Nanoplastics en andere schadelijke stoffen in wegwerpmaskers

Wetenschappers van Swansea University hebben potentieel gevaarlijke chemische verontreinigende stoffen ontdekt die vrijkomen uit wegwerpmaskers wanneer ze in water worden ondergedompeld. Het onderzoek onthult hoge niveaus van verontreinigende stoffen, waaronder lood, antimoon en koper, in de op silicium gebaseerde en plastic vezels van gewone wegwerpmaskers.

Projectleider dr.Sarper Sarp van Swansea University College of Engineering zei:

“We moeten allemaal maskers blijven dragen, omdat ze essentieel zijn om de pandemie te beëindigen. Maar we hebben ook dringend meer onderzoek en regelgeving nodig voor de productie van maskers, zodat we de risico’s voor het milieu en de menselijke gezondheid kunnen verminderen”. In een recent artikel wordt uiteengezet dat de tests die door het onderzoeksteam zijn uitgevoerd, een verscheidenheid aan maskers gebruikten – van standaard gewone gezichtsmaskers tot nieuwe en feestelijke maskers voor kinderen, waarvan er veel momenteel in Britse winkels worden verkocht.

De toename van maskers voor eenmalig gebruik en het bijbehorende afval als gevolg van de COVID-19-pandemie is gedocumenteerd als een nieuwe oorzaak van vervuiling. De studie had tot doel dit directe verband te onderzoeken – met onderzoeken om het gehalte aan aanwezige giftige stoffen te identificeren.

De bevindingen onthullen significante niveaus van verontreinigende stoffen in alle geteste maskers – met micro- / nanodeeltjes en zware metalen die tijdens alle tests in het water vrijkomen. Onderzoekers concluderen dat dit een aanzienlijke impact op het milieu zal hebben en stellen bovendien de vraag naar de mogelijke schade aan de volksgezondheid – waarbij wordt gewaarschuwd dat herhaalde blootstelling gevaarlijk kan zijn, aangezien de gevonden stoffen een bekend verband hebben met celdood, genotoxiciteit en kanker.

Om dit tegen te gaan, adviseert het team verder onderzoek en latere voorschriften in het fabricage- en testproces.

Projectleider dr.Sarper Sarp legde uit:

‘De productie van wegwerpbare plastic gezichtsmaskers (DPF’s) in China alleen al heeft ongeveer 200 miljoen per dag bereikt, in een wereldwijde inspanning om de verspreiding van het nieuwe SARS-CoV-2-virus tegen te gaan. Onjuiste en ongereguleerde verwijdering van deze roetfilters is echter een probleem met plasticvervuiling waar we al mee te maken hebben en dat alleen maar zal toenemen. ‘

‘Er is een zorgwekkende hoeveelheid bewijs dat suggereert dat het afval van roetfilters mogelijk een aanzienlijke milieu-impact kan hebben door vervuilende stoffen vrij te geven door ze simpelweg aan water bloot te stellen. Veel van de giftige verontreinigende stoffen die in ons onderzoek worden aangetroffen, hebben bioaccumulerende eigenschappen wanneer ze in het milieu terechtkomen en onze bevindingen tonen aan dat roetfilters een van de belangrijkste bronnen van deze milieuverontreinigingen kunnen zijn tijdens en na de Covid-19-pandemie.

Het is daarom absoluut noodzakelijk dat strengere voorschriften worden gehandhaafd tijdens de productie en verwijdering / recycling van roetfilters om de impact op het milieu te minimaliseren. ‘

‘Er is ook behoefte aan inzicht in de impact van dergelijke deeltjesuitspoeling op de volksgezondheid. Een van de belangrijkste problemen met deze deeltjes is dat ze gemakkelijk van gezichtsmaskers kunnen worden losgemaakt en zonder beweging in het water kunnen worden geloogd, wat suggereert dat deze deeltjes mechanisch onstabiel zijn en gemakkelijk kunnen worden losgemaakt.

Daarom is een volledig onderzoek nodig om de hoeveelheden en mogelijke effecten te bepalen van deze deeltjes die in het milieu terechtkomen, en de niveaus die door gebruikers worden ingeademd tijdens normale ademhaling. Dit is een grote zorg, vooral voor zorgverleners, sleutelwerkers en kinderen die gedurende een groot deel van de werk- of schooldag maskers moeten dragen. ‘