Vrouwen 1,5 keer meer kans om moe wakker te worden

Uit een nieuw onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine blijkt dat vrouwen 1,5 keer (32%) meer kans hebben dan mannen (21%) om zelden of nooit goed uitgerust wakker te worden. Uit het onderzoek bleek ook dat slaperigheid de dagelijkse activiteiten van 81% van de vrouwen beïnvloedt, vergeleken met 74% van de mannen. Het is belangrijk om de waarde van een gezonde slaap te erkennen en te leren hoe je eenvoudige technieken kunt toepassen die de nachtrust verbeteren.

“Sommige vrouwen voelen ongelooflijk veel druk: de noodzaak om te werken, een huishouden te beheren en kinderen op te voeden, allemaal met een glimlach.  We moeten terug naar de pijlers van gezondheid – voeding, lichaamsbeweging en slaap”, zegt Dr. Seema Khosla, medisch directeur van het North Dakota Center for Sleep en voorzitter van de American Academy of Sleep Medicine Public Awareness Advisory Committee. “Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Het is een kwestie van prioriteit geven aan slaap. Leg de apparaten wat eerder weg, creëer een ontspannen nachtelijke routine en zorg dat er voldoende tijd is om elke nacht minimaal 7 tot 9 uur te slapen.”

Om de kwaliteit van uw nachtrust te verbeteren, volgt u deze tips om gezonde gewoonten aan te leren voor het slapengaan:

Houd een consistent slaapschema aan.

Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend of tijdens vakanties.

Maak je slaapkamer rustig en ontspannend. Houd de kamer op een comfortabele, koele temperatuur.

Beperk blootstelling aan fel licht ‘s avonds en schakel elektronische apparaten minstens 30 minuten voor het slapengaan uit.

Eet geen grote maaltijd voor het slapengaan. Als je ‘s avonds honger hebt, eet dan een lichte, gezonde snack.

Beweeg regelmatig en zorg voor een gezond voedingspatroon.
Vermijd het consumeren van cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapengaan.

Ga niet naar bed tenzij je slaperig bent.

Als je na 20 minuten nog niet in slaap valt, ga dan uit bed en doe een rustige activiteit zonder veel blootstelling aan licht totdat u zich slaperig voelt.

Vertaling: Andre Teirlinck