Nog steeds houden de farmaceutische bedrijven ons voor de gek


De medicijnindustrie realiseert zich duidelijk dat steeds meer mensen kritisch staan tegenover behandelingen met cholesterolverlagers. Dit is waarschijnlijk de reden waarom er de laatste tijd verscheidene grote en ingewikkelde, door meerdere auteurs geschreven, reviews zijn gepubliceerd, betaald en in sommige gevallen ook uitgevoerd door de medicijnindustrie. Het kan ook verklaren waarom Amgen kort geleden een nieuw rapport heeft uitgebracht over het FOURIER-onderzoek. Amgen is de producent van het betreffende medicijn. Als je mijn nieuwsbrief van maart 2017 hebt gelezen weet je dat zowel de cardiovasculaire als de totale sterfte toenam bij dat onderzoek, hoewel niet met statistische significantie. Dit was waarschijnlijk de reden dat de proef al na 2,2 jaar werd stopgezet.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

http://www.ravnskov.nu/?page_id=2644&preview=true

Gebruikmakend van statische methodes kwamen de 19 auteurs van het nieuwe FOURIER-rapport tot de volgende conclusie:
Er was een monotone relatie te zien tussen het bereikte LDL-cholesterol en ernstige cardiovasculaire uitkomsten die te danken was aan LDL-concentraties van minder dan 0,2 mmol/L. Omgekeerd bleken er wat veiligheid betreft geen problemen te zijn bij een zeer laag LDL-cholesterol gedurende een mediane duur van 2,2 jaar. Deze data vormen ondersteunend bewijs voor het verlagen van LDL-cholesterol bij patiŽnten met een cardiovasculaire ziekte tot onder de momenteel geldende aanbevelingen.

Maar dan nu de verklaringen omtrent de belangen van de auteurs:
RPG meldt subsidies en persoonlijke vergoedingen van Amgen, tijdens het uitvoeren van het onderzoek; toelages en persoonlijke vergoedingen van Amgen, DAiichi-Sankyo en Merck; persoonlijke vergoedingen van Amarin, het Amerikaanse College of Cardiology, Angel Med, Beckman-Coulter, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, CVS Caremark, GlaxoSmithKline, Janssen, Lexicon, Portola, Pfizer, Regeneron, Sanofi-Aventis, St Jude, en Stealth Peptides, buiten het voorliggende werk om. TRP rapporteert subsidies en persoonlijke vergoedingen van Amgen, tijdens uitvoer van de studie; en persoonlijke vergoedingen van Amgen, Sanofi, Merck, Boehringer-Ingelheim, en The Medicines Company, buiten het voorliggende werk om.

GMFD meldt subsidies en persoonlijke vergoedingen van Amgen, tijdens het uitvoeren van het onderzoek; toelages en persoonlijke vergoedingen van Amgen en MSD; vergoedingen van Boton Scientific en persoonlijke vergoedingen van LivaNova en Sima Tau, buiten het voorliggende werk om. ZAG meldt persoonlijke vergoeding van Amgen en Sanofi, tijdens uitvoer van de studie. RC meldt subsidies van Pfizer-International Atherosclerosis Society en persoonlijke vergoedingen van MSD, Bayer, Amgen, Boehringer Ingeslheim, Sanofi, AstraZeneca, NovoNordisk, Servier, en Kowa, buiten het voorliggende werk om.

IG-B meldt persoonlijke vergoedingen en niet-financiŽle steun van Amgen en Sanofi en persoonlijke vergoedingen van Eli Lilly, Regeneron en Aegereon, buiten het voorliggende werk om. JL-M rapporteert persoonlijke vergoedingen en niet-financiŽle steun van Amgen en Sanofi, persoonlijke vergoedingen van MSD en Laboratorios Dr Esteve, buiten het voorliggende werk om. FM meldt subsidies, persoonlijke vergoedingen en niet-financiŽle steun van Amgen, MSD, Sanofi, AstraZeneca en Pfizer tijdens uitvoer van het onderzoek. BRO meldt persoonlijke vergoedingen van Amgen tijdens de uitvoer; deelname aan een groep voor veiligheidsbewaking van gegevens van Accera; plus subsidies van Long Term Care Group, Merck, Eli Lilly, TauRx, Janssen, Biogen, Avid, en Hoffman-La Roche, buiten het voorliggende werk om. EK meldt subsidies van Amgen tijdens uitvoer van de studie en subsidies van Amgen en AstraZeneca, buiten het voorliggende werk om. ALP werkt voor en heeft aandelen in Amgen.

RS is werknemer van Amgen en heeft als zodanig salaris, bonussen, aandelen of aandelenopties, ziektekostenverzekering en andere secundaire arbeidsvoorwaarden genoten; is geÔdentificeerd als uitvinder van ten minste ťťn ingediend patentverzoek in bezit van Amgen in verband met evolocumab. SMW is werknemer van Amgen en heeft een patent op evolocumab, verstrekt aan Amgen. ACK meldt subsidies en persoonlijke vergoedingen van Pfizer, buiten het voorliggende werk om; is de ontvanger van een prijs van National Institute for Health Research en ontvangt steun van het Biomedical Research Centre Award to Imperial College Healthcare NHS Trust. MSS meldt subsidies van Abbott Laboratories, , Clinical Diagnostics, Daiichi-Sankyo, Gilead, GlaxoSmithKline, Roche Diagnostics, Takeda, Novartis, Poxel, Eisai, Genzyme, en Pfizer; subsidies en persoonlijke toelages from Amgen, AstraZeneca, Intarcia, Merck, Janssen Research Development, The Medicines Company, en MedImmune; en persoonlijke toelages van Alnylam, CVS Caremark, Lonis, Cubist, Esperion, en MyoKardia, buiten het voorliggende werk om. J-GP, KT, en FS verklaren geen strijdige belangen te hebben.

Is het tegen deze achtergrond nog denkbaar dat deze auteurs de lezer echte informatie hebben verstrekt over de voordelen en bijwerkingen van dit medicijn? Mijn vraag is relevant want volgens Wikipedia werd Amgen in 2012 beschuldigd van illegale reclame.

Federale aanklagers beschuldigden het bedrijf ervan winsten na te jagen terwijl patiŽnten in gevaar werden gebracht. Amgen betaalde $762 miljoen nadat ze schuldig waren bevonden aan oneigenlijke promotie en verkoop van medicijnen voor indicaties die niet door de FDA waren goedgekeurd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Amgen

En dit gebeurt niet alleen bij Amgen. In zijn boek Deadly Medicines and Organised Crime schrijft Peter GÝtsche, hoogleraar aan de universiteit van Kopenhagen en hoofd van Nordic Cochrane over de vele boetes die grote medicijnfabrikanten hebben gekregen. Op Wikipedia kun je een lijst vinden met de hoogste opgelegde boetes aan de farmaceutische industrie.

https://www.amazon.ca/Deadly-Medicines-Organised-Crime-Healthcare/dp/1846198844
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_pharmaceutical_settlements

Hierbij is de vraag relevant waarom de farmaceutische bedrijven mogen doorgaan met hun criminele gedrag. En hoe het komt dat de verantwoordelijke bestuurders niet zijn gearresteerd?

Gelukkig begrijpen steeds meer onderzoekers dat de medicijnindustrie crimineel is en dat de cholesterolcampagne het grootste medische schandaal van de moderne tijd is. Helaas lezen de meeste mensen geen medische rapporten omdat die te moeilijk zijn, zelfs voor artsen. Als je echter bijvoorbeeld eens zoekt op YouTube onder ďstatinĒ, dan zul je toegang krijgen tot tientallen videoís die zijn gemaakt door onafhankelijke onderzoekers, artsen, journalisten of goed geÔnformeerde leken, die je meer kunnen vertellen hierover.

De meest recente en informatieve is waarschijnlijk deze door Dr. Sam Eggertsen (52 min.) Als je Deens verstaat kun je ook het interview met mij beluisteren (100 min.).

https://www.youtube.com/watch?v=vpfRgolVuiE&t=58s
https://www.youtube.com/watch?v=k7S3Wov-f-8&t=353s

Uffe Ravnskov
ravnskov@tele2.se

Vertaling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag