Zelfs licht alcoholgebruik gekoppeld aan hoger kankerrisico in Japan

In een onderzoek in Japan werd zelfs licht tot matig alcoholgebruik geassocieerd met verhoogde risico’s op kanker. In de studie die vroeg online werd gepubliceerd in CANCER , een peer-reviewed tijdschrift van de American Cancer Society, bleek het totale kankerrisico het laagste te zijn bij nul alcoholgebruik.

Hoewel sommige onderzoeken beperkt alcoholgebruik hebben gekoppeld aan lagere risico’s op bepaalde soorten kanker, is zelfs lichte tot matige consumptie in verband gebracht met een hoger risico op kanker in het algemeen. Om de kwestie in Japan te bestuderen, hebben Masayoshi Zaitsu, MD, PhD, van de Universiteit van Tokio en de Harvard TH Chan School of Public Health, en zijn collega’s 2005–2016 informatie van 33 algemene ziekenhuizen in Japan onderzocht.

Het team onderzocht klinische gegevens over 63.232 patiënten met kanker en 63.232 controles die overeenkwamen voor geslacht, leeftijd, ziekenhuisopname en ziekenhuisopname. Alle deelnemers rapporteerden hun gemiddelde dagelijkse hoeveelheid gestandaardiseerde alcoholeenheden en de duur van het drinken. (Een gestandaardiseerde drank met 23 gram ethanol kwam overeen met een 180 milliliter kopje (6 ounces) Japanse sake, een 500 milliliter fles (17 ounces) bier, een 180 milliliter glas (6 ounces) wijn, of een beker van 60 milliliter whisky.

Het totale risico op kanker bleek het laagste te zijn bij nulgebruik van alcohol, en er was een bijna lineair verband tussen het risico op kanker en alcoholgebruik. De vereniging suggereerde dat een licht niveau van drinken op een 10-drinkjaarpunt (bijvoorbeeld één drankje per dag gedurende 10 jaar of twee drankjes per dag gedurende vijf jaar) het algehele kankerrisico met vijf procent zou verhogen. Degenen die twee of minder drankjes per dag dronken, hadden een verhoogd risico op kanker, ongeacht hoe lang ze alcohol hadden gedronken. Ook toonden analyses ingedeeld naar geslacht, drink- / rookgedrag en beroepsklasse meestal dezelfde patronen.

Het verhoogde risico leek te worden verklaard door alcoholgerelateerd kankerrisico op relatief veel voorkomende plaatsen, waaronder de colorectum, maag, borst, prostaat en slokdarm.

“In Japan is kanker de belangrijkste doodsoorzaak”, zegt Dr. Zaitsu. “Gezien de huidige last van de algemene incidentie van kanker, moeten we de bevordering van voorlichting over alcoholgerelateerd kankerrisico verder stimuleren.”