Welke medicijnen zijn het meest giftig voor de lever?

Een nieuwe studie gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology geeft inzicht in hoe gewone gehospitaliseerde patiënten leverbeschadiging ontwikkelen door het gebruik van verschillende medicijnen.

Toen onderzoekers de dossiers van 156.570 in het ziekenhuis opgenomen patiënten analyseerden, vonden ze 499 gevallen van door geneesmiddelen veroorzaakte leverbeschadiging (DILI), wat overeenkomt met een incidentie van 0,32%.

Anti-infectieuze middelen, kankermedicijnen en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen waren de belangrijkste categorieën geneesmiddelen die DILI veroorzaakten, en de hoogste incidentie was te wijten aan voriconazol (een antischimmelmedicijn). Patiënten met een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten, reeds bestaande leverziekte en eerdere operaties liepen een hoger risico op DILI.

“We hebben DILI-gerelateerde real-world studie uitgevoerd met behulp van informatietechnologie om een ​​nauwkeurigere referentie te bieden voor veilig en rationeel drugsgebruik”, zei de corresponderende auteur DaiHong Guo van het Chinese People’s Liberation Army General Hospital in Peking.