Verhoogt suiker de bloeddruk?

Gecombineerde gegevens uit meer dan twee dozijn voedingsstudies tonen aan dat, hoewel met suiker gezoete dranken de bloeddruk wel verhogen, gezonder voedsel dat bepaalde suikers bevat niet dezelfde relatie heeft – en in feite een beschermende associatie kan hebben als het gaat om hoge bloeddruk , volgens onderzoekers van de Universiteit van Toronto.

Met suiker gezoete dranken werden in de review in verband gebracht met een stijging van de bloeddruk met 10 procent (ook hypertensie genoemd), die de resultaten van meer dan 900.000 deelnemers in de andere onderzoeken samenbracht. Fruit, kleine hoeveelheden van 100 procent vruchtensap en zuivel en volle granen met matige hoeveelheden toegevoegde suiker vertoonden allemaal enkele beschermende associaties met hypertensie, vonden de onderzoekers.

De bevindingen werden deze week gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association.

“De voedselbron is belangrijk”, zegt John Sievenpiper, universitair hoofddocent aan de afdeling voedingswetenschappen van de faculteit Geneeskunde van U en hoofdonderzoeker van de studie. “Veel voedingsrichtlijnen voor suiker zijn gebaseerd op bewijs dat met suiker gezoete dranken schadelijk zijn, maar we moeten dit niet noodzakelijkerwijs extrapoleren naar heel fruit, magere yoghurt of een volkoren ontbijtgranen die suikers bevat.”

De resultaten zouden verlichting moeten bieden aan consumenten en patiënten die zich zorgen maken over hoge bloeddruk, en die theelepels suikers kunnen tellen in de vele voedingsmiddelen die ze in de loop van een dag eten, voegt Sievenpiper toe.

“We zien meer patiënten in de kliniek vragen of ze suiker moeten opgeven, en sommigen vragen zich zelfs af of ze fruit moeten opgeven”, zegt Sievenpiper, stafarts en wetenschapper in het St. Michael’s Hospital. “Die focus op afzonderlijke voedingsstoffen kan interfereren met de algehele eetpatronen die gezond kunnen zijn, vooral in de context van het DASH-dieet, dat een zeer vruchtbare voeding is voor de behandeling van hypertensie.”

Link

Bron: University of Toronto