Zwaarlijvigheid vóór en tijdens zwangerschap voorspellen hartziektes

Zwangerschapscomplicaties vergroten en ontmaskeren het cardiovasculaire risico op korte en lange termijn voor mensen met obesitas

Door de NIH ondersteund onderzoek biedt een breder inzicht in de manier waarop het risico op hart- en vaatziekten zich manifesteert na de zwangerschap.

Het hebben van zwaarlijvigheid vóór en tijdens de vroege zwangerschap lijkt een sterke indicator te zijn voor het risico op het ontwikkelen van toekomstige hart- en vaatziekten en is significant gekoppeld aan nadelige gevolgen tijdens de zwangerschap, zoals hoge bloeddruk, pre-eclampsie en zwangerschapsdiabetes, volgens een studie gepubliceerd in Circulation Research. link is extern) dat werd gefinancierd door de National Institutes of Health. Onderzoekers weten dat obesitas een risicofactor is voor hart- en vaatziekten en zwangerschapscomplicaties die verband houden met de bloeddruk. Ze wisten echter niet welke factoren – zwaarlijvigheid of zwangerschapscomplicaties – jaren na de zwangerschap een grotere rol speelden bij het beïnvloeden van het risico op hart- en vaatziekten.

Hoewel het hebben van ongunstige zwangerschapsresultaten verband hield met verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten tijdens de zwangerschap, waren de complicaties verantwoordelijk voor een klein percentage van de verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten in de jaren na de zwangerschap voor mensen met obesitas.

“We ontdekken dat bepaalde zwangerschapscomplicaties de risico’s op hart- en vaatziekten, zoals obesitas, die al aanwezig waren, ontmaskeren en vervolgens vergroten. Deze studie geeft inzicht in de mogelijke timing voor interventies voor mensen met overgewicht of obesitas die aan zwangerschap denken”, zegt Victoria L. Pemberton, R.N.C., studieauteur en onderzoeker bij de afdeling Cardiovasculaire Wetenschappen van het National Heart, Lung, and Blood Instituut (NHLBI), onderdeel van NIH.

De onderzoekers analyseerden gegevens verzameld uit de nuMoM2b Heart Health Study (externe link) van ruim 4.200 nieuwe moeders – van wie ongeveer de helft overgewicht of obesitas had. Ze vergeleken de zwangerschapservaring van de deelnemers twee tot zeven jaar later met hun gezondheid. Ze ontdekten dat moeders met overgewicht of obesitas tijdens het eerste trimester van de zwangerschap ongeveer twee keer zoveel risico hadden op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes of een zwangerschap gecompliceerd door hoge bloeddruk, vergeleken met deelnemers met een normaal lichaamsgewicht. Deze moeders hadden ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten na de zwangerschap.

Ter vergelijking: zwangerschappen gecompliceerd door hoge bloeddruk verklaarden slechts 13% van de toekomstige risico’s op het ontwikkelen van hoge bloeddruk als iemand zwaarlijvig was. Op dezelfde manier verklaarde zwangerschapsdiabetes slechts 10% van de toekomstige risico’s voor diabetes.

“We willen er alles aan doen om de gezondheid van het hart van een persoon te ondersteunen, maar vooral rond de tijd van de zwangerschap – vóór, tijdens en in het begin van de zwangerschap”, zegt Sadiya S. Khan, M.D., hoofdonderzoeker van het onderzoek en een preventieve cardioloog. en universitair hoofddocent geneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago. “Dat omvat het bereiken en behouden van een gezond lichaamsgewicht, het kennen van de gezondheidscijfers van uw hart en het vinden van manieren om lichamelijk actief te blijven.”

Voor sommige complicaties ontdekten de onderzoekers dat het lichaamsgewicht geen rol speelde bij de risico’s. Mensen met overgewicht of obesitas hadden bijvoorbeeld geen verhoogd risico op een vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht. Bovendien ontdekten onderzoekers onder alle deelnemers dat degenen die vroeggeboorte meemaakten een paar jaar na de zwangerschap een verhoogd risico hadden op hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel of hoog cholesterol. Het is niet gebleken dat het krijgen van een baby met een laag geboortegewicht de risico’s verhoogt.

“Het zoeken naar manieren om de cardiovasculaire gezondheid van een persoon te ondersteunen en te optimaliseren is nog steeds van het grootste belang als iemand een ongunstige zwangerschapsuitkomst heeft gehad”, aldus Khan. “Als we echter echt een verschil willen maken in het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het voorkomen van deze zwangerschapsuitkomsten, moeten we overschakelen naar de ruimte vóór de zwangerschap en in de vroege zwangerschap.”