Europese regeringen verbieden hersenschadelijke pesticiden

Vertegenwoordigers van de Europese lidstaten in het EU-Comité voor planten, dieren, voeding en diervoeder (SCOPAFF) hebben vandaag gestemd om de neurotoxische pesticiden chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl uit de EU-markt te verbieden, een historische stap die toegejuicht door gezondheids- en milieugroeperingen.

Genon K. Jensen, uitvoerend directeur van de Health and Environment Alliance (HEAL) , zei: “Het verbod op beide vormen van chloorpyrifos is een grote overwinning voor de gezonde ontwikkeling van de kinderen van vandaag en toekomstige generaties. Hoewel we de decennia van blootstelling aan deze stoffen en de bijbehorende gevolgen voor de neurologische ontwikkeling niet kunnen wegnemen, kan de nieuwe Commissie ervoor zorgen dat dit niet blijft gebeuren met andere stoffen door toe te zien op het verminderen van de afhankelijkheid van Europa van pesticiden en het aanpakken van resterende mazen in de evaluatie processen.”

Angeliki Lyssimachou, wetenschapsbeleidsmedewerker bij Pesticide Action Network Europe , zei: “Vandaag feliciteren we de Commissie en de lidstaten voor het stellen van de menselijke gezondheid, met name die van onze kinderen, boven industriebelangen en particuliere winst. Er was een overweldigende hoeveelheid bewijs nodig – waaruit bleek dat chloorpyrifos-insecticiden hersentoxiciteit bij kinderen kunnen veroorzaken – voor de Europese Commissie om een ​​verbod voor te stellen; Lidstaten die ertegen stemden, hadden de Europese burgers in volledige wanhoop achtergelaten. “

Nabil Berbour, Campaign Manager bij SumOfUs, zei: “Dit is een grote overwinning voor de gezondheid van Europese burgers die zich meer en meer zorgen maken over gevaarlijke pesticiden die ze op hun bord vinden. We hopen dat EU-beleidsmakers kennis nemen van deze enorme bezorgdheid en hun uiterste best zullen doen om de afhankelijkheid van de EU van giftige pesticiden te verminderen. De EU is de grootste interne markt ter wereld en de krachtigste handelsmacht, dus we hopen dat dit verbod de weg zal effenen naar andere verboden elders in de wereld. SumOfUs-leden zullen hiervoor blijven vechten. ”

In twee recente verklaringen concludeerde het Europees Agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) dat chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl geen mogelijke veiligheidslimiet hebben en niet voldoen aan de gezondheidscriteria voor vernieuwing op de Europese markt [2]. De EFSA-verklaringen hebben de Europese Commissie terecht ertoe aangezet een niet-verlenging voor te stellen voor beide stoffen waarin zij de pesticiden classificeren als potentieel schadelijk voor ongeboren kinderen.

Tegelijkertijd steunden meer dan 220.548 burgers een campagne waarin de EU-regeringen werden opgeroepen om chloorpyrifos in al zijn vormen te verbieden, gelanceerd door SumOfUs, de Health and Environment Alliance (HEAL), Pesticide Action Network (PAN) Europa, Générations Futures, Ecologistas en Acción en PAN Duitsland.