Toename gebruik cannabis door Amerikaanse ouderen

Het gebruik van cannabis blijft in populariteit toenemen onder volwassenen van 65 jaar en ouder in de Verenigde Staten, volgens een nieuwe studie van de NYU Grossman School of Medicine.

Het onderzoek schat dat het cannabisgebruik bij volwassenen van 65 jaar en ouder is toegenomen van 2,4 procent tot 4,2 procent in de Verenigde Staten, een significante toename van 75 procent tussen 2015 en 2018.

Met de legalisatie van cannabis voor medische en recreatieve doeleinden in veel staten, bestuderen medische professionals het gebruik ervan bij de behandeling van een aantal chronische gezondheidsproblemen. Sinds 1996 hebben 31 staten medische marihuana gelegaliseerd, terwijl 11 staten en Washington, D.C. ook recreatief gebruik hebben gelegaliseerd. Uit eerder onderzoek is gebleken dat cannabisgebruik de afgelopen jaren relatief stabiel is geweest.

“Onze studie toont aan dat cannabisgebruik landelijk steeds populairder wordt onder oudere volwassenen”, zegt de hoofdauteur van de studie, Benjamin Han, MD, MPH, universitair docent bij de departementen Geneeskunde en Volksgezondheid aan NYU Langone. “Naarmate meer oudere volwassenen cannabis gebruiken, hetzij voor therapeutische of recreatieve doeleinden, is het belangrijk voor zorgverleners om hun patiënten te adviseren – ondanks de zeer beperkte gegevensbasis – over de voor- en nadelen van cannabisgebruik bij oudere volwassenen.”

Voor de studie analyseerden onderzoekers gegevens van de National Survey on Drug Use and Health, een landelijk representatief onderzoek van het Centre for Behavioral Health Statistics and Quality. In het onderzoek werd cannabisgebruik gecategoriseerd door te vragen of marihuana, hasj, pot, gras of hasjolie was gerookt of ingenomen.

Onderzoekers hebben trends waargenomen in de prevalentie van cannabisgebruik in het afgelopen jaar, uitgesplitst naar sociaal-demografische achtergrond, chronische ziekten, zorggebruik en ander middelengebruik bij volwassenen van 65 jaar en ouder, in de Verenigde Staten, tussen 2015 en 2018.

Bepaalde subsets van deze populatie zagen een nog hogere prevalentie. Onderzoekers schatten bijvoorbeeld dat het gebruik van het afgelopen jaar meer dan verdubbeld was door oudere volwassenen met diabetes, onder degenen die een behandeling voor geestelijke gezondheid hebben ondergaan, en degenen die alcoholgebruik in het afgelopen jaar meldden. Vrouwen en personen die getrouwd waren, een universitair diploma hadden of een hoger inkomen hadden, verhoogden ook hun cannabisgebruik aanzienlijk.

“We moeten doorgaan met het bestuderen van zowel de risico’s als de voordelen van het gebruik van marihuana, vooral bij oudere mensen,” zegt de senior auteur van het onderzoek, Joseph J. Palamar, PhD, MPH, universitair hoofddocent volksgezondheid aan NYU Langone. “In dit onderzoek werd ook niet gevraagd naar het vapen van marihuana of THC-producten, dus het mogelijke gebruik ervan werd onderschat. We moeten damptrends van alle leeftijdsgroepen op de voet volgen. ‘

Onderzoekers zeggen dat ze van plan zijn om meer gedetailleerde informatie te verkrijgen over de invloed van medicinale marihuana op oudere populaties, evenals de risico’s en bijwerkingen. Bovendien vereisen de profielen van andere cannabinoïden naast tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) in medische marihuanaproducten verder onderzoek, volgens de auteurs van de studie.

“Deze studie geeft ons belangrijke inzichten in het cannabisgebruik bij belangrijke groepen ouderen, met name babyboomers”, zegt Caroline S. Blaum, MD, professor Diane en Arthur Belfer in de ouderengeneeskunde en directeur van de afdeling Geriatrische geneeskunde en palliatieve zorg. . “Inzicht in hoe onze oudere patiënten marihuana gebruiken en de mogelijke effecten evalueren is een van de belangrijkste vragen die ons veld moet beantwoorden om de beste zorg te bieden.”