Gewichtsbeheer sleutel tot minimaliseren risico op diabetes 2

Van verhoogde vetverdeling tijdens de menopauze is al lang geleden aangetoond dat het de insulineresistentie en het risico op diabetes verhoogt. Een nieuw onderzoek op basis van gegevens van de Women’s Health Initiative (WHI) laat zien dat metabolisch ongezond zijn het risico op diabetes zelfs verhoogt bij vrouwen met een normaal gewicht.

De resultaten worden vandaag online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Naarmate vrouwen ouder worden en door de overgang heen gaan, neemt de prevalentie van diabetes toe. Specifieker, postmenopauzale vrouwen met verhoogd buikvet lopen risico op diabetes type 2 vanwege de ontwikkeling van insulineresistentie en glucose-intolerantie.

Recente studies hebben zelfs gesuggereerd dat vrouwen met een normaal gewicht kunnen een verhoogd risico op diabetes lopen als ze metabolisch ongezond zijn.

De metabolische gezondheid is gebaseerd op de gecombineerde niveaus van bloedsuiker, triglyceriden en hoge dichtheid lipoproteïne cholesterol, evenals bloeddruk en tailleomtrek. In deze nieuwste studie probeerden onderzoekers de relatie tussen verschillende metabolische gewichten te bepalen categorieën en diabetesrisico bij de postmenopauzale vrouwen die deelnamen aan de WHI.

Ze concludeerden die metabolisch ongezonde vrouwen met een normaal gewicht, evenals metabolisch gezonde vrouwen die dat zijn
overgewicht, een tweevoudig verhoogd risico had op het ontwikkelen van diabetes.

Dit bevestigde dat zelfs vrouwen van normaal gewicht een risico kunnen lopen op diabetes, afhankelijk van hun metabolische gezondheid. Ter vergelijking, vrouwen die metabool ongezond waren en overgewicht hadden vier keer meer kans hadden om de ziekte te ontwikkelen.

Bevindingen werden gepubliceerd in het artikel ‘Incidentie van diabetes volgens metabolisch gezond of ongezond normaal gewicht of overgewicht / obesitas bij postmenopauzale vrouwen: de gezondheid van vrouwen initiatief.”

www.menopause.org