Patiënten VK kunnen sneller toegang krijgen tot stamcelbehandeling

De veilige productie van mogelijk levensreddende stamcellen door middel van innovatieve automatisering en machine learning zou patiënten in de toekomst sneller toegang kunnen geven tot stamcelbehandelingen.

Vandaag komen experts en UKSCB-alumni bijeen voor een speciaal evenement in de South Mimms Laboratories van de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency om twee decennia van ondersteuning van innovatie in onderzoek en in de kliniek te vieren en om naar de toekomst van geavanceerde therapeutica te kijken.

Menselijke embryonale stamcellen hebben de potentie om delen van het menselijk lichaam te helpen herstellen en regenereren na ziekte en aandoeningen. Ze zouden kunnen worden toegepast bij een groot aantal ziekten zoals blindheid, bloedkanker en hartaandoeningen.

Met steun van nationale partners bij de Medical Research Council (MRC), de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) en het National Institute for Health Research (NIHR) levert het UKSCB stamcellen van hoge kwaliteit voor wereldwijd toonaangevend onderzoek, met 30 stamcellijnen die beschikbaar zijn voor klinische toepassing. Dit maakt het UKSCB de grootste bron van menselijke embryonale stamcellen van klinische kwaliteit ter wereld.

Wereldwijd heeft het UKSCB stamcellen geleverd aan 25 verschillende landen voor onderzoek en klinische toepassingen, waarbij 54% van de stamcellijnen die in 2022 werden aangevraagd van klinische kwaliteit waren.

Dr Lee Carpenter, hoofd van de UK Stem Cell Bank, zei:

“Stamcelbehandelingen zijn moeilijk te produceren omdat het arbeidsintensief en duur is, waardoor hun beschikbaarheid om patiënten te helpen beperkt is.

“Nu we vieren dat de UK Stem Cell Bank 20 jaar bestaat, kijken we naar automatisering om de handmatige aspecten van het werken met stamcellen in laboratoria te verlichten en de productie op te schalen, zonder afbreuk te doen aan onze veiligheids- en kwaliteitsnormen.

“Dit betekent uiteindelijk dat patiënten sneller toegang kunnen krijgen tot meer kosteneffectieve, veiligere stamceltherapieën om hun aandoening of ziekte te behandelen of te voorkomen.”

Dr. Marc Bailey, MHRA Chief Science and Innovation Officer, zei:

“Dit is geen science fiction. Onze unieke troef bij de MHRA, het UKSCB, betekent dat we voorop zullen blijven lopen bij de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, zodat we kunnen helpen veilige en effectieve behandelingen beschikbaar te maken voor de mensen die ze het hardst nodig hebben.

“In een tijd waarin medicijnen om degeneratieve ziektes, zoals de ziekte van Parkinson, te vertragen of te stoppen realiteit worden, helpt ons werk het onderzoek nog verder door de basis te leggen voor celtherapieën die de potentie hebben om deze ziektes te behandelen en op een dag zelfs te genezen.

“De toekomst van het UKSCB is divers en opwindend en, net als de cellen die we samenstellen, zijn er eindeloze mogelijkheden voor ons om onderzoek en klinische vooruitgang in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld te ondersteunen.

Twintig jaar geleden werd het UKSCB van de MHRA opgericht om alle menselijke embryonale stamcellen die in het Verenigd Koninkrijk werden gecreëerd te beheren en te distribueren.

In de afgelopen twintig jaar is het UKSCB bekend geworden als het centrum van geavanceerde therapeutica – geneesmiddelen voor menselijk gebruik op basis van genen, weefsels of cellen – zowel in het Verenigd Koninkrijk als wereldwijd.

Het wordt wereldwijd erkend als een toonaangevende opslagplaats, met meer dan 180 verschillende menselijke embryonale stamcellijnen die gebruikt worden voor onderzoek en ontwikkeling, waarvan er veel gebruikt zouden kunnen worden voor de behandeling van patiënten.

De UKSCB heeft onlangs een proef afgerond met een robot die stamcellen kweekt om te zien of deze voldoen aan de standaarden die nodig zijn voor gebruik bij de productie van potentieel levensreddende behandelingen in vergelijking met onze hoogopgeleide experts.

Het CellQualia Intelligent Cell Processing System in het MHRA South Mimms Laboratories was op dat moment het enige in de wereld buiten Japan, waar het werd ontwikkeld. Dit was een succesvolle proef die aantoonde dat automatisering van stamcelproductie mogelijk is en nu worden andere automatiseringssystemen overwogen in toekomstige onderzoeken waarin automatisering en handmatige productie worden vergeleken.