Vijf minuten sporten per dag kan het risico heupfracturen helpen verminderen

Naarmate we ouder worden, verliezen onze botten kracht, maar onderzoek aan de Universiteit van Loughborough heeft aangetoond dat slechts vijf minuten sporten per dag de heupkracht kan verbeteren bij postmenopauzale vrouwen.

Onderzoek uitgevoerd in het National Center for Sports and Exercise Medicine van de universiteit vroeg een groep postmenopauzale vrouwen om gedurende zes maanden elke dag thuis 50 hops te voltooien.

De vrouwen sprongen elke dag op hetzelfde been en voor en na de ingreep werden botscans gemaakt. Gedurende de zes maanden nam de botdichtheid in het hinkbeen toe in vergelijking met een afname van het niet-oefenbeen.

Dr. Katherine Brooke-Wavell, universitair hoofddocent menselijke biologie aan de University of School, Sport and Exercise and Health Sciences, legt uit: “Er zijn elk jaar meer dan 79.000 heupfracturen in het VK, met ziekenhuiskosten van £ 1130 miljoen. Postmenopauzale vrouwen lopen een bijzonder verhoogd risico op lage botdichtheid en fracturen.

“Dit onderzoek toont aan dat bij gezonde vrouwen, een korte thuisoefening die geen speciale apparatuur vereist, de botdichtheid op de heup kan verhogen en mogelijk het risico op heupfracturen kan verminderen.”

Naast het meten van het effect van de oefening op de botdichtheid, nam het team ook MRI-scans van het kniegewricht van de deelnemers om eventuele tekenen van schade als gevolg van de oefening te onderzoeken.

Chris Hartley, promovendus aan de universiteit, zei: “We weten dat veel mensen zich zorgen maken over de gezondheid van hun gewrichten en hoe veilig het is om deel te nemen aan lichamelijke activiteit, in het bijzonder krachtige oefeningen. We hebben geen schadelijke effecten van het hoppen gevonden op verschillende indicatoren met betrekking tot knieartrose. ”

Het team hoopt dat de bevindingen zullen helpen om fysieke activiteit in oudere populaties te bevorderen.

“De Royal Osteoporosis Society heeft onlangs richtlijnen gepubliceerd die fysieke activiteit aanmoedigen en deze studie draagt ​​bij aan die groeiende hoeveelheid onderzoek,” voegde Dr. Brooke-Wavell toe.

“Onze studie werd uitgevoerd met gezonde vrouwen in de leeftijd van 55-70 jaar zonder bestaand letsel en de resultaten toonden aan dat high impact training effectief is in het vergroten van botmassa. Hopping is misschien niet voor iedereen geschikt en we moedigen mensen aan om de richtlijnen te raadplegen voor advies over wat de beste oefening is om uit te voeren. ”

De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het huidige nummer Journal for Bone and Mineral Research en zijn hier te vinden.