Slaperigheid kan een negatieve invloed hebben op je sociale leven

Slaperigheid beïnvloedt de cognitieve prestaties, motivatie en gedrag. Steeds meer mensen lijden aan slaapstoornissen, maar de effecten van slaperigheid op sociale activiteit, die een belangrijke rol speelt in iemands algehele gezondheid en welzijn, zijn relatief onbekend gebleven. Om ons begrip op dit gebied te vergroten, hebben onderzoekers van de Universiteit van Stockholm en het Karolinska Institutet 641 werkende volwassenen in Zweden bestudeerd. De deelnemers registreerden elke dertig minuten wat ze aan het doen waren, schatten elke drie uur hun mate van slaperigheid in en vulden drie weken lang elke ochtend een slaapdagboek in.

De resultaten, die nu in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS zijn gepubliceerd, laten een duidelijk verband zien tussen slaperigheid en sociale activiteit. Een hogere mate van slaperigheid zou in verband kunnen worden gebracht met een vermindering van het aantal sociale activiteiten en de hoeveelheid tijd die men met sociale activiteiten bezig is, met de meest significante effecten op vrije dagen en ‘s avonds.

Sociale activiteit bevordert over het algemeen een goede nachtrust. De studie toont aan dat sociale activiteit in de middag verband kan houden met een verhoogde slaperigheid na het sociale engagement en met een langere slaapduur die nacht. En tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat een hoger niveau van sociale activiteit in de avond verband hield met verminderde slaperigheid en een kortere slaapduur (20 tot 30 minuten minder als respondenten langer dan 6 uur actief waren).

Volgens een van de hoofdauteurs van het onderzoek, John Axelsson, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Stockholm en universitair hoofddocent aan het Karolinska Institutet, laten de resultaten zien dat sociale activiteit ons vermoeit, net als fysieke activiteit, waardoor onze behoefte aan slaap toeneemt en we gaan slapen. langer de volgende keer dat we slapen.

Aan de andere kant wordt veel sociale activiteit ‘s avonds laat geassocieerd met verminderde slaap. Dit laatste houdt waarschijnlijk verband met momenten waarop we bepaalde soorten sociale activiteiten, zoals uitgaan en feesten, voorrang geven boven slapen. Het kan ook zijn dat bepaalde soorten sociale activiteiten laat in de avond ons opwinden, en het kan dan wat langer duren voordat we in slaap vallen.

John Axelsson en zijn collega’s doen nu onderzoek naar de invloed van slaap en slaperigheid op de manier waarop we omgaan met onze collega’s op het werk. Ze volgen hoe goed werknemers slapen in meer detail dan in het huidige onderzoek en onderzoeken hoe vaak deelnemers sociaal actief zijn en de kwaliteit van sociale interactie.

Persbericht Universiteit Stockholm

Article in PNAS: Sleepiness, sleep duration, and human social activity: An investigation into bidirectionality using longitudinal time-use data.