Permanente haarverf en stijltangen kunnen het risico op borstkanker verhogen

Wetenschappers van de National Institutes of Health ontdekten dat vrouwen die permanente haarverf en chemische stijltangen gebruiken, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker dan vrouwen die deze producten niet gebruiken. De studie publiceerde online op 4 december in het International Journal of Cancer en laat zien dat het risico op borstkanker toenam bij meer gebruik van deze chemische haarproducten.

Onderzoekers van het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), onderdeel van NIH, ontdekten op basis van gegevens van 46.709 vrouwen in de Sister Study dat vrouwen die regelmatig permanente haarverf gebruikten in het jaar voorafgaand aan de inschrijving voor de studie 9% meer waarschijnlijk waren dan vrouwen die geen haarverf hebben gebruikt om borstkanker te ontwikkelen. Bij Afro-Amerikaanse vrouwen werd het gebruik van permanente kleurstoffen om de vijf tot acht weken of langer geassocieerd met een 60% verhoogd risico op borstkanker in vergelijking met een 8% verhoogd risico voor blanke vrouwen. Het onderzoeksteam vond weinig tot geen toename van het risico op borstkanker voor semi-permanent of tijdelijk gebruik van kleurstoffen.

“Onderzoekers bestuderen al lang het mogelijke verband tussen haarverf en kanker, maar de resultaten zijn inconsistent”, zegt de corresponderende auteur Alexandra White, Ph.D., hoofd van de NIEHS Environment and Cancer Epidemiology Group. “In onze studie zien we een hoger risico op borstkanker geassocieerd met het gebruik van haarkleurmiddelen, en het effect is sterker bij Afro-Amerikaanse vrouwen, vooral bij vrouwen die veelvuldig gebruikers zijn.”

Een intrigerende bevinding was het verband tussen het gebruik van chemische stijltangen en borstkanker. Dr. White en collega’s ontdekten dat vrouwen die stijltangen gebruikten ten minste om de vijf tot acht weken ongeveer 30% meer kans hadden om borstkanker te ontwikkelen. Hoewel het verband tussen het gebruik van stijltang en borstkanker vergelijkbaar was bij Afro-Amerikaanse en blanke vrouwen, kwam het gebruik van stijltang veel vaker voor bij Afro-Amerikaanse vrouwen.

Co-auteur Dale Sandler, Ph.D., hoofd van de NIEHS Epidemiology Branch, waarschuwde dat hoewel er eerder bewijs is om de associatie met chemische stijltangen te ondersteunen, deze resultaten in andere studies moeten worden herhaald.

Op de vraag of vrouwen moeten stoppen met het verven of het steil maken van hun haar, zei Sandler: “We worden blootgesteld aan veel dingen die mogelijk kunnen bijdragen aan borstkanker, en het is onwaarschijnlijk dat een enkele factor het risico van een vrouw verklaart. Hoewel het te vroeg is om te maken een krachtige aanbeveling, het vermijden van deze chemicaliën kan nog iets zijn dat vrouwen kunnen doen om hun risico op borstkanker te verminderen. “