Verband depressie en het consumeren van een ontstekingsdieet

Een nieuwe studie gepubliceerd in The Journal of Gerontology Medical Sciences vond een verband tussen depressie, voeding en de ontwikkeling van kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid, gedefinieerd als een herkenbare staat van verhoogde kwetsbaarheid als gevolg van een achteruitgang in functie in meerdere fysiologische systemen, treft 10-15% oudere volwassenen en komt vaak samen met andere gezondheidsproblemen voor, zoals depressie.

Kwetsbaarheid, gedefinieerd als een herkenbare staat van verhoogde kwetsbaarheid als gevolg van een achteruitgang in functie in meerdere fysiologische systemen, treft 10-15% oudere volwassenen en komt vaak samen met andere gezondheidsproblemen voor, zoals depressie. Er wordt gedacht dat voeding een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van kwetsbaarheid.

Terwijl eerdere studies een verband aantoonden tussen een inflammatoir dieet – inclusief kunstmatige transvetten (zoals gedeeltelijk gehydrogeneerde olie), geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten – en het risico op ontwikkelingsfrailty, is dit een van de eerste studies die probeert de impact van depressie op voedingsontsteking en kwetsbaarheid.

Met de titel “Associatie van pro-inflammatoire voeding met het begin van kwetsbaarheid bij volwassenen met en zonder depressieve symptomen: resultaten van de Framingham Offspring Study”, probeerde de studie te bepalen of personen met depressieve symptomen kwetsbaarder zijn voor de ontwikkeling van kwetsbaarheid als reactie op een voedingsontsteking.

De studie maakte gebruik van gegevens van het Framingham Heart Study Offspring-cohort. De 1.701 niet-kwetsbare deelnemers rapporteerden hun dieet en depressieve symptomen bij aanvang en werden gedurende ongeveer 11 jaar gevolgd toen de kwetsbaarheidsstatus opnieuw werd beoordeeld.

De studie vond een verband tussen een inflammatoir dieet en een grotere kans op kwetsbaarheid leek iets sterker bij mensen met depressieve symptomen. De onderzoekers veronderstellen dat, aangezien personen met depressieve symptomen doorgaans hogere niveaus van ontsteking hebben, het toevoegen van een voedingsontsteking daarbovenop de ontwikkeling van kwetsbaarheid versnelt.