Veel fructose tijdens zwangerschap heeft invloed op het metabolisme nageslacht

Een verhoogde fructose-inname tijdens de zwangerschap kan aanzienlijke veranderingen in de stofwisselingsfunctie en de melksamenstelling van de moeder veroorzaken en het metabolisme van hun nakomelingen veranderen, hebben onderzoekers van de University of Otago, Wellington, ontdekt.

Uit het onderzoek, dat werd geleid door dr.Clint Gray, een onderzoeksmedewerker bij de afdeling Kindergeneeskunde en kindergezondheid, bleek dat het verhogen van de fructose in de voeding van vrouwelijke cavia’s leidde tot zeer significante en consistente veranderingen in de vrije vetzuren die in het bloed circuleren. van hun nageslacht. Dit ondanks het feit dat de nakomelingen zelf geen fructose consumeerden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het internationale tijdschrift Frontiers in Endocrinology.

Eerste auteur, promovendus Erin Smith, zegt: “Uit eerder onderzoek is gebleken dat voeding van slechte kwaliteit tijdens de zwangerschap de nakomelingen vatbaar kan maken voor gevolgen op de lange termijn, waaronder de ontwikkeling van obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd”.

“Er is echter een gebrek aan gegevens die de impact van verhoogde fructose-inname vóór en tijdens de zwangerschap en de daaropvolgende nadelige effecten op de lactatie, de ontwikkeling van de foetus en de metabolische functie van het nageslacht onderzoeken.”

De twee experimentele groepen kregen voor en tijdens de zwangerschap ofwel een controledieet of een fructosedieet. De fructosegroep kreeg aanvullend fructosewater om de verhoogde suikerzoete drankinname 60 dagen voorafgaand aan het paren en tot de bevalling van hun nageslacht te repliceren. Fructose vormde 16,5 procent van hun dieet en lijkt sterk op de gemiddelde menselijke consumptie van fructose / suiker in westerse landen, die wordt geschat op ongeveer 14 procent van de gemiddelde dagelijkse calorie-inname.

“We ontdekten dat fructose een significante invloed had op de metabolische status van zwangere vrouwtjes en het gehalte aan vrije vetzuren in hun melk. We leveren ook het eerste bewijs dat nakomelingen geboren uit moeders die fructose hebben gekregen een zeer specifiek patroon van verhoogde vrije vetzuren en veranderd lipidenmetabolisme vertonen dat gedurende het vroege leven aanhoudt. ”

Mevrouw Smith zegt dat het algemeen bekend is dat verhoogde niveaus van circulerende vrije vetzuren het risico op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhogen – waarbij een verhoogde vetzuursynthese is aangetoond na consumptie van fructose.

Ze zegt dat het bewijs suggereert dat suboptimale voeding van de moeder, zoals voeding met veel fructose en geraffineerde suikers, kan bijdragen aan de toename van stofwisselingsziekten bij mensen die de afgelopen 40 tot 50 jaar zijn waargenomen.

“Onze studie benadrukt het belang van het beperken van toegevoegde geraffineerde fructose, zoals met suiker gezoete dranken, en het streven naar een meer uitgebalanceerd voedingspatroon bij vrouwen voorafgaand aan en tijdens zwangerschap en borstvoeding.”

The article, ‘Fructose Consumption During Pregnancy Influences Milk Lipid Composition and Offspring Lipid Profiles in Guinea Pigs’ is published in the international journal, Frontiers in Endocrinology.

Volledige studie

http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fendo.2020.00550/full