Relatie eerste menstruatie en gezondheid hart van vrouwen

Vroege menarche is in verband gebracht met veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten (HVZ), maar er is weinig bekend over het verband met de algehele gezondheid van het hart. Een nieuwe studie suggereert dat de leeftijd bij menarche een belangrijke rol speelt bij het handhaven en verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, hoewel er een aantal leeftijdsverschillen zijn. De studieresultaten worden vandaag online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Omdat HVZ de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen is, wordt er veel onderzoek gedaan naar manieren waarop vrouwen hun hartgezondheid kunnen verbeteren en ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen kunnen voorkomen. Cardiovasculaire gezondheid houdt rekening met factoren zoals bloeddruk, totaal cholesterol en glucosespiegels, evenals gedragsfactoren zoals het roken van sigaretten, body mass index, fysieke activiteit en dieet. Ideale cardiovasculaire gezondheid is geassocieerd met een lager risico op HVZ, evenals met andere uitkomsten zoals kanker, cognitieve stoornissen en depressie. Studies hebben aangetoond dat een ideale cardiovasculaire gezondheid de overhand heeft bij 50% van de Amerikaanse bevolking op 10-jarige leeftijd en afneemt tot minder dan 10% op 50-jarige leeftijd.

Sommige vormen van HVZ vinden hun oorsprong in de kindertijd, wat een van de redenen is waarom ze eerder in verband zijn gebracht met vroege menarche. Tot op heden hebben echter weinig of geen onderzoeken zich gericht op het verband tussen vroege menarche (algemeen gedefinieerd als het optreden van de eerste menstruatie vóór de leeftijd van 12 jaar) en de algehele cardiovasculaire gezondheid. Deze nieuwe studie waarbij meer dan 20.000 vrouwen betrokken waren, ontdekte niet alleen dat stijgingen in de leeftijd bij menarche significant geassocieerd zijn met een toename van de gezondheid van het hart bij vrouwen, maar ook dat er grote leeftijdsverschillen zijn in de associatie. In feite werden significante associaties tussen leeftijd bij menarche en ideale cardiovasculaire gezondheid alleen waargenomen bij jonge vrouwen, terwijl er weinig associatie werd gedocumenteerd bij oudere vrouwen. Dit suggereert dat de leeftijd bij menarche mogelijk minder een voorspeller is van de gezondheid van het hart naarmate vrouwen ouder worden.

Evenzo ontdekten de onderzoekers dat de beschermende effecten van late menarche op cardiovasculaire gezondheid duidelijk waren bij vrouwen van 25 tot 44 jaar, terwijl de schadelijke effecten van vroege menarche alleen werden waargenomen bij vrouwen van 25 tot 34 jaar. Verdere studies zijn nodig om de reden achter deze afnemende associaties beter te begrijpen.

De resultaten worden gepubliceerd in het artikel “Leeftijd bij menarche en cardiovasculaire gezondheid: resultaten van de NHANES 1999-2016.”

“Deze studie benadrukt een verband tussen leeftijd bij menarche en cardiovasculaire gezondheid, bevindingen die alleen zichtbaar waren bij jongere vrouwen en mogelijk worden aangestuurd door associaties met de body mass index. Gezien het feit dat hartaandoeningen doodsoorzaak nummer één zijn bij vrouwen, identificeert het die vrouwen die ervaren vroege menarche (jonger dan 12 jaar) kan eerdere interventie mogelijk maken om het cardiovasculaire risico te verminderen, ”zegt dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van de NAMS.