Zijn alle vegetarische diëten gezond?

Vegetarisch voedsel is niet even gezond, blijkt uit onderzoek dat vandaag op ESC Congress 2020 is gepresenteerd.

“Onze studie benadrukt de variabele voedingskwaliteit van plantaardig voedsel”, zei auteur Dr. Matina Kouvari van de Harokopio Universiteit, Athene, Griekenland. “Deze bevinding was duidelijker bij vrouwen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen de neiging hebben om meer plantaardig voedsel en minder dierlijke producten te eten dan mannen. Maar onze studie suggereert dat dit geen garantie is voor gezondere voedselkeuzes en op zijn beurt een betere gezondheidstoestand. . ”

De meeste voedingsonderzoeken definiëren plantaardige diëten eenvoudig als “vegetarisch” of “arm aan vlees”, waarbij alle plantaardige voedingsmiddelen als gelijk worden behandeld. Het unieke van deze studie was dat er naast de totale hoeveelheid ook gekeken werd naar het soort plantaardig voedsel dat werd geconsumeerd. Gezonde plantaardige producten waren in principe de minst bewerkte voedingsmiddelen, zoals volle granen, fruit, groenten, noten, olijfolie en thee / koffie. Ongezonde plantaardige producten bestonden uit sappen, gezoete dranken, geraffineerde granen, aardappelen en allerlei soorten zoetigheden (bijv. Chocolade, Griekse traditionele desserts, enz.).

De studie onderzocht het verband tussen de hoeveelheid en kwaliteit van plantaardig voedsel en de gezondheid van het hart over een periode van 10 jaar.

In 2001 en 2002 selecteerde de ATTICA-studie willekeurig een steekproef van volwassenen die in Athene woonden en die geen hart- en vaatziekten of andere chronische aandoeningen hadden. De huidige analyse werd uitgevoerd bij 146 zwaarlijvige deelnemers met een normale bloeddruk, bloedlipiden en bloedsuikerspiegel. Dieet werd beoordeeld met behulp van een vragenlijst over gebruikelijke gewoonten in het voorgaande jaar. Het vermeldde 156 voedingsmiddelen en dranken die veel worden geconsumeerd in Griekenland, met foto’s om de portiegroottes te helpen bepalen.

Binnen een decennium had bijna de helft van deze zwaarlijvige deelnemers hoge bloeddruk, hoge bloedlipiden en hoge bloedsuikers ontwikkeld – een combinatie die bijzonder riskant is voor de gezondheid van het hart.

Mannen die meer plantaardig voedsel consumeerden, hadden minder kans op deze achteruitgang van de gezondheidstoestand. Er werd ook een trend waargenomen bij vrouwen, maar deze bereikte geen statistische significantie.

Wat betreft de kwaliteit van plantaardig voedsel, waren gezondere keuzes gekoppeld aan het handhaven van een normale bloeddruk, bloedlipiden en bloedsuikerspiegel. Omgekeerd werd het consumeren van ongezond plantaardig voedsel geassocieerd met het ontwikkelen van hoge bloeddruk, hoge bloedlipiden en hoge bloedsuikers. Deze relaties waren sterker bij vrouwen dan bij mannen.

Dr. Kouvari zei: “Minder vlees eten is gunstig voor de gezondheid van het hart, vooral wanneer het wordt vervangen door voedzaam plantaardig voedsel zoals volle granen, fruit, groenten, noten en olijfolie.”

Ze merkte op dat de analyse is uitgevoerd bij personen met obesitas en dat de bevindingen niet mogen worden uitgebreid naar andere gewichtscategorieën.