Nieuws big pharma fraude


balk2.jpg (42734 bytes)


Is er een verband tussen de marketing van opioÔden gericht op dokters enerzijds en aantal doden door een overdosis anderzijds?

In deze studie werd het verband onderzocht tussen de op dokters gerichte marketing-inspanningen van de farmaceutische industrie en het daaropvolgende aantal doden door een overdosis van op recept verkrijgbare opiumachtige pijnstillers (opioÔden). In de studie werden alle counties [2] in de VS betrokken.

Lees verder


Marketing naar artsen door farmaceutische bedrijven leidt tot meer voorschriften

Een nieuwe studie toont de significante impact aan die een paarmaaltijden kunnen hebben op het voorschrijfgedracht van artsen. Onderzoekers van het Grayken Center for Addiction van het Boston Medical Center onderzochten farmaceutische betalingen vanaf 2014, variŽrend van advieskosten tot maaltijden, en ontdekten dat in 2015 bij de artsen die promotiegeschenken hadden ontvangen de voorschriften voor pijnstillers waren verhoogd: negen procent meer dan artsen die geen marketing hadden gekregen.

Lees verder


Cardiologist Dr Malhotra takes on the CEO of Pharma giant Astra Zeneca at the prestigious Cambridge Union


Big Pharma bespeelt het systeem om lucratieve financieringsdeals in centraal Europa veilig te stellen

Nieuw onderzoek, van een internationale groep van gezondheidsbeleid experts, geleid door de University of Bath (UK), laat een vermengd beeld zien van transparantie in openbare besluitvorming met betrekking tot het goedkeuren van nieuwe medicijnen in Polen, een van Europa's grootste farmaceutische markten.

Lees verder


Nog steeds houden de farmaceutische bedrijven ons voor de gek

De medicijnindustrie realiseert zich duidelijk dat steeds meer mensen kritisch staan tegenover behandelingen met cholesterolverlagers. Dit is waarschijnlijk de reden waarom er de laatste tijd verscheidene grote en ingewikkelde, door meerdere auteurs geschreven, reviews zijn gepubliceerd, betaald en in sommige gevallen ook uitgevoerd door de medicijnindustrie. Het kan ook verklaren waarom Amgen kort geleden een nieuw rapport heeft uitgebracht over het FOURIER-onderzoek. Amgen is de producent van het betreffende medicijn. Als je mijn nieuwsbrief van maart 2017 hebt gelezen weet je dat zowel de cardiovasculaire als de totale sterfte toenam bij dat onderzoek, hoewel niet met statistische significantie. Dit was waarschijnlijk de reden dat de proef al na 2,2 jaar werd stopgezet.

Lees verder


Willeke Slingerland interviewt Hans vd Linde over pharma-marketing


Medische tijdschriften publiceren betaalde nepwetenschap

Medische tijdschriften die invloedrijk zijn bij het promoten Ė of afkraken Ė van nieuwe medicijnen zouden niet moeten worden vertrouwd, want het wetenschappelijk onderzoek, dat eerder als onafhankelijk werd beschouwd, wordt tegenwoordig betaald door de farmaceutische industrie, zo zegt de voormalig hoofdredacteur van een van de toptijdschriften in het land (de VS).
ďTja, zo was het vroeger,Ē zegt de voormalig redacteur van het New England Journal of Medicine, dr. Marcia Angell. Maar, zo voegt zij toe, ďhet begon te veranderen toen de farmaceutische industrie rijker, sterker en invloedrijker werd.

Lees verder


Hoe big pharma in de VS de mensen wil overtuigen dat ze ziek zijn


Hoe medicatie slecht voor je gezondheid kan zijn - Professor Dee Mangin


Meer dan de helft van medicijnonderzoeken wordt niet gepubliceerd


Media nieuws betreffende misleidende informatie over statines

Twee jaar geleden stuurde Fiona Godlee, de redacteur van het British Medical Journal, een brief aan Rory Collins, hoofd van de Cholesterol Treatment Trials (CTT Collaboration), waarin ze hem vroeg om de ruwe data uit de 27 statineonderzoeken, die door de Cochrane-groep zijn gebruikt als onderbouwing en bewijs voor het behandelen van gezonde mensen met statines. De reden hiervoor was, dat Collins aan BMJ had gevraagd om twee artikelen terug te trekken waarvan de schrijvers hadden gewezen op het feit dat 19-20% van de met statines behandelde mensen nadelige effecten ondervinden. Volgens Collins zijn nadelige effecten van statinebehandeling echter zeer zeldzaam.

Lees verder


Wie financieert de studies die zeggen dat medicatie veilig is ?


Het afschuwelijke benzoverhaal

Graag had ik via deze weg mijn persoonlijke benzo verhaal naar buiten willen brengen. De reden hiervoor is om de mensen te helpen nadenken over het gebruik van benzo's. In januari 2015 werd ik ernstig ziek. De medische zoektocht heeft twee maanden geduurd en na enkele onderzoeken vonden ze dan eindelijk de oorzaak voor de vreselijke pijnen in de maagstreek.

Lees verder


Door de farmaceutische industrie gesponsorde maaltijden geassocieerd met vaker voorschrijven van bepaalde geneesmiddelen

Uit een artikel, online gepubliceerd door JAMA Internal Medicine, blijkt dat het accepteren van ťťn enkele door de farmaceutische industrie gesponsorde maaltijd geassocieerd met het veelvuldiger voorschrijven door artsen van bepaalde geneesmiddelen aan Medicare patiŽnten en met oplopende frekwentie naarmate de maaltijden duurder en talrijker worden.

Lees verder


Waarom adviseren artsen geen plantaardig dieet - Jim Bennie MD


Hoe pensioenfondsen van medisch specialisten verdienen aan hogere prijzen van dure kanker medicatie

Zorginstituut Nederland (ZINL) wil pertuzumab schrappen uit het zorgverzekeringspakket omdat nieuwe kankermedicijnen de betaalbaarheid van de gezondheidszorg bedreigen. Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan 50 procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzoekt waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen.

Bekijk de uitzending


De echte prijs van goedkope generieke medicatie uit India


Tijd voor Max over de leugens van de farmaceutische industrie


Peter GÝtzsche - "Big Pharma is georganiseerde misdaad"

WeAreChangeRotterdam interviewde de Deense professor Peter C. GÝtzsche. Hij is de schrijver van het boek 'Deadly Medicines and Organised Crime' die over zijn onderzoek naar de farmaceutische industrie gaat. Hij is een expert in de analyse van geneesmiddelenonderzoek door de farmaceutische industrie. Hij beweert dat gemiddeld iedere dokter zonder dit ooit te weten 1 patiŽnt per jaar doodt. Zijn conclusie is dan ook duidelijk, big pharma gedraagt zich als georganiseerde misdaad.


Nieuwe studie vindt dat Big Pharma tekort schiet in de openbaarmaking van informatie van klinische proeven

Volgens een nieuwe studie geleid door een onderzoeker aan het 'NYU Langone Medical Centerís Division of Medical Ethics in the Departement of Population Healthí variŽren, ondanks wettelijke en ethische voorschriften op data van klinische proeven voor geneesmiddelen door de Amerikaanse 'Food and Drug Administration' (FDA) goedgekeurd, de beoordelingen sterk tussen enkele van 's werelds grootste farmaceutische bedrijven.

Lees verder


FDA Hands Huge Gift To Big Pharma


Geneesmiddelenonderzoek: Is de gouden standaard doublť*?

Door C.F. van der Horst - Voor geneesmiddelenonderzoek wordt het gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoek (ook wel RCT of klinisch onderzoek genoemd)* als de gouden standaard* beschouwd. Echter, ondanks dat ze in een duur RCT onderzocht werden, zijn door de jaren heen diverse geneesmiddelen van de markt gehaald vanwege de (soms dodelijke) bijwerkingen. Een voorbeeld hiervan is rofecoxib (Vioxxģ) dat in 2000 op de Nederlandse markt geÔntroduceerd werd.

Lees verder


De consument als proefkonijn van big pharma - Zembla

Een van de grootste recente medicijnschandalen vindt begin 2000 plaats rond ontstekingsremmer Vioxx van fabrikant Merck, Sharpe en Dohme (MSD). Vioxx wordt in meer dan 80 landen verkocht, ook in Nederland. Merck/MSD haalt Vioxx in 2004 van de markt als meer en meer verhalen over dodelijke hartinfarcten na het slikken van Vioxx, naar buiten komen. Volgens epidemioloog D. Graham, van de FDA, de Amerikaanse inspectie voor de gezondheidszorg, sterven tienduizenden Amerikanen erdoor: 'Dit is een van de grootste medische rampen in de Amerikaanse geschiedenis. Het had voorkomen kunnen en moeten worden, maar dat is niet gebeurd.' Ook volgens C. Seeger, advocaat van de slachtoffers en nabestaanden, blijkt uit interne documenten dat de fabrikant al eerder op de hoogte moet zijn geweest van de risicoís: 'De echte proefkonijnen zijn jij en ik, en onze vrouwen en kinderen.'

Bekijk de uitzending


Dr Peter GÝtzsche exposes big pharma as organized crime

Dr.GÝtzsche has been critical of screening for breast cancer using mammography, arguing that it cannot be justified; His critique stems from a meta-analysis he did on mammography screening studies and published as Is screening for breast cancer with mammography justifiable? in The Lancet in 2000. In it he discarded 6 out of 8 studies arguing their randomization was inadequate.


Holland and Barrett / Solgar, Who owns them? The Carlyle Group


American Addict with Dr. Gregory A. Smith

"American Addict" unveils how America has gone from the land of the free to the land of the addicted. America represents 5% of the world's population but consumes 50% of the world's prescription pills and over 80% of the world's prescription narcotics.


Human Lab Rats - Exploiting the world's poor for clinical trials

Big pharmaceutical companies are increasingly outsourcing clinical trials to developing countries to create new medicine. Taking advantage of relaxed regulation, it's the world's poorest who are paying the price.


bigpharma.jpg (45338 bytes)


Video - J. Klever - Farmaceuten zijn wel crimineel bezig

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de afgelopen vier jaar bijna een ton geschonken aan een door medicijnfabrikanten opgerichte praatclub. Deze club zou het geneesmiddelenbeleid willen beÔnvloeden.


50% van de medicijnen ineffectief

1 op de 2 voorgeschreven medicijnen heeft totaal geen effect, aldus een alarmerend rapport geschreven door 2 medische specialisten, Philippe Even en Bernard Debrť. in Frankrijk. Dit kost de Sociale Zekerheid 10 tot 15 miljard ; weggegooid geld. Een jaar na het Mediator schandaal een nieuwe aanklacht tegen de farmaceutische industrie.

Lees verder in het Frans :  Link

ps : dit betreft natuurlijk alle Europese landen ; gek hŤ dat mensen de 'nepzorgkosten' = oplichting door verzekeraars'niet meer kunnen betalen.Het systeem is volledig failliet.

DvH


We've become silent


De farmacie wil de macht en de winst in de vitaminebusiness!

Het is een publiek geheim dat een aantal zeer lucratieve farmaceutische patenten in 2013 aflopen en dat het er niet op lijkt dat er binnenkort nieuwe, lucratieve patenten aankomen. Er zijn concrete aanwijzingen dat de farmacie om die reden de macht en de winst wil grijpen in de voedingssupplementen industrie.

Lees verder


Sponsoring patiŽnten mag

In haar eerste beantwoording van schriftelijke Kamervragen schrijft minister Edith Schippers dat zij geen bezwaar heeft tegen sponsoring van patiŽntenorganisaties.

Lees verder


Pharma lobby in Brussel

De effectiviteit van farmaceutische lobby groepen in Brussel is onmiskenbaar; op allerlei manier probeert Big Pharma haar producten en diensten onder de aandacht te brengen van de beleidsbepalers, maar belangrijker nog: onder de aandacht van de opinieleiders. Immers wat een regering of overheid roept, wordt over het algemeen als ‘waarheid’ beschouwt, door grote groepen in de samenleving.

Lees verder

Geert


Hoe de FDA een effectieve kankerkliniek sloot!

Een terroristische aanval, precies ťťn maand na de 11 September aanval op de VS, vond plaats in Tampa, Floria. Maar het bijzondere was dat de terroristen dit keer van de FDA waren, the Food & Drug Administration, oftewel de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit.

Lees verder

Bert


De effectiviteit van farmaceutische lobby groepen in Brussel

Vanuit de Europese Unie is er een rapport opgesteld met daarin richtlijnen met betrekking tot lobby groepen in Brussel. Hierin wordt de farmaceutische industrie speciaal aangehaald. Volgens verschillende lijsten en de databank van de Europese Commissie zijn er ongeveer 950 bedrijfsbelangengroepen, meer dan 1300 verschillende soorten groepen die op EU niveau werken en ongeveer 300 internationale bedrijven die een kantoor hebben voor overheidsbetrekkingen in BelgiŽ. Met name kleine groepen en internationale groepen die ervaring hebben met verschillende wet en regelgeving zijn effectief. Als het lobby onderwerp een gespecialiseerd onderwerp is, is het gevaar van concurrentie van minder gespecialiseerde onderwerpen redelijk beperkt.

Om die reden is een van de grootste spelers op Europees niveau wat lobbyen betreft de European Federation of Pharmaceutical Industry Associations, terwijl een van de minst effectieve groepen de toerisme branche is. Farmaceutische bedrijven betreffen dezelfde onderwerpen ongeacht waar ze gesitueerd zijn. Overheden proberen ze aan te trekken omdat ze zoveel geld betreffen, maar maken zich ook zorgen om de prijzen van medicijnen, de verkoop standaard en veiligheid. Zoals aangegeven door Greenwood, "de gedeelde problemen waar farmaceutische bedrijven mee zitten hebben een gewoonte van samenwerking gecreŽerd op internationale forums boven de EU, en het is niet mogelijk geweest dit te reproduceren op het niveau van de EU". Het hele artikel is een PDF bestand opgesteld voor het Europese Parlement genaamd Lobbying in the European Union: Current rules and practices (Engels). De bovenstaande tekst is te vinden op pagina 13.

Link

Ellen


GlaxoSmithKline stopte foute bestanddelen in medicatie

De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) gaat 750 miljoen dollar (ruim 540 miljoen euro) betalen om vervolging door de Amerikaanse overheid te beŽindigen. GSK werd ervan beschuldigd jarenlang verontreinigde of met foutieve bestanddelen geproduceerde geneesmiddelen verkocht te hebben, waaronder een babyzalf.

Lees verder


Bill Maher Rants on Big Pharma

Whether you like him or hate him, Bill Maher is completely correct in this message. Messages like this need to be pumped into our TV sets during commercials... not all these drug commercials with which we're constantly bombarded. No wonder why the rate of recreational pharmaceutical drug use is skyrocketing and accidental overdoses has taken over the leading cause of accidental death in 15 states.


Artsenmanipulatie

Geneesmiddelfabrikanten stoppen veel geld in de promotie van hun medicijnen. Hoewel artsen vaak menen dat dit niet beÔnvloedt welke middelen zij voorschrijven, laat het meeste onderzoek iets anders zien.

Lees verder


Te weinig openheid over banden met industrie

Het beleid van wetenschappelijke tijdschriften om openheid te geven over financiŽle banden van auteurs met de industrie, heeft bepaald nog geen volledige transparantie opgeleverd.

Lees verder


De pillen zijn er al, nu de kwaaltjes nog

In het British Medical Journal (BMJ) schrijft Ray Moynihan dat farmaceutische bedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan ten onrechte de indruk wekken dat "hypoactieve seksuele begeerte stoornis" wijdverbreid was. Mr. Moynihan, een verslaggever en docent aan de Universiteit van Newcastle in AustraliŽ, zei dat bedrijven onderzoeken financierden om te suggereren dat het probleem grote aantallen vrouwen treft en ook een voorsprong namen in het "onderwijzen" daarover aan professionals en publiek.

Lees verder

Geert


Artsen op loonlijsten van farmaceutische bedrijven

De schuldigen aan de op til zijnde epidemie van jonge dementen, zullen schadeclaims betalen. De artsen met hang en spandiensten, ook ?

Link

Fernand Haesbrouck


Spookschrijvers verkopen hormoontherapie

De Amerikaanse claimcultuur biedt een bijzonder inkijkje in de marketing van postmenopauzale hormoontherapie door het farmaceutische bedrijf Wyeth. Door een groepsaanklacht van 14.000 vrouwen die tijdens of na gebruik van het preparaat Prempro borstkanker ontwikkelden, zijn 1500 interne bedrijfsdocumenten boven tafel gekomen.

Lees verder


Boek - Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Ik heb het boek gelezen en het geeft een perfect uitleg (met feiten onderbouwt) hoe de farmaceutische industrie werkt. Info vd website www.lenkei.nl en www.rechtopgezondheid.info. De laatste website is trouwens sowieso interessant.

Terugkomend op het boek en samenvatting in punten:

1. De levensduur van mensen is veel korter dan deze zou kunnen zijn

2. De mens zou zijn hele leven gezond moeten zijn en een natuurlijke dood moeten sterven

3. Ziekten zijn geen aanvaardbare natuurverschijnselen

4. Eťn gezondheidsprobleem of ziekte heeft altijd een van de volgendeoorzaken: de aanwezigheid
van iets of het gebrek aan iets.

5. De ziekten waaraan de meeste mensen lijden zijn gebreksziekten. Lichamelijk gezien worden deze veroorzaakt door een gebrek aan levensbelangrijke voedingsstoffen

6. Gezondheid heeft een lichamelijke en een mentale of spirituele kant. Ziekten hebben lichamelijke en mentale of spirituele oorzaken.

7. Nieuwe ontdekkingen worden eerst belachelijk gemaakt, dan tegengewerkt en tot slot als voor de hand liggend beschouwd

8. Er bestaan een groot aantal verboden en verborgen alternatieve geneeswijzen. Vele daarvan werken omdat ze het gebrek aan levensbelangrijke bouwstoffen compenseren.

9. De Theorie van de gebreksziekten is bewezen. Er is meer dan voldoende wetenschappelijke bewijs voor.

10. Artsen worden niet onderwezen over het feit dat de meeste ziekten veroorzaakt worden door tekorten.

11. Sommige bekende groepen profiteren van zieke mensen.

12. De farmaceutische handel is misschien wel de meest lucratieve handel ter wereld

13. Na hart- en vaatziekten, kanker en aandoeningen van de bloedsomloop in de hersenen, is de vierde doodsoorzaak sterfte veroorzaakt door bijverschijnselen van geneesmiddelen, waarbij uitsluitend de door
ziekenhuispersoneel herkende en gerapporteerde gevallen geteld zijn. Het werkelijke aantal is onbekend.

14. De ziekte industrie schuwt geen enkel middel om haar doelen te bereiken

15. Farmaceutische ondernemingen hebben nu vertegenwoordigers in de hoogste politieke kringen

16. Linus Carl Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar, voorspelde dat de betrokken lobby's eventueel gebruik zouden maken van oorlog om verspreiding van natuurlijke geneeswijzen tegen te gaan

17. Je kunt niet de andere kant op kijken

Dus voor iedereen geldt: neem je eigen verantwoordelijkheid want van de overheid en doktoren hoef je het niet te verwachten dat ze je gezond willen houden.

Groet Rein


Health Policy Changes: What Continues to Keep Pharma Up at Night?

With the finer details of health reform now taking shape, health policy expert Peyton Howell joins "In the Know" to discuss the impact on pharmaceutical and biotech manufacturers. Ms. Howell offers insight into how the mid-term elections might play into the pharma community's strategic decision-making, as well as why changes to issues like 340B pricing and Medicare physician reimbursement hold significant potential to disrupt "business as usual" in the delivery of healthcare.


Farmaceutische industrie zit aan tafel bij geneesmiddelautoriteit CBG

IAPO, een internationale koepel van patiŽntenorganisaties, behoort sinds kort tot het gezelschap dat geregeld bij de Nederlandse geneesmiddelenautoriteit CBG (het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) aanschuift om over actuele zaken te spreken. Periodiek komen Nederlandse patiŽntenorganisaties in het kantoor van het CBG bijeen. De verslagen van de bijeenkomsten zijn – met wat moeite – op de website van de Nederlandse autoriteit te vinden.

Lees verder


Mega fraude: Goedgekeurde medicijnen?

Pfizer, het grootste farmaceutische bedrijf ter wereld ging zo ver over de schreef dat het volgens de wet ‘out of business’ veroordeeld zou worden. Dus werd er een speciaal bedrijfsonderdeel opgericht in 2007 dat schuld bekende om zo een totale instorting van het bedrijf te voorkomen. Waar ging het om? In 2001 bracht Pfizer een medicijn op de markt voor artritis en menstruele krampen genaamd Bextra. Het FDA keurde het echter niet goed voor chirurgische pijnen. Toch ging Pfizer het juist hiervoor promoten bij de (goed gelovige) dokters. Bovendien werd de dosis van 40 milligram aanbevolen waar slechts 20 milligram was goedgekeurd als dosis door het FDA. Met deze procedure werd een totale instorting van het bedrijf ‘geregeld’. Kosten 1,5 miljard aan medische claims en 1 miljard aan verschillende wetsovertredingen wat gelijk stond aan drie maanden bedrijfswinst.

Lees verder

Henk Mutsaers


Guinea pig nation: Pharmas use people as drug test
fodder in India?

The world's pharmaceutical giants stand accused of using people in India as guinea pigs for their new medical products - sometimes even without their consent. And Human rights groups say those who do know what's happening, often don't get a full explanation of the dangers they face.


Koppel patiŽntenorganisaties los van farmacie

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat de directe financiering van patiŽntenorganisaties door de farmaceutische industrie aan banden moet worden gelegd. Hij stelt voor om de financiŽn van verenigingen veilig te stellen door deze voldoende te financieren via het patiŽntenfonds gevoed door premiegelden in plaats van door sponsoring: PatiŽntenorganisaties moeten onafhankelijk en kritisch kunnen werken. Dat kan niet als het voortbestaan van de vereniging afhankelijk is van ťťn bepaalde medicijnfabrikant.

Lees verder


PatiŽntenorganisaties en financiŽle transparantie

Health Action International (HAI) Europe is nagegaan of de met de European Medicines Agency (EMA) samenwerkende patiŽntenorganisaties inmiddels voldoen aan de EMA-richtlijn over financiŽle transparantie. Dat blijkt vaak niet het geval.

Download PDF


Het Masterplan van de Farmaceutische Industrie

Haast onopvallend verscheen in Nature het eerste artikel, ondertekend door 7 dokters en professoren, dat deel uitmaakt van het masterplan dat voorbereid wordt door de farmaceutische industrie om het medicijngebruik onbeperkt op te drijven. In het bewuste artikel wordt geopperd dat studenten die methylfenidaat of amfetaminezouten (medicijnen die gegeven worden aan ADHD kinderen) krijgen toegediend, een onverantwoord voordeel hebben tegenover studenten die deze middelen niet krijgen. Rilatine maakt namelijk de geest helder zodat de student makkelijker kan leren en onthouden.

Lees verder

Bert


Farmaceuten steunen patiŽntenkoepels

PatiŽntenkoepels die de autoriteiten van onafhankelijk advies zouden moeten voorzien worden zelf gesubsidieerd door pillenfabrikanten.

Lees verder

House


Vrije verkoop Paracetamol moet aan banden

De KNMP wil alleen nog vrije verkoop voor verpakkingen met maximaal twintig stuks.

Lees verder

--

En als de consument dan 2 pakjes ipv 1 koopt, is het probleem dan ineens verholpen? Misschien kunnen we de sigaretten ook los gaan verkopen? Zal veel helpen....

Ron


Farmabedrijven creŽeren doelbewuste schaarste

Limburgse apothekers zijn ervan overtuigd dat de farmasector doelbewust schaarste aan geneesmiddelen creŽert, uit winstbejag.

Link


How safe are your drugs? 61% Ibuprofen from China

A new report shows many medications sold in the U.S. come from under-regulated Chinese factories.


Big Pharma

 


Betalingen aan patiŽntenorganisaties transparanter

De Europese vereniging van innovatieve farmaceutische bedrijven, Efpia, gaat de code herzien die de transparantie regelt op het vlak van relaties met patiŽntenorganisaties. Leiders van de farmaceutische bedrijven willen een verplichting tot gedetailleerder openbaarmaking.Nu al is het voor aangesloten bedrijven verplicht aan te geven met welke patiŽntenorganisaties er banden zijn. De topmensen van de ondernemingen willen de Efpia-code verder aanscherpen. FinanciŽle en niet-financiŽle ondersteuning van patiŽntenorganisaties door farmaceutische bedrijven dient inzichtelijk te worden gemaakt, vinden ze. Daarbij gaat het om concrete geldbedragen, maar ook om de waarde van gaven in natura zoals het overnemen van kosten (bijvoorbeeld voor het verzorgen van drukwerk). Andere vormen van ondersteuning in natura - bijvoorbeeld advisering - dienen zo goed mogelijk gekapitaliseerd te worden.

De leiders van de bedrijven hebben Efpia ook gevraagd te bekijken of een standaard 'format' ontwikkeld kan worden met betrekking tot de wijze van openbaarmaking. Ook in Nederland geldt al dat bedrijven verplicht zijn hun banden met patiŽntenorganisaties desgevraagd openbaar te maken. In de toekomst geldt dus een actieve verplichting tot openbaarmaking van de financiŽle en niet-financiŽle ondersteuning aan patiŽntenorganisaties. Nefarma zal ten behoeve van haar leden de standaardovereenkomst sponsoring patiŽntenorganisaties aanpassen.


Big Pharma - Big Fraud

People for Reason In Science and Medicine is a pro-health, pro-environment, anti-vivisection organization which promotes a healthy plant-based diet, a clean environment and exposes the lies of the bio-medical industry. We educate the public regarding harmful pharmaceuticals, the truth behind disease charity organizations and, using solid scientific principles, refute any and all claims that medical breakthroughs have come about through the fraud of vivisection.

http://www.peopleforreason.org/


Did Big Pharma amplify H1N1 scare?

A joint report into the handling of the H1N1 outbreak, to be aired on Al Jazeera, has found that key scientists who advised governments to stockpile drugs, had previously been on the payroll of big drug companies. The scientists were working for the World Health Organisation, whose decision to name the flu a "pandemic" is also coming under scrutiny from European investigators. More than 12,700 people worldwide have died from H1N1 - but the virus has turned out to less deadly than feared. However, the WHO initially urged rapid development of treatments and vaccines, fearing the virus had the potential to kill millions. As a result wealthy countries spent billions on medicines which many believe are now unnecessary. Al Jazeera's Jonah Hull reports on how big drug companies may have influenced the decisions that helped them profit from the H1N1 pandemic.


Dr. Deborah Cohen Exposes WHO Members Ties to Big Pharma


De bizarre handel en wandel van de farmacy

De afgelopen 1,5 jaar hebben wij hier op WantToKnow veel aandacht besteed aan de bizarre uitwassen van de handel en wandel van de farmaceutische industrie. Vooral daar waar het gaat om het houden van ‘medisch-farmaceutisch onderzoek’ en het ‘publiceren van wetenschappelijk-medische’ resultaten, is Big Pharma tť vaak over de schreef gegaan. Waar gezondheidszorg een intermenselijk streven zou moeten zijn, is het verworden tot een gedrocht dat zich volledig lijkt te richten op macht en vooral geldelijk gewin.

Link

Geert


Big Pharma Cash Cow

The companies that make up the pharmaceutical industry are among the largest corporations in the world. In 2004 their combined global sales were over half a trillion dollars, with Pfizer and Johnson & Johnson leading the pack. Together, these businesses have come to be known as Big Pharma.


De Fransen niet geinteresseerd om proefkonijn te zijn voor 'nieuwe medicijnen'

sommigen.....die dringend geld nodig hebben......lenen zich daarvoor....

Link

Telejournal France 27 april 2010

Ditta


Panorama - Het marketingmedicijn

We slikken met z’n allen nog altijd te veel pillen. De RIZIV-uitgaven voor geneesmiddelen blijven pijlsnel stijgen, elk jaar opnieuw. Panorama gaat op zoek naar de mechanismen achter die stijging. Er is de vergrijzing natuurlijk. Maar Panorama stootte ook op andere mechanismen. We onderzoeken hoe over terugbetaling van geneesmiddelen wordt beslist. We zoomen in op de klinische studies waarop die beslissing gebaseerd is. En wat blijkt? Het is de farmaceutische industrie zelf die de pen vasthoudt.

Link

Frank op de Beeck


US Military Soldiers Dying From Big Pharma's Prescription Drugs


Radio -  De maakbare griep-pandemie

Waarom werd de Mexicaanse griep tot pandemie verklaard? Wat aanvankelijk een ziekte leek die miljoenen levens zou gaan kosten, blijkt een jaar later een milde aandoening die in veel landen nog minder slachtoffers maakt dan de gewone seizoensgriep.

Download MP3


Hoera! Weer wat te bestrijden

Onze vrienden van de farmaceutische industrie kunnen weer een sprongetje van blijdschap maken. Na het succesvol binnen harken van miljoenen euro's als gevolg van een vakkundig opgezette angstcampagne omtrent de Mexicaanse Griep en het opdringen van een op zijn minst twijfelachtig te noemen HPV-vaccinatie voor jonge meiden is er nu weer een nieuwe volksvijand: een superbacterie. Experts hebben het afgelopen weekeinde op een congres in Wenen gewaarschuwd voor de opmars van een nieuwe superbacterie, waar 80 procent van het kippenvlees in Nederland mee besmet is. Een op de tien Belgen zou al drager zijn.

Link

Maaike


Overdenking

In een tijdspanne van nog geen week heb ik hier in Frankrijk het volgende in mijn brievenbus gekregen:

- een reminder voor dť griepprik H1N1 (campagne loopt tot september n.b.) en dus sta ik zo te zien ťrgens "niet-gevaccineerd" geregistreerd
- een thuistest voor het opsporen van darmkanker
- een oproep voor een mammografie

En dit ŗllemaal gratis en voor niks...

Ik heb het gevoel dat op Europees niveau de laatste tijd het tempo wordt opgevoerd om de bevolking psychologisch warm te maken voor hťt farmaceutische antwoord op allerlei (vermeende) lichamelijke klachten waarna de weg kennelijk geleidelijk aan vrijgemaakt wordt voor preventievere "genees"middelen op langere termijn....

Ellen


Farmaceuten omzeilen verbod op reclame geneesmiddelen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Stichting Code Geneesmiddelenreclame moeten beter toezien op overtredingen van de reclameregels voor receptgeneesmiddelen. Uit onderzoek van 'Gezonde scepsis' blijkt dat persberichten van farmaceutische bedrijven vaak ten onrechte niet-feitelijke informatie bevatten. Dit is in strijd met de reclameregels voor receptgeneesmiddelen. Ingrijpen is hard nodig, zo stelt de Consumentenbond.

Publieksreclame voor receptgeneesmiddelen is in Nederland verboden, maar het verbod wordt niet altijd even strikt nageleefd. Dat bleek ook in oktober 2009 toen Tros Radar het fenomeen 'symptoomreclame' onder de loep nam. De Consumentenbond verzamelde destijds bijna 20.000 handtekeningen, die in de vorm van een petitie zijn aangeboden aan minister Klink (Volksgezondheid). Met de petitie pleit de bond voor scherpere en duidelijkere regels voor medicijnreclame en informatie over medicijnen.
Het onderzoek van Gezonde scepsis, onderdeel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, onderstreept wederom dat de industrie creatief gebruik maakt van de grenzen van wat is toegestaan rondom geneesmiddeleninformatie en wat niet.

Databank
De Consumentenbond is voorstander van meer informatie over medicijnen, mits die informatie objectief, volledig en wetenschappelijk onderbouwd is. De informatie kan verstrekt worden via internet. De bond denkt aan een databank die gevuld kan worden door de overheid, de farmaceutische industrie en belangenorganisaties.


Big pharma goudkoorts -   Beloning Mediq-bestuurders meer dan verdubbeld

De topman en de financiŽle topman van medicijngroothandelaar en apotheekuitbater Mediq hebben over 2009 fors meer loon gekregen dan over het jaar daarvoor.

Link


Persberichten van farmaceutische industrie vaak promotioneel

Inhoud wordt klakkeloos overgenomen door publieksmedia

Persberichten van farmaceutische bedrijven bevatten vaak aanprijzende informatie voor een geneesmiddel. Daarmee zijn ze in strijd met de regels die hen verbieden publieksreclame te maken. Dat concludeert Gezonde scepsis op basis van een onderzoek. In het onderzoeksrapport komt naar voren op welke wijze informatie over geneesmiddelen via persberichten de publieksmedia bereikt. Ook uitkomsten van opinieonderzoek naar aandoeningen en geneesmiddelen, uitgevoerd in opdracht van een farmaceutisch bedrijf, bevatten vaak aanprijzingen voor een specifiek geneesmiddel. Gezonde scepsis, een programma van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Gezonde scepsis analyseerde 33 persberichten over gezondheid of geneesmiddelen die 10 farmaceutische bedrijven de afgelopen 3 jaar hebben uitgestuurd. Van deze persberichten gaan er 28 over een geneesmiddel, 19 daarvan bevatten niet uitsluitend feitelijke informatie over receptgeneesmiddelen. Door het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden als 'nieuwe', 'spectaculaire' en 'effectieve' prijzen zij (ongeregistreerde) geneesmiddelen aan. Daarnaast worden in zeker de helft van de onderzochte persberichten citaten gebruikt van gezaghebbende personen, zoals artsen. Doordat deze persberichten toegankelijk zijn voor het brede publiek en een receptgeneesmiddel aanprijzen en/of citaten bevatten van gezaghebbende personen, zijn deze persberichten op te vatten als publieksreclame voor receptgeneesmiddelen.

Publieksreclame voor receptgeneesmiddelen is in Nederland verboden. Informatie voor het publiek over ziekten en aandoeningen waarbij geneesmiddelen gebruikt worden is alleen toegestaan mits de fabrikant daarbij geen geneesmiddel aanprijst. Dit is vastgelegd in de Geneesmiddelenwet. Ook volgens de zelfreguleringsnormen van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR), vastgelegd in de Gedragscode Geneesmiddelenreclame, is publieksreclame niet toegestaan. De Codecommissie van de CGR heeft in totaal vijf uitspraken gedaan over persberichten waarvan de laatste dateert uit 2006. Alle onderzochte persberichten zijn van na die datum. In alle uitspraken oordeelt de Codecommissie dat het persbericht door de wijze van publicatie en verspreiding gericht is op het publiek. De inhoud met aanprijzende teksten en citaten van artsen maakt dat het, volgens de Codecommissie, reclame is.

Bureaus voor marktonderzoek en marketing geven in opdracht van farmaceutische bedrijven persberichten uit. De resultaten van opinieonderzoek worden verwerkt in een persbericht en verspreid onder de media. Hiermee brengen ze een ziekte of aandoening en het betreffende geneesmiddel onder de aandacht van het publiek. Als casus zijn de persberichten van TNS NIPO geanalyseerd, een door de farmaceutische industrie veel gebruikt bureau. Deze persberichten worden vaak letterlijk overgenomen door publieke media waarbij de opdrachtgever (een farmaceutisch bedrijf) voor de lezer meestal niet zichtbaar is.

Ook bureaus voor marktonderzoek/marketing en media hebben zich aan de Geneesmiddelenwet te houden. Zij mogen geen publieksreclame maken voor receptgeneesmiddelen. Wanneer dit toch gebeurt al dan niet in opdracht van een farmaceutisch bedrijf, zijn alle betrokken partijen verantwoordelijk.

Gezonde scepsis wil in de toekomst een preventieve toetsing door de KOAG van persberichten die direct of indirect over receptgeneesmiddelen gaan. Citaten van artsen - zoals lovende uitlatingen over geneesmiddelen - in persberichten verdienen expliciet aandacht bijvoorbeeld vanuit de beroepsgroep. Daarnaast pleit Gezonde scepsis voor het aanscherpen van de CGR-richtlijnen door de uitspraken van de Codecommissie hierin te verwerken.


Jackpots van de Farmaceutische Industrie

Samenvatting documentaire Spťcial Investigations "Jackpots van de Farmaceutische Industrie" uitgezonden op 5 maart 2010 op Canal+ op de Franse televisie

Viagra
- Producent: Pfizer
- Omzet 1,7 miljard dollar/jaar

Viagra voor vrouwen
- Producent Boehringer Ingelheim in partnership met Pfizer (president = dr. Engelbert Tjeerd Willink, opleiding Erasmus MC R'dam)
- in testfase
- op de markt in 2012
Hier mag nog niet over gesproken worden (afwerende reactie tijdens Congres "Sexuologen" in 2009), wťl marktonderzoek en via de media "warm maken voor probleem" (43% schijnt hieronder te "lijden"), waarna oplossing volgt van de zijde v/d farmaceutische industrie", hetgeen dus in 2012 klaarligt

Nieuw gecreŽerde ziekten:

- mentale disfuncties: fobies waaronder bv bloosangst - agressief gedrag - angst voor vaccinaties, klimaatveranderingen
- sexuele disfunctie (voortijdige ejaculatie, afwezigheid van verlangens, overactiviteit)....

Door het officieel erkennen van 400! nieuwe psychiatrische disfuncties wordt de markt vrijgemaakt voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen/vaccins
Manual DSM-IV-TR naar aanleiding waarvan in 2012 deze nieuwe richtlijnen van kracht worden: Link

Persoonlijke kanttekening: zojuist ontdekt dat er ook een Alzheimer-vaccin in ontwikkeling is: Link

Gardasil

- Linda Levesque uit Canada stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de bijwerkingen en overlijdens na vaccinatie met Gardasil. Dit zal ze in 2012 openbaar maken. Link

- Mr. Mark Sadaka houdt zich als advocaat in Canada bezig met 12 rechtszaken inzake overlijdens en andere schrijnende gevallen van verlammingen ten gevolge van Gardasil: Link

- In de US zijn 13.000 meldingen bijwerkingen en 38 overlijdens genoteerd

- Rapporten overleden meisjes: Link

Algemene bijwerkingen: Link

Nog een paar vaststaande feitjes:

- Per jaar komen er alleen al in Frankrijk 300 nieuwe medicijnen op de markt (omzet 1,7 miljard euro/jaar)

- Merck droomt ervan dat iedereen, dus niet alleen zieke mensen, afhankelijk wordt van medicijnen/vaccins (hun eigen woorden)

- Anti-obesitas medicijn "Xenical" lag niet goed in de markt, maar na "recycling" door GSK omgedoopt tot "Alli", zonder recept verkrijgbaar, huidige omzet in Frankrijk 8 miljoen euro/jr

- Ooggetuigenverslag door gewezen artsenbezoekster: onethisch, agressief beleid, zware druk op artsen, verkoopmethodes vastgelegd in draaiboek (inspelen op reacties, "sturen" van besluitneming..)

- Verklaring arts: 10 visites artsenbezoeker per week is normaal, "onder constante invloed farmaceuten"

- Statines (anti-cholesterolmedicijnen): 7 miljoen fransen momenteel onder behandeling, omzet 1 miljard/jr. "Pitavastatin" als nieuwste redmiddel gezien de dubieuze reputatie van Staltor en Colstat

- De franse Gezondheidsraad bestaat uit 20 specialisten waarvan 14 hebben toegegeven dat zij nauw betrokken waren bij de ontwikkeling van Sanofi's Gardasil. In 2007 is Gardasil via een versnelde toelatingsprocedure door de overheid op de markt gekomen. Een woordvoerder van het "Comitť Technique"  franse Gezondheidsraad, wilde geen nadere toelichting geven op vragen over het waarom hiervan

- In 2007 heeft Sanofi uit handen van minister Roselyne Bachelot een prestigieuze "Award" ontvangen

- Alle tv/radio-spotjes, advertisals in de media, worden betaald door Sanofi en niťt door de overheid

Ellen


Grove fraude van Big Pharma-onderzoeker!

Soms lijkt meneer Ab Klink, minister van VWS, op de hoogte te zijn van onze inspanningen hier op WantToKnow. DŠt is de conclusie die je kunt trekken, als je enerzijds het onderstaande vertaalde artikel ontvangt ťn er tegelijkertijd in dezelfde sfeer een bericht wordt verspreid waarin Dhr. Klink wordt geciteerd die een onderzoek laat instellen naar de ‘gang van zaken met betrekking tot het besluitvormingsproces voor de aanschaf van 34 miljoen griepvaccins.’ De schŠt..

Link

Ellen


Big Pharma's War On Health- Richard Schwartz

Exposing Big Pharma. Richard Schwartz, a Christian conservative Western New York pharmacist for 47 years, explains the high price of medicine: kickbacks, greed, sleaze and deregulation. Schwartz, who's now in his fourth career in pharmacy, reveals why medical insurance companies don't hold down (but rather increase) the price of drugs, how the drug industry can prey on an uninformed people (the media  magazines, newspapers, radio and television -- is paid off via big pharma's advertising dollars). Dr. Schwartz, Frewsburg, NY, spoke Jan.13, 2005 at Jamestown¬s Prendergast Library. The event was sponsored by Citizens for Ethical Choices.


De Farmafarce

Ik wilde het vandaag eens hebben over de farmaceutische industrie. Dat doe ik uiteraard wel vaker, maar deze keer wil ik er een stuk dieper op ingaan en mijn mening omtrent dit circus verder onderbouwen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat onze huidige medische industrie totaal overbodig is en ik zou zelfs durven zeggen dat deze industrie er juist aan bijdraagt dat mensen nog veel minder gezond en totaal afhankelijk van synthetische stoffen worden. Maar ik loop wat te hard van stapel.

Link


Big Pharma op EU NIVEAU onder de loupe !

27 landen die ELK hun eigen 'gezondheidsbudget' naar deficiet regelen absoluut NIET in het belang van de inwoners van de EU? zorgen ervoor dat 'je verplaatsen van het ene land naar het andere letterlijk je dood kunnen betekenen'. Het Vrije Verkeer van Personen bestaat niet; OPPASSEN. Nederland is al bestemd als patientonveilig door de Europese Commissie, en terecht, dankzij de psychische indoctrinatie en de mogelijkheid dat IEDEREEN zich therapeut mag noemen en dat ook nog uit mag voeren, ben je je leven niet veilig in dat land.

Link

DVH


Boek - Censuur - Wat u niet mag weten over uw gezondheid

lenkei.jpg (14867 bytes)

Prijs: € 14.95

Dr. GŠbor Lenkei ontdekte dat de inname van de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen het aantal ziektegevallen drastisch verminderd. Maar zijn conclusies, die cruciaal zijn voor uw gezondheid, stuitten op grote weerstand bij de gevestigde belangen in de 'zorg-industrie'. De farmaceutische en psychiatrische industrie doen er momenteel alles aan om Dr. Lenkei's conclusies belachelijk te maken en te ontkennen. Om hun gevaarlijke schijnoplossingen op grote schaal te kunnen verkopen hebben ze onwetende mensen nodig.

* Waarom leven we maar half zo lang als we zouden moeten?
* Waarom worden alleen mensen in natuurgemeenschappen makkelijk honderd jaar?
* Wie vormt onze opvattingen over gezondheid?
* Wie houdt de meest belangwekkende wetenschappelijke ontdekkingen achter, en waarom?
* Hoe kun je schatrijk worden met het verzinnen van een kinderziekte?
* Wat zijn de voornaamste oorzaken van gewichtstoename?
* Wie hield de behandeling voor kanker geheim?
* Weet u hoe gemakkelijk het is om gezond te blijven?

Link


Boekentips

Corporate crime in the pharmaceutical Industry
auteur: John Braithwaite
Link

Lisa


Onwenselijke effecten van medicijnen

Per jaar belanden zo'n 140.000 personen in het zieken huis vanwege ongewenste bijwerkingen van medicijnen. Hoe betrouwbaar zijn medicijnen nu eigenlijk echt ? Hoe en hoe lang worden medicijnen eigenlijk getest ? Wat is de invloed van de farmaceutische industrie ?

Link

Vragen die al langere tijd in Frankrijk in de media zijn. Bekijk het journaal van TF1 op 20h van 12 januari 2010 met Laurence Ferrari.

DVH


Politiek in dienst van Lilly

In die jaren ‘80 waren statistisch de combinatiemogelijkheden in de synthese van amfetamines (752) uitgeput, en onderzocht men nieuwe mogelijkheden. In 1987 kwam Prozac als een totaal nieuw antidepressivum in de handel (Lilly). Uit het voorgaande kennen we, dat FDA en universiteiten toen in de greep gekomen waren van het commercieel gebeuren rond medicatie.

Prozac is een  phenylpropylamine, het nieuwe amfetaminepatroon, dat plots statistisch veel meer mogelijkheden bood om combinaties ermee te maken. Prozac werkt op dezelfde manier als amfetamine (phenylethylamine), maar precies die boodschap wou men vermijden om commerciŽle redenen. Want als dat bekend zou raken, zouden alle nieuwe derivaten meteen ook onder een opiumwetgeving moeten gebracht worden en vanzelfsprekend ook het ‘doping’-imago van amfetamine meekrijgen.

Link

Fernand Haesbrouck


Klokkenluider zet farmaceutische INDUSTRIE te kijk..

John Virapen is een farmaceutische klokkenluider. In 1968 begon deze carriŤre in de farmaceutische industrie. Zijn voorouders kwamen uit India en hij is geboren in Brits Guyana en bracht daar zijn jeugd door. Zijn familie had geld gespaard zodat hij in Amerika en Engeland medicijnen en psychologie kon studeren. Virapen werkte zich op tot directeur van een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld in Zweden. In die functie heeft hij meegewerkt aan corruptie, omkoping van ambtenaren e.d. om medicijnen goedgekeurd te krijgen.

Link

In 2008 werd het boek van John Virapen ’Side Effects Death’ al gepubliceerd als e-boek. En het boek is dus nu in het Nederlands op de markt verschenen bij onze partner Succesboeken. Het heeft de titel ‘Bijwerkingen, waarvan sommige dodelijk kunnen zijn’. Het boek is een ware ‘wake-up call’ voor diegenen die het verhaal in detail willen horen. Zeker als jij nog een ongelimiteerd geloof hebt in de farmaceutische INDUSTRIE, dan raden we je aan het boek te lezen. En als je in de gezondheidszorg werkt en je patienten hoog in het vaandel hebt staan, lijkt dit boek een ‘must’..!

Link

Geert


Medicijnen veroorzaken meer doden dan heroÔne en cocaÔne samen

Onmiddellijk na de plotselinge dood van actrice Brittany Murphy zie hier lead, beginnen steeds meer mensen vragen te stellen over hoe gevaarlijk voorgeschreven medicijnen eigenlijk wel niet kunnen zijn. Sommigen beweren echter dat straatdrugs veel gevaarlijker zijn en niet de voorgeschreven medicijnen. Maar het volgende onderzoek laat toch duidelijk zien waarom voorgeschreven medicijnen veruit veel gevaarlijker zijn dan de illegale verdovende middelen.

Link

Geert


Video Clip: Big Bucks, Big Pharma Documentary

Geert


Staking werknemers Sanofi-Aventis

In de Midi Libre vanmorgen:

Bij verschillende vestigingen van Sanofi in Frankrijk, zijn de werknemers sinds gisteren in staking gegaan om hun rechten te verdedigen voor een rechtvaardiger verdeling van de winsten van het bedrijf en de eis voor een evaluatie van de strategie van de groep die meer gericht zou moeten zijn op de gezondheid en niet het financiŽle gewin als prioriteit moeten hebben. De aandeelhouders hebben zich tegoed gedaan, de werknemers zouden graag enkele kruimels hiervan willen meepikken. De laatste 6 maanden hebben zij gewerkt als paarden ("comme des malades"! in het frans), verbod op het opnemen van verlofdagen en slechts 1,2% salarisverhoging aan het eind van het jaar.

Noot: Sanofi heeft 2 griepvaccins op de markt gebracht.

Ellen


Groeiende kritiek op macht farmaceuten

In Europa groeit de kritiek op de macht die geneesmiddelenbedrijven hebben uitgeoefend bij het uitroepen van een wereldwijde uitbraak van Mexicaanse griep.

Link

Leendert


Gerotzooi met de griep wordt onderzocht

Berlijn: De Tagesspiegel meldt: “Gezondheidsgevaar door vervalste pandemieŽn – onder
dit motto gaat de Raad van Europa zich in januari 2010 bezighouden met de invloed van
de Pharma-industrie op de wereldwijde campagnes tegen de vogel- en de varkensgriep.”

Volgens een Bericht van Rainer Woratschka in de Tagesspiegel van 16 dec. 2009 houdt de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa op voorstel van een onderzoekscommissie onder voorzitterschap van de Duitse arts-epidemioloog Wolfgang Wodarg (SPD) in januari a.s. een spoeddebat over de beÔnvloeding van wetenschappers en autoriteiten door de Pharma-industrie.

Dat zou ertoe geleid hebben, dat miljoenen gezonde mensen aan het onnodige risico van gebrekkig geteste vaccins zijn blootgesteld, terwijl de infectieziekte aanzienlijk minder schadelijk is dan alle andere griepgolven in voorgaande jaren en nog niet een tiende van het hierbij normale aantal doden veroorzaakt heeft.

Link

Duitse website: Schweinerei mit der Grippe
Bron: Rainer Woratschka, “Schweinerei mit der Grippe”, Tagesspiegel
Link

Geert


Study Reveals "Revolving Door" Between Capitol Hill Staffers and Healthcare Lobbyists

A new study on healthcare lobbying published in the Chicago Tribune has found that healthcare companies have spent $635 million on lobbying over the past two years. At least 166 former congressional aides involved in shaping healthcare legislation have registered to lobby for healthcare companies. This includes at least fourteen former aides to House Majority Leader Steny Hoyer and at least thirteen former aides to Montana Democratic Sen. Max Baucus, the chair of the Finance Committee.


EU-inval bij farmaceutische bedrijven

Ambtenaren van de Europese Commissie hebben woensdag een inval gedaan bij bedrijven in de farmaceutische sector in diverse EU-lidstaten.

Link


Kevin Trudeau {In-Studio} on Alex Jones Tv - Big Pharma's Secret is Out!


Big Pharma


WUP Radio Interview---Exposing the Medical Mafia


Video - Just Ask Your Doctor. Big Pharma marketing diseases for dollars


Video - Sheller, P.C. Instrumental in Two Largest Whistleblower Settlements in U.S. History
2009 has seen two historic pharmaceutical settlements: a $1.4 billion settlement involving Eli Lilly's Zyprexa in January and Pfizer's $2.3 billion settlement earlier this month. Both times, the Philadelphia-based Sheller, P.C. law firm's unique makeup has been central in aiding the U.S. government recoup record numbers of dollars for federal and state governments, taxpayers and whistleblowers. In the Pfizer matter, lawyers Stephen Sheller, Jim Pepper and Brian McCormick represented Ronald Rainero, a Pfizer employee-turned-whistleblower who experienced first-hand the pressure to promote Zyvox, a powerful antibiotic, off-label. The company promoted Zyvox as superior to similar drugs, even though the FDA sent a warning letter to Pfizer in 2005 about these very claims. Off-label promotion helped push Zyvox sales to more than $1 billion - all the while bilking the government and putting the public's health at risk. Rainero blew the whistle, working in concert with the U.S. Attorney's office in Boston and Sheller lawyers. "Our firm is uniquely qualified to handle these qui tam cases," states Sheller who himself brings four decades of civil litigation experience successfully battling automotive, tobacco, pharmaceutical and other corporate giants. "These matters are joint efforts between the government-through the various U.S. Attorney's Offices- and the plaintiff's bar. Brian McCormick served in the FBI, working on similar investigations on behalf of that agency. Jim Pepper knows all too well the pressures pharmaceutical sales reps are under to break the law - he is a former pharma rep himself." "Whistleblowers know that they can trust us," says Sheller. "That's one reason we have helped recoup $3.7 Billion for the government in just nine months. From our standpoint this is the work firms should be doing. And," he added "we're not finished yet."


Video - We've Become silent


Video - Prescription for Disaster
For over 35 years , he has fearlessly stood face to face with the most powerful and corrupt institutions on behalf of the American Public. Dr. Null has authored over 300 original investigative reports and has written, produced and directed numerous award-winning documentaries that uncover the cover-up time and again. See the powerful trailers of "Prescription for Disaster", "Fatal Fallout", "Autism: Made in the USA", "Gulf War Syndrome: A Deadly Legacy", "Friendly Fire: Exposing Gulf War Syndrome", "Gulf War Syndrome: Killing Our Own", and "The Drugging of our Children".


Lareb - Bijwerkingenregistratie

Lareb is een organisatie in Nederland die bijwerkingen van geneesmiddelen zoals ook de mexcicaanse griepprikken registreert. Op de site van Lareb staat deze organisatie afhankelijk is van schenkingen en donaties. Van wie zouden die schenkingen komen?

In elk geval zitten er ook apothekers in het bestuur van Lareb. Zou dat de objectiviteit van de beoordeling van de bijwerkingen wel ten goede komen?

Wat ik begrepen heb, is dat als bijwerkingen niet te groot zijn, dan heeft men over het algemeen niet zo'n moeite om te accepteren dat die het gevolg zijn van de vaccinaties, echter naarmate de bijwerkingen ernstiger uitpakken dan is de neiging groter om te zeggen dat het niet aan het de vaccinaties ligt (omdat schadeclaims dan ook groter zijn).

Hoeveel objectiviteit kun je verwachten van een producent aangaande de gevolgen van het eigen product? Ik denk logisch: niet zoveel.

Waarom geven wij dit soort registraties uit handen aan dergelijke instanties?

Het is mijns inziens belangrijk om uit te vinden hoe de verhouding is van het aantal doden als gevolg van de vaccinaties in relatie tot het aantal doden als gevolg van de mexicaanse griep, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Immers, ons is te kennen gegeven dat wij met de huidige vaccin nog in een teststadium zitten. Wij zijn allemaal nog proefkonijntjes als we ons laten vaccineren met de mexicaanse griepprik.

Ik snap niet waarom wij als maatschappij niet zelf het testen van geneesmiddelen en bijwerkingen op ons nemen in de plaats van dat we dit overlaten aan de producenten en/of organisaties die afhankelijk zijn van sponsors die niet met naam genoemd worden. Het is te idioot voor woorden om dan nog te verwachten dat er dan niet gesjoemeld gaat worden met de resultaten van de gegevens en de proeven.

In het verleden is er genoeg gesjoemeld met registraties van ziekten na vaccinaties. Ook bijv. dat de ziekte waartegen massaal ingeent was ineens een andere naam kreeg als die toch alsnog gewoon voorkwam. Zo is van polio bekend dat deze nadat vaccinaties ertegen zijn ontwikkeld en uitgevoerd dat men het voortaan "aseptische meningitis" noemde en de mazelen na vaccinaties voortaan: "de vijfde ziekte".

ps het artikel over aseptische meningitis als dekmantel voor polio is te vinden onder de volgende link: Link

Dorien van Stiphout


Dangerous drugs and the genetic causes of disease (Bruce M. Psaty at CASW 2009)

Assuring the public that prescription drugs are safe is a tricky business, because the data are often locked in pharmaceutical company vaults. Bruce Psaty has used publicly available court documents released in lawsuits to write about drug-safety problems that have been kept secret by the drugs makers. His findings call into question not only the behavior of drug companies, he says, but also the work of reporters. In a parallel project, he has combined large population-based cohort studies with data from gene chips to uncover genetic causes of disease, a project that may in the future help lead to better treatments—and safer drugs. Bruce M. Psaty, MD, Ph.D. - Professor of Medicine and Epidemiology - University of Washington. In addition to work on drug safety and genetic causes of illness, Psaty, who holds an M.D. and Ph.D., has published extensively on conflict of interest in medicine and the design and conduct of clinical trials.


Nefarma verbaasd over uitspraken Klink

Minister Klink (VWS) bereidt een wet voor die openbaarmaking van alle relaties tussen medici en farmaceutische bedrijven moet afdwingen.

Link


IGZ: Behandelrichtlijnen vatbaar voor beÔnvloeding farmaceutische industrie

Het komt voor dat de farmaceutische industrie aan ziekenhuizen geneesmiddelen in eerste instantie goedkoop aanbiedt om er voor te zorgen dat het geneesmiddel 'in de markt' wordt gezet en blijft. Op die manier is niet gegarandeerd dat patiŽnten het best passende medicijn krijgen. Als patiŽnten later het ziekenhuis verlaten bestaat de kans dat het medicijn automatisch ook door huisartsen worden voorgeschreven. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het onderzoek is gebaseerd op interviews en analyses.

De IGZ onderzocht zes werkgroepen die zich bezighouden met het ontwikkelen van richtlijnen. Bij ťťn van deze werkgroepen ontdekte de IGZ dat de farmaceutische industrie betrokken is bij het ontwikkelen van behandelrichtlijnen. Bij vijf van de zes onderzochte richtlijnen werd de schijn gewekt dat er sprake was van beÔnvloeding. In ťťn van de onderzochte richtlijnen bracht het (nagenoeg) gratis aanbieden van geneesmiddelen aan een ziekenhuisapotheek de kans met zich mee, dat huisartsen doorgingen met voorschrijven.

Het gaat om geneesmiddelen die veel gebruikt worden, zoals geneesmiddelen tegen suikerziekte en antidepressiva. Farmaceutische bedrijven worden soms uitgenodigd door richtlijnontwikkelaars om toe te lichten waarom hun geneesmiddelen opgenomen zou moeten worden in een richtlijn. Ook onderhoudt de farmaceutische industrie banden met werkgroepleden die behandelrichtlijnen opstellen.

De IGZ beveelt de landelijke richtlijnontwikkelaars aan om een 'richtlijn voor richtlijnontwikkeling' op te stellen. Opstellers en gebruikers van behandelrichtlijnen worden zich zo meer bewust van de mogelijke invloed die de farmaceutische industrie op de totstandkoming van behandelrichtlijnen kan hebben. De invloed van de industrie kan op die manier beperkt worden. De IGZ zal de naleving van de maatregelen op de voet volgen. Het nu gepubliceerd onderzoek is een vervolg op een kortschrift uit 2007. In 2007 bracht de IGZ het 'kortschrift behandelrichlijnen uit.' Conclusie van dat kortschrift was dat er sprake was van beÔnvloeding. Er was weinig transparantie over de banden die richtlijnopstellers hadden met de farmaceutische industrie. Er bestonden geen belangenverklaringen. Inmiddels zijn de banden die werkgroepleden hebben met de farmaceutische industrie bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Kwaliteitsinsituut (CBO) bekend


De wetenschappelijke PR machine wordt in stelling gebracht

Prachtig commentaar geschreven mbt de PR machine die in stelling wordt  gebracht. PR lijkt steeds meer de afkorting te worden van PR.opaganda.

Link

Lisa


Pillenmakers beÔnvloeden medici

Industrie betaalde hart- en vaatexperts. De gezondheidsinspectie wil dat de invloed van de farmaceutische industrie op medische behandelrichtlijnen wordt ingeperkt. Farmaceutische bedrijven oefenen ongezien invloed uit op richtlijnen die dokters gebruiken bij het voorschrijven van geneesmiddelen.

Link

DvH

--

Gek dat mensen steeds wantrouwiger worden richting de witte jassen? Eťn grote doofpot gefinancierd door onze premies en big pharma....en maar zeuren over kwakzalvers buiten de ziekenhuizen. Hoeveel mensen zijn er vandaag weer overleden door medische missers en vaccinaties?

Ron


Big Pharma Want You Addicted to THEIR Drugs!

Big pharmaceutical wants you addicted to their prescription meds which are much worse for you than street drugs. The prescription drug industry is a multi-billion dollar industry and they are finding new ways to make money at the expense of your consciousness and brain, and now they are getting your children hooked on them as well with a variety of made up ailments. Pharma has polluted the FDA and it is bought and paid for and VERY corrupt! These drugs now kill an estimated 42,000 people every year.


Big pharma exposed by Gary NullTV-uitzending "Heilung unerwŁnscht"

Beste mensen,

Voor mensen die Duits kunnen verstaan: Heilung unerwŁnscht

Voor veel geld wordt het patent van de concurrent opgekocht. Vervolgens wordt de productie gestopt om het eigen duurdere en inferieure medicijn te kunnen verkopen. Noodgedwongen moeten de patienten het duurdere en slechtere alternatief gebruiken. Zorgverzekeraars, patienten en samenleving draaien weer eens op voor de graaicultuur van een select clubje vetgemeste maatpakken met aangeboren dedain voor alles en iedereen. ÷fter mal was neues, zeggen de Duitsers dan sarcastisch.

Anton van Walstijn

Link


Big Pharma's "Blackmail" Congress To The Tune Of 250 Billion Dollars


Geneesmiddelen werken niet

"Geneesmiddelen werken niet" - Een topman van farma-reus Glaxo-SmithKline zorgt voor ophef. De man gaf dit weekeinde tijdens een congres toe dat de meeste geneesmiddelen die hij en zijn collega's van andere bedrijven op de markt brengen totaal geen effect hebben. Het merendeel van de medicijnen, meer dan 90 procent, werkt bij hooguit dertig tot vijftig procent van de patiŽnten", zei professor Allen Roses, vice-president bij GSK, dit weekeinde tijdens een wetenschappelijk congres in Londen. Oorzaak is volgens Roses de menselijke genetica.

Link

GdJ


Big Pharma zieke mensen is business

De geneesmiddelenindustrie legt het grote probleem al bloot in haar benaming:  het is een industrie. Hier wordt geld verdiend aan zieke mensen. Mensen die gezond zijn of beter gemaakt, daar valt niets aan te verdienen, dus dicteert de logica dat meer zieke mensen beter voor de business zijn. Dit klinkt amoreel en verwerpelijk, maar in de logica van een corporatie bestaan dit soort subjectieve argumenten niet. Een geweten is een luxe die een corporatie niet heeft,   aangezien het flink conflicteert met optimaal geld verdienen.

Link

Geert


Big Pharma Big Bucks Exposure


Big Pharma Whistleblower


Dokter Ghis doet haar mond open

Dr. Ghislaine LanctŰt uit Canada, kortweg dr. Ghis, is een luis in de pels van de medische gevestigde orde. Een vrouwelijke arts die 25 jaar lang gepassioneerd haar vak heeft uitgeoefend met veel liefde voor haar patiŽnten. Gaandeweg ontdekte zij vele misstanden, waardoor ze haar vertrouwen in het huidige medische systeem heeft verloren. Haar boek The Medical Mafia: how to get out of it alive and take back our health & wealth 1 is een  alarmerende aanklacht tegen de huidige gezondheidszorg, die volgens haar ziekmakend en ethisch  failliet is. Als vergelding voor deze moedige daad belandde ze in 2008 twee maanden in de gevangenis en raakte ze haar licentie kwijt.

Link

Geert


Fox News Big Story with Doug Kennedy on Big Pharma's Lie

Fox News Big Story with Douglas Kennedy on how Big Pharma leaves out the bad studies and downplays the nasty side effects of their highly addictive drugs.


Big Pharma Cash Cow

The companies that make up the pharmaceutical industry are among the largest corporations in the world. In 2004 their combined global sales were over half a trillion dollars, with Pfizer and Johnson & Johnson leading the pack. Together, these businesses have come to be known as Big Pharma. In the US, the core of Big Pharmas immense profits is from sales of prescription medication. And since these drugs can only be prescribed by medical professionals, most of the industrys promotional and marketing activities are directed at doctors, pharmacists and other health care providers. The companies of Big Pharma hope these campaigns will lead to new prescriptions for their brands. In recent years, Big Pharma has pushed its way into the traditional doctor/patient relationship and found a new way to increase sales - by targeting patients directly and independently, largely through television advertising. Between 1996 and 2004, industry spending on Direct to Consumer Advertising (or DTC) rose over 500 percent. Now, even before walking into their doctors offices, patients have already been exposed to millions of dollars worth of persuasive advertising that encourages them to ask their doctor how a particular brand of drug might help them. In this new landscape, the most vital question for American consumers is this: How might the influence of one of the most powerful for-profit industries in the world affect the way we think about our health and well-being?


Pfizer agrees record fraud fine

US drugmaker Pfizer has agreed to pay $2.3bn (£1.4bn) in the largest healthcare fraud settlement in the history of the Department of Justice. It comes after the firm was found to have illegally promoted four drugs for uses which had not been approved by medical regulators. A subsidiary of the firm pleaded guilty to misbranding drugs "with the intent to defraud or mislead".

Link

Leendert


De handel in ziekte

Wellicht al bekend maar de volgende aflevering laat op een mooie manier zien hoe het komt dat onze zorgpremie in een kleine 2 jaar tijd flink omhoog is gegaan. Tros Radar legde het mechanisme bloot. Bekijk de aflevering en stuur hem rond om de zorgpremie weer naar beneden te krijgen. Tros radar over Hypeziektes: Link

Voor de mensen die dan ook nog willen weten hoe de pharmaceutische industrie de huisartsen bewerkt is het volgende tweeluik van trosradar ook erg interessant:

deel 1: Link

deel 2: Link

Het is absurd dat in Nederland het zorgsysteem en wij allemaal zo geflest worden door de pharmaceutische industrie. Zeker omdat we indirect zelf betalen aan dit soort onzin via onze zorgpremies. Vandaar het belang dat dit grootschalig bekend wordt in Nederland. Pay it forward om de zorgpremie weer naar beneden te krijgen.

MSc D.P. Beerda


Pillenfabrikanten verzinnen steeds nieuwe trucs

Gisteravond prikte het tv-programma RADAR reclame trucs van de farma door. Ik schreef al eerder over de diverse trucs om medicijngebruik en dus farma-winst te vergroten. Hypeziektes bedreigen de gezondheidszorg in Nederland. Pillenfabrikanten kloppen via allerlei slimme marketingtrucs, met behulp van tv-spotjes en websites, onschuldige kwaaltjes op tot serieuze aandoeningen en bestoken intussen de huisartsen met reclame voor geneesmiddelen tegen de ziekte.

Link


Waarom zouden we de farma-business vertrouwen?

Langzamerhand wordt steeds duidelijker dat de farma-business de randen van de regels opzoekt en veel lobbywerk doet om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun medicijnen gebruiken. Op zich logisch voor bedrijven die winst moeten maken. Maar wel goed om te weten. Alle beweringen over het nut van veel medicijnen, waaronder ook vaccins uiteraard, moeten we uiterst kritisch bezien. Niet medicamenteuze behandelings- en preventie-methoden worden buiten beeld gelaten en zelden of nooit onderzocht. Het CBG laat medicijnen en vaccins toe op grond van rapporten van de
farma-industrie. De medicijnfabrikanten zijn er in geslaagd de normen voor bijvoorbeeld bloeddruk en cholesterol zodanig bij te stellen, dat er geen bejaarde meer is die niet chronisch pillen slikt. De geneeskunde ontaardt steeds meer in symptoom-bestrijding met pillen. Artsen zouden zich moeten bezinnen op de vraag in hoeverre zij zich bezig houden met achterliggende oorzaken van gezondheids-balans verstoringen van hun patiŽnten.

Link


CGR: rapport Gezonde Scepsis is ernstig signaal

De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) heeft met belangstelling kennis genomen van het rapport over informatieaanbod op internet dat Gezonde Scepsis heeft opgesteld in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (de Inspectie). De CGR zal dit rapport beschouwen als 'ernstig signaal'. Dat geeft de CGR de mogelijkheid om, op basis van signalen, een klachtenprocedure te starten tegen ondernemingen die in overtreding van de regels zouden zijn. Hiertoe zal de CGR overleggen met de Inspectie en de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG/KAG) over de behandeling van dit signaal. De CGR constateert samen met Gezonde Scepsis dat de normen helder zijn. Mocht blijken dat daar aanleiding toe is, zal de CGR de normen echter zeker verder aanscherpen. Kritiek is er vooral op het toezicht en de naleving van regels. Daar waar overtredingen worden gemaakt moet worden opgetreden, door de CGR of door de Inspectie. De CGR en de Inspectie hebben werkafspraken die bepalen dat de CGR klachten over reclame behandelt en adviesaanvragen over voorgenomen handelingen. De Inspectie houdt toezicht op de naleving van regels, spoort strijdige gedragingen op en sanctioneert. Het toezicht op informatieve websites is al onderwerp van overleg tussen de Inspectie, KOAG/KAG en de CGR, mede op initiatief van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierbij is tevens van belang de voorgenomen regelgeving van de Europese Commissie die randvoorwaarden wil stellen over de wijze waarop informatie over receptgeneesmiddelen aan patiŽnten mogelijk is.


Verbied voorlichtingsbedrog door farmaceutische industrie

Farmaceutische bedrijven overtreden massaal de reclameregels voor geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Klink een einde maakt aan deze zogenaamde symptoomreclame, waarbij fabrikanten onder het mom van voorlichting eigen geneesmiddelen aanprijzen. “Voorlichting over ziektes en aandoeningen is een taak van artsen. Niet van fabrikanten die er zelf een dikke boterham mee willen verdienen.”

--

Zal Klink worst zijn, heeft net weer 700 miljoen Euro naar pharma toegeschoven.....


Verboden publieksreclame voor geneesmiddelen op internet

In opdracht van de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft Gezonde scepsis het informatieaanbod op internet via websites over aandoeningen, ziekten en geneesmiddelen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de websites de regels voor reclame van receptgeneesmiddelen overtreedt. Betrokken partijen worden op grond van dit onderzoek door Gezonde scepsis uitgenodigd om onduidelijkheden te bespreken en regels mogelijk aan te scherpen.

Publieksreclame voor receptgeneesmiddelen is in Nederland verboden. Naast de Geneesmiddelenwet waarin dit is vastgelegd, zijn hiervoor ook zelfreguleringsnormen binnen de Gedragscode Geneesmiddelenreclame. Informatie over ziekten en aandoeningen waarbij geneesmiddelen gebruikt worden (symptoomreclame) is toegestaan binnen de huidige wet- en regelgeving mits de fabrikant daarbij geen geneesmiddel aanprijst.

41 websites zijn uitgebreid geanalyseerd. Bij de analyse is onder meer gekeken naar de afzender en de zichtbaarheid hiervan, aanwezigheid van productnamen van geneesmiddelen en/of informatie daarover, of (in)direct verwezen wordt naar een geneesmiddel, wat de website aan tips, ervaringsverhalen, testjes en dergelijke biedt en of de inhoud van de website als informatie te beschouwen is of als reclame. Het onderzoek concludeert dat het merendeel van de websites op ťťn of meerdere punten niet aan de wet of richtlijnen voldoet. 32 van de 41 geanalyseerde websites zijn direct van of gesponsord door fabrikanten van receptgeneesmiddelen. Hiervan overtreden er 23 de richtlijnen en/of de Geneesmiddelenwet.

Strikt genomen is informatie reclame zodra (in)direct naar een geneesmiddel wordt verwezen. Alleen bij algemene en technische informatie die relevant is voor het gebruik van het middel, mag de (merk)naam genoemd worden. Er zijn duidelijke regels over wat verboden is bij het maken van geneesmiddelenreclame voor vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Dit wordt preventief getoetst door de keuringsraad openlijke aanprijzing geneesmiddelen (KOAG/KAG). Websites met informatie over receptgeneesmiddelen worden niet preventief getoetst. Alleen in het geval van een klacht bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) of de inspectie wordt gekeken of een website aan de wet en CGR-richtlijnen voldoet. Zonder klacht ontbreekt elke vorm van controle.

Gezonde scepsis wil in de toekomst een preventieve toetsing van internetsites die direct of indirect over receptgeneesmiddelen gaan. Actiever toezicht is nodig op het naleven van de wetgeving en richtlijnen. Daarnaast pleit het rapport voor meer onderzoek naar websites en andere nieuwe media. Gezonde scepsis heeft de inspectie, het ministerie van VWS en de zelfregulerende organen voor geneesmiddelenreclame uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan.

Gezonde scepsis, een initiatief van DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, informeert artsen en apothekers over bestaande en nieuwe beÔnvloedingsmechanismen van de farmaceutische industrie op het voorschrijfgedrag.

Voor meer informatie over Gezonde scepsis zie website http://www.gezondescepsis.nl. U kunt het rapport 'Informatieaanbod op internet' downloaden onder Publicaties op de website van Gezonde scepsis.


Money driven medicine

Deel 2

Deel 3

Deel 4


EU-mededingingsonderzoek in de farmaceutische sector

WAAR GAAT HET OM?
In 2008 begon de Europese Commissie een onderzoek naar mogelijke concurrentieverstorende omstandigheden in de farmaceutische sector. In het Commissieverslag hiervan staan de bevindingen van het onderzoek en enkele voorstellen om patiŽnten makkelijker aan veilige, innovatieve en betaalbare medicijnen te laten komen.

WAAROM MOET JUIST DE EU MAATREGELEN NEMEN?
De Europese burger heeft recht op veilige, innovatieve en betaalbare medicijnen. Daarnaast is de farmaceutische sector een belangrijk onderdeel van de Europese economie. In 2007 gaf de gemiddelde Europeaan ongeveer 430 euro aan medicijnen uit, en dat getal zal met de vergrijzing alleen maar oplopen. Het onderzoek houdt verband met andere EU-initiatieven om patiŽnten van veilige, innovatieve en betaalbare medicijnen te voorzien, maar probeert ook een zakelijk klimaat te creŽren dat onderzoek, innovatie en een competitieve farmaceutische sector stimuleert.

WAT WAREN DE VOORNAAMSTE UITKOMSTEN VAN HET ONDERZOEK?
Het duurt te lang om generieke medicijnen op de markt te brengen. Als de octrooibescherming van merk-medicijnen vervalt, moeten consumenten gemiddeld nog 7 maanden wachten voordat er een goedkoper generiek medicijn beschikbaar wordt. Een van de redenen daarvoor is dat de fabrikanten allerlei technieken gebruiken om de commerciŽle levensduur van hun medicijnen te verlengen. Als grote merken gedwongen worden te concurreren met generieke medicijnen, gaan de
prijzen omlaag en kunnen we meer patiŽnten behandelen. Dat kan een behoorlijke prijsdaling zijn. We hebben uitgerekend dat we op bepaalde medicijnen zo'n 20% hadden kunnen besparen als de generieke versie direct na het vervallen van het originele octrooi beschikbaar zou zijn geworden. Er komen minder innovatieve medicijnen op de markt. Bepaalde praktijken van de medicijnfabrikanten zouden hier een rol bij kunnen spelen. Er is  een onderzoek aan de gang om alle factoren in de afname van de innovativiteit bloot te leggen. Er zijn dringend een EU-patent en een EU-octrooigeschillensysteem nodig. Dat zou de kosten verminderen en voor zowel burgers als fabrikanten de efficiŽntie verhogen.

WAT GAAT ER PRECIES VERANDEREN?
De Commissie zal:
• de sector grondig onderzoeken en, waar nodig, bepaalde bedrijven vervolgen voor inbreuk op de mededingingswetgeving (de eerste onderzoeken zijn al aan de gang)
• focussen op het toepassen van deadlines voor de evalutatie van de veiligheid, kwaliteit en werking van medicijnen, in ruil voor prijszetting en vergoedbaarheid.
• het Europees geneesmiddelenbureau en nationale bureau's helpen bij het vinden van oplossingen voor problemen met middelen en capaciteit.
• de noodzaak van een herziening van de EU-regels over prijszetting en vergoedbaarheid bekijken.

Ook zullen EU-landen aangespoord worden om:
• actie te ondernemen tegen misleidende campagnes die de kwaliteit van generieke medicijnen in twijfel trekken
• maatregelen te introduceren om de goedkeuringsprocedures voor generieke medicijnen aanzienlijk te versnellen, bijvoorbeeld door directe of automatische prijszetting
• de testonderzoeken naar de toegevoegde waarde van medicijnen te stroomlijnen
• maatregelen in te voeren om een snelle ingebruikname van generieke medicijnen en meer prijsconcurrentie te bevorderen.

WIE PROFITEERT ERVAN EN HOE?
• EU-burgers krijgen sneller toegang tot veilige, innoverende en betaalbare medicijnen
• Voor fabrikanten van generieke medicijnen betekent het minder last van beperkingen, misleidende informatie en snellere goedkeuring en ingebruikname van hun medicijnen.
• Fabrikanten van merk-medicijnen profiteren van minder knelpunten en snellere procedures.

WANNEER WORDEN DEZE VOORSTELLEN VAN KRACHT?
Onmiddellijk


Interview met arts Ghislaine Lanctot over de rol van de medische maffia bij vaccinaties

Tip: Pieter van Dijk


Radio interview met Ghislaine Lanctot


Clinical Drug Trials in Developing Countries


Psychiatry is tied to Big Pharma and psychiatrist admit it!

This video exposes psychiatrist and they admit that the Diagnostic and Statistical Manual is tied to Big Pharma.Michael Jackson is nog dood

Michael Jackson zal nog dood blijven. Maar over het hoe, wordt hevig geredetwist. Info die te vlug bekend raakte, bleek plots heel gevaarlijk. Over Demerol zwijgt men, nu gaat het over Diprivan. Demerol gebruik zou teveel een schaduw hebben kunnen werpen op de vermeende veiligheid van Rilatine en Concerta en bij uitbreiding Strattera..

Fernand Haesbrouck

Link


Radar: Corruptie in Farma Industrie

Deel 2


Dr John Rengen Virapen, Whistleblower of the Psychopathic Pharmaceutical Industry, Speaks Out

Dr John (Rengen) Virapen is een voormalig wetenschapper die na 35 jaar in dienst te zijn voor de farmaceutische industrie (Eli Lilly) ontslag heeft genomen om het publiek te waarschuwen over de gevaarlijke motieven en kwade praktijken van de farmaceutische industrie en psychiatrische medicijnen. Waar ik uiteindelijk directeur werd van een bedrijf in Zweden, een affiliate bedrijf van een van de grootste en meest kwade farmaceutische bedrijven in de wereld, Eli Lilly Co. Omdat ik deel uitmaakte van het kwaad. Ik had een carriŽre. Ik deed veel slechte dingen. Ze hebben me ontslagen. Ik starte mijn eigen bedrijf en werkte voor verschillende andere farmaceutische bedrijven, grote bedrijven, multinationals. Mensen sterven door het gebruiken van psychiatrische medicijnen en dit is gelegaliseerd. Omdat ik persoonlijk medewerkers van de Zweedse overheid heb omgekocht om het psychiatrische medicijn Prozacģ (antidepressivum) toe te laten op de Zweedse markt.

Kun je je dat voorstellen?

Bekijk de video waarin Dr John Virapen spreekt over zijn carriŽre en waarin hij zijn kennis deelt over de ware aard van psychiatrische medicijnen en de farmaceutische industrie:

Tip: Zielenknijper.nl


Elsevier maakte 6 neptijdschriften voor farmaceutische industrie

Reputatieschade voor medisch uitgever Elsevier, dat onder meer The Lancet uitgeeft. Vorige week gaf het Nederlands-Engelse bedrijf toe dat het van 2000 tot 2005 zes  neptijdschriften heeft uitgegeven die doorgingen voor wetenschappelijke bladen.

Lees verder

Tip: Jochem / Geert Driessen


Adviseur heeft banden met pillenfabrikant

Artsen mogen Prozac voorschrijven aan depressieve kinderen. Er is geen alternatief, zegt de expert, die banden heeft met de fabrikant.

Lees verder


Betalen de hersenen de tol voor ADHD medicatie ?

Research hints that hidden risks might accompany long-term use of the medicines that treat attention-deficit hyperactivity disorder

Link (Scientific American)

--

Ik loop die dingen nu al een zestal jaar te vertellen, simpelweg op basis van mijn kennis van apotheker, daarover. Maar kennis heeft de medische wetenschap overboord gegooid, nu wordt men stinkend rijk, door de vaststelling ( evidence) dat men iedereen blijer, gelukkiger kan maken, beter kan laten presteren met amfetamine (en) of cocaÔnedoping. En daarvoor vond men ziekten uit met de symptomen van normaal gedrag. Het is hemeltergend, zo misdadig, dat men bij kinderen, lankmoedigen en zelfs bij dementerenden een toxicomanie in stelt en in stand houdt om ze te laten kicken op stoffen, die hun zenuwstelsel verwoesten. Het cynisme dreef men zover, om de nieuwe amfetaminepatronen, die men had uitgevonden omdat de voorraad phenylethylamines statistisch was opgeraakt, te verbergen achter het commercieel rookgordijn van de serotoninefabeltjes.

Het begrip amfetamine-doping werd een geheim, omdat anders een opiumreglementering de vlotte verkoop in de weg zou staan. De nieuwe fabeltjes lieten de maatschappij in de waan, dat er alleen maar veel goeds van werd verwacht. Wie houdt er immers niet van om iets erbij te krijgen, om kalmer te worden in het hoofd, beter te presteren, blij te zijn en eventjes lucide te worden als men vergeetachtig of dement wordt. En dat die wondere stof dan nog geen doping wordt genoemd, maar wel een soort van deus ex machina, die intussen al veel geld heeft opgebracht. De theorie waarop die nieuwe fabeltjes steunen, werd nog door niemand wetenschappelijk bevestigd. Vandaar : werkingsmechanisme 'onbekend'. Al moet gezegd worden, dat de bijwerkingen van de SSRI's toch verbazend goed lijken op die van de andere amfetamines. Maar dat wil niemand geweten hebben, die bijwerkingen worden nu uitgelegd als horende tot het ziektebeeld.

Depressies behandelt men door te drogeren met de amfetaminewerking van de phenylpropylamines en ook het drogeren van Alzheimers' en dementerenden gebeurt met stoffen, die men net als de SSRI's ook bij depressies kan gebruiken. Vandaar ook het succes van het zogezegde niet-stimulans Strattera. Door de amfetaminewerking van deze vermomde Prozac zelfs bij ADHD tot vier keer zo hoog te doseren, heeft men het grote geheim onthuld, niet alleen  van de onbekend verklaarde werking van ADHD-medicatie, maar ook van de grote farce, waarmee men nieuwe amfetamines heeft omgedoopt tot veilige (en zogezegd niet-stimulerende) doping. SSRI's hebben helemaal niets met serotonine te maken, ze verwoesten net als de andere amfetamines de neuronen, waarop het zenuwstelsel reageert met een fight or flight reactie, die het dopingeffect verklaart. Renners die Strattera en Prozac als amfetaminedoping slikken, doen dat volledig legaal omdat de artsen, die de dingen op de verboden lijsten moeten
brengen, nog steeds geloven in de serotoninesprookjes. Na ongeveer twintig jaar chronisch gebruik zijn hersencellen (door vasoconstrictie) en neuronen zo goed kapotgemaakt dat men kan spreken
van Alzheimer.

En zo is de cirkel rond.
De hoogmis van het farmacircus.

Apotheker Fernand Haesbrouck, 30 juli 2009
leefbewust.com


Schizofrenie is geen hersenziekte, diagnose wetenschappelijk onhoudbaar

Schaf de term schizofrenie maar af, zegt hoogleraar sociale psychiatrie prof. dr. Jim van Os (psychiater van het jaar 2008). Wetenschappelijk is de diagnose onhoudbaar, en patiŽnten hebben er alleen maar last van.

Lees verder


Antidepressiva veroorzaakt zelfmoordgedrag, transparantie helpt niet

De industrie verbiedt domweg publicatie van ongunstige uitkomsten, en zet onderzoekers onder druk om onderzoeksgegevens te manipuleren door proefpersonen met ongewenste reacties en tegenvallende experimenten uit de analyse weg te laten, of niet-representatieve proefpersonen te gebruiken.

Lees verder


Merck had "hit" lijst van kritische artsen

The international drug company Merck had a hit list of doctors who had to be "neutralized" or discredited because they had criticized the painkiller Vioxx, a now-withdrawn drug that the pharmaceutical giant produced.

Lees verder


Farmaceutische industrie woekert binnen de overheid!

Teuni Kuiper is een vrouw die reeds lange tijd bezig is om antwoord te krijgen op vragen rondom vaccinaties. De simpele tegenstrijdigheden die ze tegenkomt op dit gebied legt ze in essentiŽle vragen voor aan de overheidsinstanties die hier op zouden moeten antwoorden. Maar helaas, ontkenningen, kastje-naar-de-muur politiek, Zwarte Pieten enz. zijn haar deel.

Lees verder


Gefšhrliche Pillencocktails

Es hatte fŁr uns Kinder immer etwas Befremdliches, wenn GroŖmutter da saŖ und die Pillen fŁr den Tag sortierte. Drei Fšcher in einem PlastikgefšŖ, morgens, mittags, abends stand drauf- und rein kam jede Menge Medizin. Pro Gebrechen mindestens ein Medikament und gegen die Nebenwirkungen dann noch jeweils ein anderes obendrauf. Wie GroŖmutter nehmen Millionen andere einen selbst fŁr ńrzte oft unŁbersehbaren Medikamenten-Mix. Die Wechselwirkungen der Łber 55.000 zugelassenen Arzneien sind oft nicht erforscht - die Folge: jedes Jahr sterben Zehntausende an ihrem gefšhrlichen Pillen-Cocktail - der helfen soll, aber den Tod bringen kann.

Bekijk uitzending


Der betrogene Patient: Machen Medikamente krank?

Bekijk uitzending


Gefšhrliche Medikamente

Experten sehen die Arzneimittelsicherheit in Europa in Gefahr. Immer wieder kšmen Medikamente auf den Markt, Łber deren Risiken zu wenig bekannt sei. Auch die finanzielle Abhšngigkeit der Europšischen Arzneimittel-ZulassungsbehŲrde (EMEA) von der Pharmaindustrie steht in der Kritik.


Die Pharmamafia-Selbstmord durch Antidepressiva

Eine "Frontal 21" Dokumentation des ZDF die am 9.12.2008 um 21:00 Uhr lief, es geht um Koruption und die Gefahr von gewissen Pršperaten (Antidepresivum) die mitunter Selbstmord zur Folge haben, die aber vermutlich durch geziehlte Bestechung in Deutschland zugelassen wurden. Ich besitze dieses Material nicht! Ich habe es lediglich zu Informationszwecken aus dem Abendlichen Fernsehprogramm aufgenommen, alle rechte liegen bei dem VerŲffentlicher ZDF und Frontal 21, sollte mich die Forderung erreichen das Video zu entfernen, so werde ich dies sofort tun!


Innappropriate drug prescriptions wasting millions, raising health risks

A recent study in Oregon suggests that drugs designed for treating the most severe mental illnesses are often prescribed at inappropriately low doses and at considerable expense, for use in conditions where their benefit has not been established. In this case, prescription drugs that might cost as much as $20 to $25 a day were being widely used to treat problems for which they were not FDA-approved. Some of those problems could have been addressed with generic medications costing $1 a day, with better results and less risk of serious side effects. This is a reflection of widespread use of medications for "off-label" uses that have not been carefully considered or approved by the Food and Drug Administration, researchers said, some of which are unnecessarily raising medical costs and reducing the effectiveness of health care. The research was done by scientists in the College of Pharmacy at Oregon State University, the Department of Psychiatry at Columbia University, and Oregon Health and Science University. It was published in the Journal of Clinical Psychiatry, and funded by the National Institutes of Health. "It's legal for a physician to prescribe a medication for something other than its FDA-approved uses, and based on good studies or clinical judgment it may be justified," said Daniel Hartung, an assistant professor of pharmacy practice at OSU. "However, the approved uses are usually a pretty good proxy for real, proven effectiveness. And if in fact drugs are being used inappropriately, it not only can be very expensive but also pose an unnecessary health risk." Both of those problems were found in this study.

Lees verder


How Big Pharma Is Fooling You -- and Your Doctor -- with Junk Science

It's no secret that the pharmaceutical industry trades in junk science. Prescription drug companies distort research, fudge measures of drug effectiveness and generally control our knowledge of what works in medication. Big Pharma's track record of shady science is a serious problem, especially considering the fact that recent discussions about creating a Comparative-Effectiveness Research Institute currently hold a place for prescription drug companies on the organization's board.

Lees verder


Stopping a cancer trial early - is it for the benefit of patients or industry?

New research has identified a growing trend for trials of new cancer treatments to be stopped prematurely before the therapies’ risks and benefits have been properly evaluated. In a study, published online today (Wednesday 9 April) in the cancer journal, Annals of Oncology [1], Italian researchers analysed 25 randomised controlled clinical trials that had been stopped early because they had started to show a benefit to patients and found that the numbers had increased dramatically in recent years. They warn that this could lead to a systematic over-statement of the effects of treatment, and that patients could be harmed by new therapies being rushed prematurely into the clinic. Out of 14 trials stopped because they started to show benefit to patients and published between 2005-2007, the researchers found that 11 (79%) were used to support an application for marketing authorisation at the European Medicines Agency (EMEA) and the United States Food and Drug Administration (FDA). “This suggests a commercial component in stopping trials prematurely. In fact, this strategy (i.e. stopping trials early for benefit) could guarantee quicker access to the market for companies. On the other hand, a quicker clinical drug development may lead to an ‘immature’ benefit/risk balance of new drugs,” Dr Giovanni Apolone, one of the authors, told a news briefing yesterday (Tuesday).

Lees verder


Nurse practitioners don't realize how much their prescribing is being influenced by drug marketing

Family nurse practitioners need to be more aware of the commercial pressures they face as a result of their increased involvement in prescribing, according to a survey published in the March issue of the UK-based Journal of Advanced Nursing. "Our detailed study of 84 family nurse practitioners (FNPs) showed low awareness of how marketing by pharmaceutical companies affects clinical decisions and creates conflicts of interest" says Dr Nancy Crigger, from William Jewell College, Missouri, USA. "However they were clear that some marketing activities, promotional items and gifts were less ethical and acceptable than others. For example, gifts that benefited patients and conferences were more acceptable than resort seminars and office equipment." Dr Crigger, herself a qualified FNP, adds: "The influence of marketing on physician prescribing has been widely researched and this indicates that the more involved physicians are in marketing, the less likely they are to recognise when their clinical judgement has been compromised. "Our study suggests that the same is now happening to FNPs who have been given greater responsibility for prescribing some types of medication."

Lees verder


Polio Vaccine Victim Wins Lawsuit Against Big Pharma

A New York jury has concluded that pharmaceutical company Lederle Laboratories was responsible for the injury to a man who contracted polio from a vaccine 30 years ago, and ordered it to pay him $22.5 million. Dominick Tenuto became infected with polio in 1979, shortly after his daughter received a vaccine made by Lederle from a live polio virus. Tenuto alleged that he had been exposed to the live virus while changing his daughter's diaper.

Lees verder


Doctors being paid millions to prescribe high doses of anemia drugs; "rebate" loophole is legalized bribery

Doctors in the United States are being paid hundreds of millions of dollars a year to prescribe drugs for anemia produced by the pharmaceutical companies Amgen Inc. and Johnson & Johnson, the New York Times reports. These payments come in the form of substantial rebates, by which the companies cover a significant part of the doctors' cost for purchasing those particular pills (called EPOs) and dispensing them in their offices. Such payments are legal, and the companies insist that they are completely proper. According to Johnson & Johnson, the rebates "reflect intense competition," and are not intended to encourage doctors to prescribe the drugs. But critics have charged that the rebates amount to bribery, and may encourage doctors to prescribe EPOs at unsafe levels or when they are not really required.

Lees verder


Sanofi-Aventis faces challenges on obesity drug

French drugmaker Sanofi-Aventis SA is facing renewed challenges on its obesity drug Acomplia following the release Friday of two negative studies and the recent launch of a lawsuit against the company in the U.S. for allegedly making misleading statements about the drug.

Lees verder


Some drug studies more likely to have favorable conclusions

Previous work has shown that, when a drug study was funded by the company that made that drug, the results might be biased in favour of that drug because the methods or analyses were manipulated. New research published online today shows that, for blood pressure drugs, studies are now much less likely to have biased results but still tend to have overly positive conclusions favoring the company's products.

Lees verder


New Vermont Law Cracks Down on Industry Money to Doctors

Cracking down on medical industry payments to doctors, the Vermont legislature has passed a law requiring drug and device makers to publicly disclose all money given to physicians and other health care providers, naming names and listing dollar amounts.

Lees verder


Group Disputes Cancer Claims on One A Day Vitamins

Consumer advocates threaten to sue Bayer over vitamins claiming to prevent cancer.

Lees verder


Medical journalists need improved conflict-of-interest standards, say Dartmouth researchers

Two Dartmouth researchers call for greater scrutiny of the relationship between medical journalists and the health care industries they cover. Their study was published online today, Nov. 19, in the British Medical Journal, or BMJ. The BMJ paper outlines three areas where journalists might become entangled in conflict-of-interest issues - during educational activities that may be drug company sponsored, when accepting sponsored awards, or in the day-to-day practice of reporting the news by relying too heavily on industry supplied sources. "The media play a role as society's watchdogs," says Steven Woloshin, an author on the paper and an associate professor of medicine and of community and family medicine at Dartmouth Medical School (DMS). "Good medical journalism can expose links between doctors and rewards from pharmaceutical companies. But who's looking to see whether the journalists are being influenced?" Co-authors on the paper, titled "Who's Watching the Watchdogs? Medical Journalism and Entanglement," are Lisa Schwartz, associate professor of medicine and of community and family medicine at DMS, and Ray Moynihan with the School of Medicine and Public Health at the University of Newcastle in Australia. Schwartz and Woloshin are also affiliated with the Veteran's Affairs Outcomes Group and the Center for Medicine and the Media at The Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice. The authors believe relationships between drug companies and journalists might result in more favorable news stories, in a similar fashion to how industry funding of medical research is associated with more favorable research outcomes.

Lees verder


Senators who protected Big Pharma received millions of dollars from drug companies

Senators who received substantial donations from pharmaceutical companies were instrumental in making a new drug bill more industry-friendly, according to studies by nonprofit groups and remarks by some of the senators themselves.

Lees verder


Study Offers Insight Insights About How Industry Funding Compromises Integrity in Academic Research

A new study from the University of Virginia Health System has found that academic researchers who are highly reliant on industry support are most likely to have experienced questionable pressure from sponsors and to have first-hand knowledge of integrity breeches within their work environment. Those breeches not only compromise the well-being of medical research participants but also impact research initiatives, publication of results, interpretation of research data and scientific advancement. Funded by the National Institutes of Health, through the Office of Research Integrity, the UVA study was published in the March 2009 issue of Accountability in Research and marks the first attempt to acquire updated empirical data about financial arrangements and conflicts of interest between industry and investigators at academic research institutions. The study was conducted via a survey mailed to 1,548 clinical and nonclinical researchers at the 33 U.S. universities that receive the most research funding. To encourage candor and protect anonymity, the survey did not ask respondents to report their own behavior. Rather, it asked about their first-hand knowledge of questionable research integrity practices in their institutions and departments.

Lees verder


UCLA leads nation in protecting med students from drug industry influence

The David Geffen School of Medicine at UCLA is one of only nine medical schools out of 149 to earn an 'A' grade in a nationwide survey by the American Medical Students Association of educational policies governing students' contact with the pharmaceutical industry. "We are proud to be in the top 6 percent of medical schools addressing this important issue," said Dr. Andrew Leuchter, associate dean of the Geffen School of Medicine. "It is crucial that our nation's physicians be trained to make decisions in the best interests of their patients, free of influence from private industry." UCLA was one of the first U.S. medical schools to adopt tough industry-relations guidelines. In November 2006, UCLA prohibited all industry gifts to faculty, staff and students; banned industry advertising materials and sales calls in patient care areas; and limited the use of drug samples to circumstances in the best interests of patients, such as cases of financial need.

Lees verder


Genocide Then and Now

It is a scientific fact that ARV drugs are some of the most toxic substances that can be given to the human body without killing it immediately. The extremely harmful side effects of these drugs include drug-induced immune deficiencies, the failure of various organs of the body and death. These side effects are listed in every patient information leaflet required by law to be attached to ARV drugs.

Lees verder


Safer Medicines Campaign

Safer Medicines Campaign is an independent patient safety organisation of doctors and scientists whose concern is whether animal testing, today, is more harmful than helpful to public health and safety. Our goal is to protect human health by promoting human-specific medical research.

Lees verder


Truth and Consequences and Enrollment in Clinical Trials

Knowing about financial relationships between medical researchers and the companies that sponsor their studies has little effect on most patients considering enrolling in a clinical trial, according to a new study from the Duke Clinical Research Institute. "The patients in our study were very clear - They told us they care about these relationships and want to be fully informed about them. But at the same time, the information didn't substantially affect their decision to enter a trial," says Dr. Kevin Weinfurt, a medical psychologist at Duke and the lead author of the study. What seemed to be more important in the decision-making process was the patients' pre-existing level of trust in medical research in general, Weinfurt says. The findings, appearing online in American Heart Journal, reveal that patients are astute enough to draw distinctions between various types of financial arrangements, finding some reasonable, and others, less so. Researchers from Duke University Medical Center, Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics and Wake Forest University conducted a telephone survey of 470 patients diagnosed with coronary artery disease who agreed to go through a consent process involving enrollment in a hypothetical clinical trial. Investigators first assessed the patients' overall level of trust in medical research through a four-item questionnaire and then randomized them into one of three disclosure groups. Patients who were told that the doctor leading the study also held stock in the company sponsoring the research were the least willing to participate in the study. They also spontaneously offered three times the number of negative comments about the relationship than participants in the other groups, using words like, "disingenuous," "unacceptable," and "unethical." Ten members of this group also spontaneously said they would not take part in a trial where the lead investigator held stock in the company sponsoring the trial. Patients who were told that the sponsoring company covered the cost of the trial, including the physician's salary, were generally accepting of such a financial relationship, saying, "OK, that sounds more appropriate. So there's no payment to him, but through the university. OK, I'm good."

Lees verder


Antipsychotic Seroquel can cause weight gain and diabetes

AstraZeneca Plc can’t block testimony by a medical expert that its antipsychotic Seroquel can cause weight gain and diabetes, a federal judge ruled. The witness, Donna Arnett, professor and chairwoman of the epidemiology department at the University of Alabama at Birmingham, contends that Seroquel causes metabolic changes, which can lead to diabetes without weight gain. She also contends metabolic risks occur with Seroquel throughout treatment, according to court papers.

Lees verder


FDA Wants Big Pharma to Use Terminally Ill Patients as Guinea Pigs for Unapproved Drugs

The FDA has proposed allowing the testing of experimental drugs on terminally ill patients once the drugs have passed the first safety testing phase, but before they have received final approval. The plan has already sparked controversy, with physicians staking out positions both for and against the proposed rule change.

Lees verder


Legal loophole exposes Canadians to drug advertising banned in US

A legal loophole is counteracting Canada's ban on direct-to-consumer drug advertising and has exposed Canadians to more than $90 million worth of ads, including those for drugs with life-threatening risks, according to a study by UBC researchers. Barbara Mintzes, Steve Morgan and James M. Wright from UBC's Centre for Health Services and Policy Research analyzed advertising spending on prescription drugs from 1995 to 2006 and saw spending rise from less than $2 million per year prior to 1999 to more than $22 million in 2006. The increase in advertising spending coincided with a policy change in 2000, when Health Canada allowed "reminder ads" – ads that state the brand name without additional information or health claims –under the price advertising provision in the Food & Drug Act. This provision was created in the 1970s to allow consumers to compare prices of prescription drugs. "This loophole is being exploited to advertise prescription-only medicines to the Canadian public, including those with U.S. 'black-box' warnings and those subject to Health Canada safety advisories," says Mintzes, an assistant professor in the UBC Dept. of Anesthesiology, Pharmacology & Therapeutics. The U.S. and New Zealand are the only two developed countries that allow direct-to-consumer advertising (DTCA) of prescription drugs. However, the U.S. prohibits reminder ads with a "black box" warning – the country's strongest regulatory warning of serious harmful side effects. Canada is the only country in the world where prescription drug advertising to the public is banned while "reminder ads" of such drugs are allowed.

Lees verder


Antitrust agency searches Bayer for illegal price-fixing of aspirin

German antitrust officials searched the offices of Bayer AG on Thursday, saying the drugmaker was under suspicion for illegal price-fixing of aspirin.

Lees verder


Secret Symbols Reveal Dark Agenda of Western Medicine

Everywhere in western medicine you find the Caduceus symbol: It's the staff entwined with two serpents, with wings at the top. You'll find it emblazoned on medical texts, medical school certificates, medical websites and even in hospitals and medical buildings.

Lees verder


Nederlands en Brits rapport pleiten voor verbod commerciŽle sponsoring geaccrediteerde bijscholing

De conclusies van dit rapport vertonen opmerkelijke gelijkenis met het op 27 januari jl. door de Nederlandse RVZ (Raad voor Volksgezondheid en Zorg) gepresenteerde rapport ‘Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik: evenwicht tussen publiek en bedrijfsbelang’. Ook in dit rapport wordt gepleit voor onafhankelijke bij- en nascholing van artsen en het hiertoe inrichten van een fonds. In de Scandinavische landen is dit verbod op commerciŽle sponsoring voor geaccrediteerde bijscholing al een feit.

Lees verder


Vaccine Doctor Given at Least $30 Million Dollars to Push Vaccines

Dr. Paul Offit of the Children’s Hospital of Philadelphia earned at least $29 million as part of a $182-million sale by the hospital of its worldwide royalty interest in the Merck Rotateq vaccine. The amount of income distributed to Offit could be as high as $46 million. Offit has refused to say how much he made from the vaccine.

Lees verder


Michael Jackson, Farrah Fawcett the Latest Celebrity Victims of Big Pharma

That Michael Jackson and Farrah Fawcett both died in the last 48 hours is shocking news to many, but it's not nearly as surprising as the fact that they were both killed by Big Pharma's toxic drugs.

Lees verder


No More Free Drug Samples?

Everybody likes something free, and free prescription drug samples are no exception. Patients love to receive them, and doctors feel good about handing them out. The practice of providing free drug samples is based on the tacit assumption that “sampling” does much more good than harm. In two separate news releases within the past year by the Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), the trade organization that represents the country's largest and leading drug companies, a senior vice president claimed that free samples improve patient care, foster appropriate medication use, and help millions of financially struggling patients. He averred further that samples benefit physicians by exposing them to new treatment options [1],[2]. In this essay, we question the assumption that good trumps harm when prescription drugs are provided free to practicing doctors. We argue that “sampling” is not effective in improving drug access for the indigent, does not promote rational drug use, and raises the cost of care.

Lees verder


7 years enough to shield biotech drugs

Seven years is an appropriate time period to protect brand-name biotechnology medicines from cheaper generic rivals, White House officials said in a letter released on Thursday.

Lees verder


Financial relationships between industry and medical schools, teaching hospitals highly prevalent

In a national survey of department chairs at medical schools and teaching hospitals, more than half report relationships with industry, including receiving financial and in-kind support, according to a study in the Oct. 17 issue of JAMA. The authors suggest that these findings underscore the need for the disclosure and management of these relationships.

Lees verder


Half of trials supporting FDA applications go unpublished

The researchers also found evidence of selective reporting of the results from these trials. For example, Sim and colleagues report that a pivotal trial in which a new drug works better than an old drug is more likely to be published than a trial in which the new drug does no better. This is a form of publication bias that may lead to an inappropriately favorable record in the medical literature of a drug's true risk-benefit profile relative to other standard therapies, and can lead to preferential prescribing of newer and more-expensive treatments, say the authors. These new results provide a baseline for monitoring the effects of the FDA Amendments Act 2007, which was introduced to improve the accuracy and completeness of drug trial reporting. Under this Act, all trials supporting FDA-approved drugs must be registered when they start and the results of all the outcomes declared at trial registration as well as specific details about the trial protocol must be publicly posted within a year of drug approval on the US National Institutes of Health clinical trials.gov site.

Lees verder


How many scientists fabricate and falsify research?

It's a long-standing and crucial question that, as yet, remains unanswered: just how common is scientific misconduct? In the online, open-access journal PLoS ONE, Daniele Fanelli of the University of Edinburgh reports the first meta-analysis of surveys questioning scientists about their misbehaviours. The results suggest that altering or making up data is more frequent than previously estimated and might be particularly high in medical research. Recent scandals like Hwang Woo-Suk's fake stem-cell lines or Jon SudbÝ's made-up cancer trials have dramatically demonstrated that fraudulent research is very easy to publish, even in the most prestigious journals. The media and many scientists tend to explain away these cases as pathological deviations of a few "bad apples." Common sense and increasing evidence, however, suggest that these could be just the tip of the iceberg, because fraud and other more subtle forms of misconduct might be relatively frequent. The actual numbers, however, are a matter of great controversy. Estimates based on indirect data (for example, official retractions of scientific papers or random data audits) have produced largely discrepant results. Therefore, many researchers have asked scientists directly, with surveys conducted in different countries and disciplines. However, they have used different methods and asked different questions, so their results also appeared inconclusive. To make these surveys comparable, the meta-analysis focused on behaviours that actually distort scientific knowledge (excluding data on plagiarism and other kinds of malpractice) and extracted the frequency of scientists who recalled having committed a particular behaviour at least once, or who knew a colleague who did. On average, across the surveys, around 2% of scientists admitted they had "fabricated" (made up), "falsified" or "altered" data to "improve the outcome" at least once, and up to 34% admitted to other questionable research practices including "failing to present data that contradict one's own previous research" and "dropping observations or data points from analyses based on a gut feeling that they were inaccurate." In surveys that asked about the behaviour of colleagues, 14% knew someone who had fabricated, falsified or altered data, and up to 72% knew someone who had committed other questionable research practices.

Lees verder


Drug Industry Marketing Direct to Consumers and Doctors May Lead to Prescription Overuse

Prescription drugs are heavily promoted to health care providers worldwide. But in only two countries, the U.S. and New Zealand, prescription drugs are also strongly promoted directly to consumers. Because these direct to consumer ads typically use emotional appeals to urge consumers to consider medical causes for their symptoms, they may increase physician visits and, in turn, physician diagnoses and prescriptions. Not surprisingly, these advertisements are controversial. A new study from the University of North Carolina at Chapel Hill School of Medicine shows that direct to consumer advertising was initially linked to more physician visits and that physician promotion was linked to more prescriptions. The findings will be presented on Sunday May 31st at Digestive Disease Week in Chicago, Illinois.According to lead author Spencer D. Dorn, MD, MPH, fellow in gastroenterology & hepatology, direct to consumer advertisements may increase patient awareness and empower them to discuss their health concerns with their physician, and professional promotion may increase physician recognition of constipation and IBS. “But promotion to physicians may result in overprescribing and overuse of even mildly effective drugs such as tegaserod before adequate information on their health risk is available,” Dorn said. The study involved the drug tegaserod, brand name Zelnorm, a drug for chronic constipation and irritable bowel syndrome that was intensely marketed to physicians as well as the public from 2002 to 2007 ($122 million in direct to consumer ads and $127 million in physician promotion in 2005 alone). The researchers sought to determine the relationship between this promotional campaign and the number of office visits for abdominal pain, constipation, and bloating, irritable bowel syndrome (IBS) diagnoses, and tegaserod prescriptions.

Lees verder


JAMA editor-in-chief comments on Pfizer lawsuit

In an editorial published early online today, JAMA Editor-in-Chief Catherine D. DeAngelis, M.D., M.P.H., and JAMA Editorial Counsel Joseph P. Thornton, J.D., write about a recent court ruling regarding litigation involving JAMA and the Archives of Internal Medicine (AIM) “that significantly threatened the integrity of our peer review process.”Attorneys for the pharmaceutical company Pfizer, Inc. had issued subpoenas last year to obtain confidential information from the journals concerning studies published on the pain relief medications called COX-2 inhibitors – (cyclooxygenase 2 inhibitors) celecoxib and valdecoxib. “… the subpoenas sought all documents regarding the decision to accept or reject manuscripts, copies of rejected manuscripts, the identities of peer reviewers and the manuscripts they reviewed, and the comments by and among peer reviewers and editor regarding manuscripts, revisions, and publication decisions. For months, JAMA and AIM consistently argued that the sanctity of the confidential peer review process should not be violated.” “In a ruling issued March 14, 2008, the Court agreed with JAMA and AIM that information kept confidential from Pfizer, the general public, and the medical community at large was irrelevant to the pending claims.” “… JAMA and our Archives journals have historically and deliberately kept unpublished manuscripts and peer review comments confidential. This promise to reviewers and authors allows the peer review process to work in an unrestrained environment.” “The subpoenas attempted to invade the peer review process, and we are delighted that Magistrate Judge Keys said so when he ruled they could not be enforced against us.”

Lees verder


Rheumatoid Arthritis Drug Humira Linked to Psoriasis, Herpes, Possibly Cancer

n six short years, Humira (adalimumab), Abbott Laboratories' rheumatoid arthritis (RA) medication, cited in both articles, has gone from wonder drug to wonder-how-it-got-approved drug; more results from safety reviews are expected in November.

Lees verder


The Secret History of the War on Cancer

the American Cancer Society delays embracing the life-saving Pap smear for 15 years - in part because doctors don't want to share slide-reading revenue with mere technicians. So the Kettering laboratories at the University of Cincinnati delve into workplace exposures to lead and other cancer-causing chemicals but keep the results buried permanently as "trade secrets." So the door revolves furiously "of cancer researchers in and out of cancer-causing industries."

Lees verder


Was Michael Jackson Chemically Manipulated for Profit?

Michael Jackson's death gives us an opportunity to reflect on the way he was treated by the media (and the public) while he was alive. Through his work, Michael Jackson went to great lengths to send a message of love to the world -- to inspire others and add joy to our lives -- and yet he was derided as a monster by the tabloid media while being humiliated by the comedy routines of late-night talk show hosts.

Lees verder


This is what we're up against - Big Pharma spent $66.5 million already this year

This is what we're up against, the full financial weight of pharmaceutical companies, the Insurance companies, the hospital association, and the AMA who represent some professionals. Big Pharma alone is pumping $1.2 MILLION A DAY into defeating meaningful Health Care Reform.

Lees verder


NIH Freezes Grants to Emory in Secret Drug Money Scandal

The National Institutes of Health (NIH) has halted payments on a research grant to Emory University, following the revelation that the psychiatrist in charge of the research concealed hundreds of thousands of dollars in drug company payments, possibly in violation of university and federal conflict-of-interest rules.

Lees verder


Risks of increased access to over-the-counter medicines may outweigh benefits

The risks of increasing people's access to over-the-counter medicines may outweigh the benefits, warn experts in this week’s BMJ.

Lees verder


Pharmed Fish and pharmaceuticals

Results from a recent pilot study of the uptake of pharmaceuticals and personal care products (PPCPs) by fish in U.S. rivers have garnered considerable attention since they were published online 25 March 2009 ahead of print in Environmental Toxicology and Chemistry. The study, led by Baylor University chemistry professor C. Kevin Chambliss and environmental science professor Bryan Brooks, broke new ground by assessing chemical contamination of wild fish at a variety of sampling sites, screening a relatively large and diverse array of PPCPs.

Lees verder


Harvard Medical Students Rebel Against Pharma-Ties

200 Harvard Medical School STUDENTS are confronting the administration demanding an end to pharmaceutical industry influence in the classroom. A front page report in the Business section of the New York Times should bestir some of Harvard Medical School alumni. 200 Harvard Medical School STUDENTS are confronting the administration demanding an end to pharmaceutical industry influence in the classroom. "The students say they worry that pharmaceutical industry scandals in recent years - including some criminal convictions, billions of dollars in fines, proof of bias in research and publishing and false marketing claims - have cast a bad light on the medical profession. And they criticize Harvard as being less vigilant than other leading medical schools in monitoring potential financial conflicts by faculty members."

Lees verder


Drug Samples Handed Out by Doctors Pose Risk to Patient Health

Countless U.S. doctors regularly give away free drug samples provided by the pharmaceutical industry to their patients. It's a practice that may simply seem, at first glance, like an altruistic way to help sick people save money. However, two academics have written a report just published in PLoS Medicinethat lambasts this tradition as not only costly in the long run but downright dangerous to the health of patients.

Lees verder


Is It Legitimate To Stop Clinical Trials Early on Account of Their Opportunity Costs?

After the failure of three large clinical trials of vaginal microbicides, a Nature editorial stated that the microbicide field “requires a mechanism to help it make rational choices about the best candidates to move through trials” [1]. In this month's debate, James Lavery and colleagues propose a new mechanism, based on stopping trials early for “opportunity costs.” They argue that microbicide trial sites could have been saturated with trials of scientifically less advanced products, while newer, and potentially more promising, products were being developed. They propose a mechanism to reallocate resources invested in existing trials of older products that might be better invested in more scientifically advanced products that are awaiting clinical testing. But David Buchanan argues that the early stopping of trials for such opportunity costs would face insurmountable practical barriers, and would risk causing harm to the participants in the trial that was stopped.

Lees verder


Consumers are warned: 'Anyone can sell a pill'

Some of the same companies that mass-produce drugs in huge chemical labs also churn out vitamin and herbal pills sold in bottles with rainbows, sunrises and flowers on their labels.

Lees verder


Researchers Find a Bias Toward Upbeat Findings on Antidepressants

The makers of antidepressants like Prozac and Paxil never published the results of about a third of the drug trials that they conducted to win government approval, misleading doctors and consumers about the drugs' true effectiveness, a new analysis has found.

Lees verder


The Drug Companies Are At It Again - Doctors Prescribing Psychiatric Drugs for Weight Loss

You may have read some of our articles on ADHD and alternative methods to the typical prescription drugs used to address the condition. Apparently people are taking notice, because the use of these drugs for treating ADHD and related conditions has decreased. Unfortunately, however, certain prescription drugs (like Adderall) are still being prescribed for other uses . . . namely weight loss. In fact a recent news article reported that celebrity Lindsay Lohan regularly uses Adderall to stay slim (perhaps too slim). Keep reading for a perfect example of how drug companies manage to keep afloat with little or no regard to your health.

Lees verder


Some clinical trials found to be biased

Recently there have been numerous reports suggesting that in the rush to get these drugs to the public, clinical trials may not only be poorly executed, but actually manipulated deliberately to reflect only positive results.

Lees verder


New strategies to tackle medical ghostwriting are debated

Better strategies to tackle ghostwriting in the medical literature are the subject of a debate by leading authors in next week's issue of the open-access journal PLoS Medicine. Ghostwriting is scientific misconduct, argues Peter GÝtzsche, Director of the Nordic Cochrane Centre, Copenhagen, Denmark, because it is dishonest and often does not allow for proper accountability of the role of authors and study sponsors in the publication process. "Court cases that allowed access to industry files have shown that ghost and guest authorship are common," says Dr. GÝtzsche, citing a recent example involving the anti-inflammatory drug rofecoxib (Vioxx) in the Journal of the American Medical Association (JAMA). But Jerome Kassirer, former editor-in-chief of the New England Journal of Medicine, disagrees. He states that while ghostwriting "debases the fundamental tenets of the medical profession" and can jeopardize patient care, we still do not have enough evidence of its existence. "We must be careful not to impose excessive regulations to solve problems that may not be threatening," argues Dr. Kassirer. A third perspective on ghostwriting comes from an international group of professional medical writers who argue that so long as their contribution to publication is explicitly disclosed, "the communication expertise and health care knowledge" of professional medical writers can be an untapped resource to help researchers publish and disseminate their research. They propose a new checklist for authors using medical writers that can be included with manuscript submission and encourages appropriate disclosure of writing assistance.

Lees verder


New Study on Effects of Disclosing Financial Interests on Participation in Medical Research

Knowing how an investigator is paid for running a research study surprisingly plays a small role in patients' willingness to take part in clinical trials. However, according to a new Johns Hopkins University study more participants are troubled when they are told that the investigator could profit or lose money depending on the results. In an effort to learn more about the effects of disclosing an investigator's financial interests on potential study participants, researchers from the Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics, Duke University Medical Center, and Wake Forest University surveyed 470 patients from an outpatient cardiology clinic. Each of these patients, who were diagnosed with coronary artery disease, agreed to go through a consent process over the phone for a hypothetical clinical trial. The study, published in the October issue of the American Heart Journal, found that simply revealing an investigator's financial interest in a study does little to affect the patient's decisions to enroll in a hypothetical clinical trial. What the study did find was that patients were more concerned about certain types of financial interests, especially when the investigator owned stock in the company financing the study.

Lees verder


Pharmaceuticals sold in Sweden cause serious environmental harm in India

Many of the substances in our most common medicines are manufactured in India and China. Some of these factories release large quantities of antibiotics and other pharmaceutical substances to the environment. There is an obvious risk of these releases leading to resistant bacteria. Research from the Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg, Sweden, shows that Sweden is a major consumer of pharmaceutical substances from factories that fail to adequately treat their wastewater. As it is difficult to find out where the pharmaceutical substances are manufactured and how much is released, it is impossible at present for consumers to avoid contributing to this environmental harm. These findings are presented in the medical journal Regulatory Toxicology and Pharmacology and are highlighted today in a news article in Nature. Last week the research of the Swedish group became headline news in New York Times, Washington Post and Times of India. "We used to think that pharmaceuticals that ended up in the environment mostly came from the use of the medicines and that the substances were dispersed through wastewater. We now know that certain factories that manufacture substances release very large quantities of active substances," says associate professor Joakim Larsson of the Sahlgrenska Academy in Gothenburg,Sweden, one of the research scientists behind the studies.

Lees verder


How Big Pharma Threatens Its Critics

Do you remember Vioxx? It was the anti-inflammatory pain medication taken by an estimated 80 million arthritis sufferers around the world from 1999 to 2004. The incredible success of the drug was due in large part to its supposed safety.

Lees verder


Michael Jackson and Prescription Drugs

The ongoing investigation into Michael Jackson's death has stirred many questions about the pop icon's use of prescription drugs and whether overmedicating played a role.

Lees verder


Virtually all U.S. doctors accept money, freebies from drug companies

Nearly every doctor in the United States accepts gifts of some sort from pharmaceutical companies, but in many cases there is no benefit to patients, according to a study published in the New England Journal of Medicine. Researchers surveyed 1,662 U.S. doctors and found that 94 percent of them reported "some type of relationship with the pharmaceutical industry." Eighty-three percent of respondents reported receiving gifts of food at work, and 78 percent reported receiving free drug samples. More than 33 percent of doctors reported receiving monetary payments from drug companies in exchange for attending medical meetings, giving lectures or signing up patients to participate in drug tests.

Lees verder


New online consumer health guide reveals nutritional deficiencies caused by prescription drugs

NewsTarget.com, a leading natural health news and information site, has launched NewsTarget DrugWatch(TM), a free online resource that reveals the nutritional deficiencies caused by over 540 brand-name prescription drugs. The pages are provided free of charge as a service to enhance the health and safety of consumers.

Lees verder


State claims Lilly tried to blur Zyprexa-diabetes link

Drug companies aren't supposed to minimize the toxicity of medications, but that's what Lilly was doing, a retired Food and Drug Administration medical officer, John Gueriguian, testified. An expert witness for the state, Gueriguian was on the witness stand a second day.

Lees verder


Medicine Studies Under Scrutiny

“Many medical journals are becoming marketing instruments for the drug companies," Sidney Wolfe, M.D., Director of Public Citizen's Health Research Group, said.

Lees verder


Bush / Big Pharma conspiracy? White House to oppose open disclosure of clinical drug trials

The White House is taking steps to kill the FDA reform legislation recently passed in the House of Representatives that would require drug companies to publicly post clinical trial results so that doctors, researchers and the public could review them. According to a report in Inside Health Policy, the White House sent congressional staff an "unofficial statement of administration policy" that opposes this provision in the House bill. The blocking of this provision would allow drug companies to continue to conduct their clinical trials in secret, hiding results from the public and cherry picking only those clinical trials they wish to make public.

Lees verder


NTU professor discovers method to efficiently produce less toxic drugs using organic molecules

Nanyang Technological University (NTU)’s Associate Professor Zhong Guofu has made a significant contribution to the field of organic chemistry, in particular the study of using small organic molecules as catalysts, in the synthesis process called organocatalysis. Such synthesis process takes place for example, during the production of chiral drugs. In his study, Professor Zhong, who is from NTU’s School of Physical and Mathematical Sciences, has successfully created the first example where an organocatalyst is able to be ‘recycled’ (i.e. multiple reactions achieved with the recycled catalyst) during the synthesis process thus increasing its yield/effectiveness. Previously no one has been able to ‘recycle’ the organocatalysts directly (i.e. only single reactions performed) leading to the limitation of the use of organocatalysis in the industry. This ability to ‘recycle’ and produce multiple reactions thus increases the efficacy of the organocatalysis, making it a more efficient process, something that has not been demonstrated before. It also means that fewer chemicals are used in the synthesis process, making it a far more ‘green’ and less toxic process.

Lees verder


Shake-up of Big Pharma to speed generic drugs supply

The European Commission today launched a major crackdown on the pharmaceuticals industry, warning that it intends to "intensify its scrutiny" of Big Pharma in a bid to bring cheaper generic drugs on to the market more quickly.

Lees verder


EU probes firms over drug delays

The European Commission says it has launched anti-trust investigations into drugs firms over costly delays in introducing cheaper generic drugs.

Lees verder


Dealing with Truth

Dr. Janice Dorn writes, “There is a contagious epidemic of lies spreading all over the world, and it starts with rot at the highest levels of government. We are drowning in a cesspool of lies. All you have to do is open your eyes and ears. The litany of lies is everywhere. Even those who are doing everything possible to lead lives of radical honesty will slip and catch themselves in a lie. Maybe it’s a “little white lie” or something that is euphemistically called an “error of omission” or a “slip of the tongue.” Nonetheless, a lie is a lie. Why do people lie? Because they can.

Lees verder


UConn Health Debating Ban on Gifts

The University of Connecticut Health Center is joining the national debate on whether to ban staff and students from taking gifts from drug company and other industry representatives.

Lees verder


Scientists Unveil Structure of Molecular Target of Many Drugs

More than 40 years after beta blockers were first used clinically, scientists can finally get a detailed, three-dimensional look at the drugs’ molecular target—the beta2-adrenergic receptor. This receptor hails from a family of proteins called G protein-coupled receptors (GPCRs) that control critical bodily functions, several of our senses, and the action of about half of today’s pharmaceuticals. Because this is the first known structure of a human GPCR, the work promises not only to speed the discovery of new and improved drugs, but also to broaden our understanding of human health and disease.

Lees verder


Restrictions on Off-Label Marketing and Promotion of Drugs by Pharmaceutical Companies Should be Strengthened, Researchers Say

Researchers are asking for tougher penalties and fines for pharmaceutical companies that market drugs for “off label” promotion, according to a study published in the October 28 issue of the open access journal PLoS Medicine. New regulations are needed to address this practice, say Adriane Fugh-Berman, M.D., an associate professor in the GUMC Department of Physiology and Biophysics, and Douglas Melnick, M.D., a preventive medicine physician in the Los Angeles County Department of Public Health. In the article, Fugh-Berman and Melnick address public health issues associated with off-label promotion and marketing. Both authors have extensive experience with the pharmaceutical industry. Melnick once worked in as a physician in industry medical affairs, which supported pharmaceutical marketing efforts. Fugh-Berman is the principal investigator of PharmedOut, a publicly-funded project to educate physicians about the influence that pharmaceutical companies have on drug prescribing.

Lees verder


Did JAMA Editors Threaten a Big Pharma Whistleblower?

The American Medical Association (AMA) has launched an investigation into allegations that the Journal of the American Medical Association (JAMA) used threats in an attempt to silence a professor who drew attention to a journal author's failure to disclose a conflict of interest.

Lees verder


Drug Trials Go Unwatched, Study Says

Clinical trials that enroll millions of patients in tests of experimental drugs and medical devices get scant government oversight, according to a report released Friday.

Lees verder


Big Pharma and the FDA- Suppress the Science, Ban the Natural Substances, Sell the Drugs

In 2005, an up-and-coming pharmaceutical company made a big mistake: they invested millions of dollars into developing a drug only to discover that the only active ingredient of the drug, pyridoxamine, was really a common, naturally occurring substance that has been sold for decades at low cost to consumers in the form of a dietary supplement, and has always been available in commonly consumed foods such as chicken and brewer's yeast.

Lees verder


Research Shows Prescribers Miss Possibly Dangerous Drug Interactions

Research led by The University of Arizona College of Pharmacy has found that medication prescribers correctly identified fewer than half of drug pairs with potentially dangerous drug-drug interactions. These findings raise concern because of the high number of drugs Americans take: an average of 2.3 medications is prescribed during each physician office visit. A synopsis of the research was published in May Research Activities, a digest of research findings intended to contribute to the national policymaking process. The researchers, led by Daniel Malone, PhD, professor at the UA College of Pharmacy, mailed a questionnaire to 12,500 U.S. prescribers who were selected based on a history of prescribing drugs associated with known potential for drug-drug interaction. Prescribers were primarily physicians, physicians’ assistants and nurse practitioners. Recipients were asked to classify 14 drug pairs as “contraindicated,” “may be used together but with monitoring” or “no interaction.” Respondents could also state that they were “not sure.”

Lees verder


AstraZeneca tried to 'bury' bad news on Seroquel drug

AstraZeneca tried to “bury” adverse medical studies about Seroquel, its blockbuster drug, internal company memos released in an American court case have revealed.

Lees verder


Small Promotional Items from Drug Companies May Influence Medical Students' Attitudes

Exposure to small promotional items from pharmaceutical companies, such as clipboards and notepads, appears to influence medical students' unconscious attitudes toward the marketed product, according to a report in the May 11 issue of Archives of Internal Medicine, one of the JAMA/Archives journals. Students whose medical school restricts marketing practices had less favorable attitudes toward the product following exposure to the items, while those at a school with no such limitations responded more favorably. "Discussions about the influence of pharmaceutical promotion on physicians often focus on gifts and payments of relatively large economic value," the authors write as background information in the article. "The underlying assumption is that smaller gifts are unlikely to exert influence on prescribing decisions." However, marketing and psychological research suggests that even trivial items can sway attitudes and behaviors. David Grande, M.D., M.P.A., of the University of Pennsylvania, Philadelphia, and colleagues conducted a randomized controlled experiment involving 352 third- and fourth-year medical students. Of these, 154 were enrolled at the University of Pennsylvania School of Medicine (Penn), which has a policy prohibiting most gifts, meals and samples from drug companies. The other 198 attended the University of Miami Miller School of Medicine (Miami), which permits these marketing practices. One hundred and eighty-one of the participants were randomly assigned to be unknowingly exposed to small branded promotional items for the cholesterol-lowering medication Lipitor, including a clipboard and notepad used when they signed in to study appointments. The other 171 students received no such priming. All of the participants completed a test of implicit attitudes toward Lipitor (one of the most heavily promoted brand-name statins in the United States) and Zocor (which is available generically and considered to be equally effective). The test involved matching the brands to attributes of the brands (such as pleasant and unpleasant) in a computerized image- and word-association test. Differences in reaction times help reveal unconscious attitudes. The students also reported their explicit (conscious) attitudes toward both drugs by completing a questionnaire about safety, superiority, efficacy and convenience.

Lees verder


Why the Medical Industry Is Lashing Out at Oprah Winfrey

A recent cover story in a struggling news magazine, under the title "Crazy Talk:" accuses Oprah Winfrey of spreading "dubious advice" in a wide range of health issues from menopause and hormone replacement therapy to autism, cancer, aging, and weight loss. The tone of the article was the same tiresome blend of gotcha journalism and selective fact-reporting that fills tabloid coffers.

Lees verder


Key health care senators have industry ties

Influential senators working to overhaul the nation's health care system have investments and family ties with some of the biggest names in the industry. The wife of Sen. Chris Dodd, the lawmaker in charge of writing the Senate's bill, sits on the boards of four health care companies.

Lees verder


Cold medicine scam finally exposed after decades of harming children

Another example of outright quackery by pharmaceutical companies has finally gathered enough steam to achieve mainstream news coverage: Cold medicines are useless, say pediatricians

Lees verder


Big Pharma says your mysterious pain is real

Can an fMRI scan determine the presence or absence of disease? To date, no evidence convincingly shows that fMRI, designed to measure cerebral metabolism, is sufficient to diagnose a specific underlying disease. So what's going on here?

Lees verder


Vaccine Studies - Under the Influence of Pharma

It was the pharmaceutical industry that told Congress in 1982 that they were going to leave the nation without vaccines if they didn't get liability protection but have opposed making it less difficult for vaccine victims to obtain federal compensation in the U.S. Court of Claims under a 1986 law that gave them liability protection. It is Pharma lobbyists, who bully the FDA into fast tracking vaccines like Gardasil and who sit at the CDC's policymaking tables urging that new vaccines be recommended for use by all children so they can persuade state legislators to mandate vaccines like influenza vaccine.

Lees verder


Avoid Pills in 7 Common Ills

In the April 2008 issue of the Harvard Health Letter, researchers highlight how to manage seven common conditions without taking medication. While no one should stop taking prescribed medication without talking to a doctor, the researchers write that with discipline, the nonpharmacological approach can do as much as pills in many cases.

Lees verder


22,000 died amid delayed Bayer drug recall

The lives of 22,000 patients could have been saved if U.S. regulators had been quicker to remove a Bayer AG drug used to stem bleeding during open heart surgery, according to a medical researcher interviewed by CBS Television's 60 Minutes program.

Lees verder


Sen. Grassley proposes bill requiring drug companies to disclose gifts to doctors

Senators Herb Kohl, D-Wis., and Charles Grassley, R-Iowa, have introduced a bill to require companies to disclose the gifts that they make to doctors, in an effort to avoid undue influence on the prescribing of treatments. The Physicians Payments Sunshine Act would require all pharmaceutical and biological drug and device manufacturers to disclose any payment to a doctor valued at more than $25. The payments to be reported would include not just money, but also speaking fees, trips and other such gifts.

Lees verder


Bayer, Onyx Stop Nexavar Test on Lung-Cancer Patients

Bayer AG, Germany's biggest drugmaker, and Onyx Pharmaceuticals Inc. stopped a study of the Nexavar cancer drug against lung tumors because the product failed to help patients live longer than standard treatment.

Lees verder


Merck Committed Scientific Fraud in Delays, Distortions of Vytorin Drug Trial

The latest round of scientific fraud from Big Pharma arrives in the form of yet more junk science conducted by Merck on its blockbuster cholesterol drug Vytorin. Results of a clinical trial involving the drug were finally released this week, nearly two years after they were known by Merck, and only after Merck attempted to manipulate the data by redefining the outcome of the trial after the fact!

Lees verder


Are Herbal Remedies the New Big Pharma?

Most of the world has used plant-based remedies for hundreds if not thousands of years. Here, there's plenty of skepticism, but Chris Kilham, professor of ethnobotany and explorer in residence at the University of Massachusetts, says herbal medicines are much safer than synthetic drugs.

Lees verder


FDA Collaboration with Big Pharma Raises Eyebrows

Plainly stated, the FDA is set on becoming a drug company involved in every aspect of drug development for the next century. This pipe dream involves using sophisticated FDA software and related technologies to set the standards for the future of medicine, which will soon require your DNA in an FDA-owned supercomputer if you would like medical care. The FDA will help design all drugs from the ground up. The FDA, through the Reagan-Udall Foundation for the FDA, will control all patents and licensing arrangements regarding the drugs that are developed.

Lees verder


Cancer Data? Sorry, Can’t Have It

Not long ago, I asked a respected cancer researcher if he could send me raw data from a trial he had recently published. He refused. Sharing data would make the study team members “uncomfortable,” he said, as I might use this to “cast doubt” on their results.

Lees verder


Are you being detailed?

the Los Angeles Times published a large special series on prescription drug marketing and its influence on consumers, doctors and researchers. Much of it was review, but it may be shocking news to many readers.

Lees verder


Toxic drugs and dangerous conventional treatments

“If I contracted cancer, I would never go to a standard cancer treatment centre. Cancer victims who live far from such centres have a chance.” Professor Charles Mathe, French cancer specialist Doctors are too busy to dig into the statistics of cancer treatments, they assume that what they are taught at school or what is demonstrated in the pages of briefing journals is the best treatment. They cannot afford to suspect that these treatments are only the best for the pharmaceutical companies that influence their 'institutions of higher learning'.” Paul Winter, The Cancell Home Page, dedicated to exposing the fraud behind pharmaceutical company controlled medical research institutions and their deliberate withholding of information from the general public on safe cancer treatments.

Lees verder


Researchers Take Drug Company Pay, Then Lie About it

Dr. Joseph Biederman, of Harvard Medical School, is a world-renowned child psychiatrist whose work has helped fuel an explosion in the use of powerful antipsychotic medicines in children. He earned at least $1.6 million in consulting fees from drug makers from 2000 to 2007. However, he did not report much of this income to university officials.

Lees verder


European drug companies seek to end direct-to-consumer advertising ban; hope to follow U.S. drug advertising model

Citing a dearth of independent health information for consumers, European drug companies are aggressively lobbying for a change in E.U. rules about direct communication between companies and patients. But many watchdog groups fear that this is merely an attempt to bypass the E.U.'s ban on drug advertising. Concerned with a loss of profits to U.S. and Japanese drug companies, a group of industry and government representatives started a discussion forum in 2001 called G10 Medicines. The group concluded that profits would be increased if companies could communicate directly with patients. A resounding 70 percent of the European Parliament voted against this recommendation.

Lees verder


Clinical trials - Unfavorable results often go unpublished

Trials showing a positive treatment effect, or those with important or striking findings, were much more likely to be published in scientific journals than those with negative findings, a new review from The Cochrane Library has found."This publication bias has important implications for healthcare. Unless both positive and negative findings from clinical trials are made available, it is impossible to make a fair assessment of a drug's safety and efficacy," says lead researcher, Sally Hopewell of the UK Cochrane Centre in Oxford, UK.The international team of researchers carried out a systematic review of all the existing research in this area. In addition to showing that negative results were published less often, they found that if these results were eventually published, they would take between one and four more years to appear in journals than studies showing positive results.Results from one of the five studies in the review indicated that investigators and not editors might be to blame. The reasons most commonly given for not publishing were that investigators thought their findings were not interesting enough or did not have time. "The registration of all clinical trial protocols before they start should make it easier to identify where we are missing results," says Kay Dickersin from Johns Hopkins University in Baltimore, USA, another of the researchers on this project.

Lees verder


GlaxoSmithKline reportedly threatened diabetes expert over Avandia warnings

A diabetes expert has claimed that pharmaceutical company GlaxoSmithKline threatened him with legal action after he raised concerns about the safety of the company's anti-diabetes drug rosiglitazone, marketed as Avandia.

Lees verder


Do medical schools affect the way future doctors interact with drug companies?

Bulk of the approximately $21 billion dollars that pharmaceutical companies spend annually to market their products is targeted to physicians, doctors in training and medical students. Indiana University School of Medicine and the Regenstrief Institute researchers report on interaction between drug companies, medical students and residents and conclude that well-designed seminars, role playing and focused curricula can affect medical student and resident attitudes and behavior toward drug companies.

Lees verder


Big Pharma Pushes Drugs That Cause Conditions They Are Supposed to Prevent

Using the bone density measurements or "T scores" of a 30-year-old woman as a standard, the new condition, osteopenia, had "boundaries so broad they include more than half of all women over 50," writes Kelleher. And it didn't hurt that 10,000 bone density measuring machines appeared in doctors' offices to detect the new disease -- only 750 existed in 1995 -- many owned and financed by Merck, whose anti-bone-thinning drug Fosamax came online in 1995.

Lees verder


A bitter pill for Big Pharma

The strategy that has made the pharmaceutical industry one of the wealthiest and most powerful on Earth is finally starting to betray it.

Lees verder


Is Modern Medicine Founded On Error?

Modern medicine is firmly founded on the “Germ Theory of Disease” promulgated by Louis Pasteur in the 1860’s. Pasteur’s 140-year-old theory is still the medical paradigm upon which Western medicine fights disease as we enter the 21st century.

Lees verder


MDs' reactions to pharma marketing influenced by brand, side effects: Management Insights

A study of pharmaceutical companies' marketing to physicians shows that doctors are most influenced by brand preference and marketing that addresses the problems of drugs with many side effects, according to the Management Insights feature in the current issue of Management Science, the flagship journal of the Institute for Operations Research and the Management Sciences.

Lees verder


How Scientific Is Modern Medicine?

Conventional medicine adherents have consistently asserted that its methods are scientifically verified, and they have ridiculed other methods that are suggested to have therapeutic or curative effects. In fact, conventional physicians have consistently worked to disallow competitors, even viciously attacking those in their own profession who have questioned conventional treatments or provided alternative modalities.

Lees verder


Dangerous Drug Combinations Cause Thousands of Injuries Every Year

Dangerous Drug combinations are putting many people at risk, a fact few realize. As Americans take more and more medications for everything from upset stomachs to depression, drug clashes have fueled a new epidemic of unexpected, sometimes dangerous side effects and complications. One recent study suggested that at least 1.3 million Americans have prescriptions for drugs that could cause problems if taken together—and that only counts people with health insurance.

Lees verder


Big Pharma Spin Doctors Gather to Plot New Public Relations Strategies for Influencing the FDA, Popular Press

Concerned by the increasingly negative public image of their industry, pharmaceutical companies are meeting with major public relations associations in a conference intended to plan public relations strategies for the coming months. According to a press release, the First Annual Pharmaceutical Public Relations Symposium is intended to "cover key issues and challenges [that drug] companies face in an industry that is under ongoing political and media scrutiny."

Lees verder


Is Modern Medicine Founded On Error?

Modern medicine is firmly founded on the "Germ Theory of Disease" promulgated by Louis Pasteur in the 1860. Pasteurs 140-year-old theory is still the medical paradigm upon which Western medicine fights disease as we enter the 21st century. But with a huge increase today in infectious diseases and the rapidly rising epidemic of cancer, diabetes, heart disease and other chronic illnesses; we have to wonder if Pasteurs theory is really that sound.

Consider this alarming statistic from a report commissioned by the Nutrition Institute of America in October, 2003 - 2.2 million hospital patients suffer Adverse Drug Reactions (ADRs) to prescribed medicine each year leading to the deaths of 106,000 people. In other words, over 2,000 Americans die each week from properly prescribed medicine in properly prescribed doses.

This is a serious indictment of pharmaceutical medicine which is inextricably based on Pasteurs germ theory.

Lees verder


Data About Zetia Risks Was Not Fully Revealed

New evidence shows that the drug makers Merck and Schering-Plough have conducted several studies of their popular cholesterol medicine Zetia that raise questions about its risks to the liver, but the companies have never published those results.

Lees verder


Drug industry spends nearly twice as much on marketing than on research and development

The pharmaceutical industry spends almost twice as much on the marketing and promotion of drugs than on research and development, according to a new analysis in this week's PLoS Medicine.

Lees verder


The Cost of Pushing Pills

From this new estimate, it appears that pharmaceutical companies spend almost twice as much on promotion as they do on R&D. These numbers clearly show how promotion predominates over R&D in the pharmaceutical industry, contrary to the industry's claim. While the amount spent on promotion is not in itself a confirmation of Kefauver's depiction of the pharmaceutical industry, it confirms the public image of a marketing-driven industry and provides an important argument to petition in favor of transforming the workings of the industry in the direction of more research and less promotion.

Lees verder


Bristol-Myers Squibb to Pay Half a Billion Dollars to Settle Doctor Kickback Charges and Avoid Prosecution

the federal government charged that Bristol-Myers Squibb paid out illegal gifts to doctors and health-care providers between 2000 in 2003 to encourage them to promote and prescribe the company's drugs. The company was also accused of artificial and fraudulent price inflation in order to defraud public health-care programs on prescription costs and of paying wholesalers and retailers to stock Bristol-Myers Squibb drugs. In addition, the government charged the company with illegally promoting the prescription of Abilify, an atypical antipsychotic, for non-approved, "off-label" use on children and dementia patients.

Lees verder


Antidepressants, Bipolar Disorder and the Chemical Enslavement of Humankind by Drug Companies

Big Pharma is constantly looking for new ways to develop its markets and generate more profits. This is the inescapable directive of all corporations: Be more profitable, regardless of the cost to society. In Big Pharma's case, the pursuit of this mission inevitably leads to the targeting of an ever-increasing selection of pharmaceutical consumers who have the potential to become lifelong customers.

Lees verder


Drug marketing techniques may be risking patient safety

With new drugs being reviewed by regulatory agencies and then released onto the market faster than ever before, patients' safety is being compromised, warns a study published on bmj.com today. Dr David Kao from the University of Colorado Health Sciences Center, argues that while drug regulatory bodies are under pressure to make new drugs available more quickly, there are concerns that the deadlines for approving drugs have shifted the focus away from safety. Kao reviews trends in drug approval times in the United States, and suggests how drug marketing techniques could be used to improve the way new drugs are monitored. Previous research has shown that drugs approved in the US during the two months before the mandated deadline were more likely to be withdrawn for safety reasons or to carry a warning. Today's marketing techniques are so sophisticated, says Kao, that once a drug has been approved the products can be released on websites within 90 minutes. He cites the example of Merck's new treatment (sitagliptin) for hyperglycaemia (high blood sugar levels)—within 14 days of approval 188 million patients or 73% of the insured US population had been targeted by the marketing campaign.

Lees verder


 

 

 


View My Stats