dat veel allergische aandoeningen waarschijnlijk beginnen met een droge, gebarsten huid, wat leidt tot een kettingreactie van allergische aandoeningen die bekend staat als de atopische mars. Het begint in de kindertijd met eczeem en leidt later in de kindertijd tot voedselallergieën, astma en hooikoorts. Nu laat hun laatste studie zien dat de tijd van het jaar waarin een baby wordt geboren een risicofactor kan zijn voor de atopische mars.

“We keken naar elk kind dat in onze kliniek werd behandeld, en degenen die in de herfst werden geboren, hadden veel meer kans om alle aandoeningen te ervaren die verband hielden met de atopische mars”, zegt Jessica Hui, MD, kinderarts bij National Jewish Health en hoofdauteur van de studie. “Nu leren we meer over waarom dat zo is en we zijn er sterk van overtuigd dat het voortkomt uit de bacteriën op de huid en hoe ze de huidbarrière beïnvloeden.”

Kinderen met eczeem hebben vaak hoge niveaus van een schadelijke bacterie, stafylokok aureus genaamd, op hun huid, die het vermogen van de huid om allergenen en ziekteverwekkers buiten te houden verzwakt.

“Wanneer voedseldeeltjes de huid kunnen binnendringen in plaats van te worden verteerd, ziet het lichaam ze als lichaamsvreemd en maakt het er antilichamen tegen aan, waardoor het kind allergisch wordt”, zei Dr. Hui.

Onderzoekers voeren nu een klinische proef uit om te kijken naar een breed scala aan factoren die kunnen bijdragen aan deze verzwakte huidbarrière bij baby’s. Ze schrijven zwangere vrouwen in en volgen hun baby’s tot in de vroege kinderjaren om rekening te houden met alles, van omgevingsfactoren tot genetica tot ingenomen medicijnen en producten die thuis worden gebruikt. Ze hopen dat dit niet alleen zal helpen verklaren waarom baby’s die in de herfst zijn geboren een groter risico lopen, maar ook zal helpen bij het ontwikkelen van oplossingen om de atopische opmars te stoppen.

“We denken dat als we op zeer jonge leeftijd kunnen ingrijpen, zelfs direct nadat de baby uit de baarmoeder is gekomen, dat mogelijk een manier voor ons is om te proberen de ontwikkeling van deze atopische mars te stoppen”, zei Dr. Hui.

Andere mogelijke oplossingen om de atopische mars te voorkomen, zijn het afdichten van de huidbarrières van baby’s met eczeem met behulp van natte wraps en lotions en het op jonge leeftijd introduceren van allergeen voedsel voor risicokinderen.