Door de farmaceutische industrie gesponsorde maaltijden geassocieerd met vaker voorschrijven van bepaalde geneesmiddelen


DE JAMA NETWORK JOURNALS

Uit een artikel, online gepubliceerd door JAMA Internal Medicine, blijkt dat het accepteren van ťťn enkele door de farmaceutische industrie gesponsorde maaltijd geassocieerd met het veelvuldiger voorschrijven door artsen van bepaalde geneesmiddelen aan Medicare patiŽnten en met oplopende frekwentie naarmate de maaltijden duurder en talrijker worden.

Sommigen beweren dat door de industrie gesponsorde maaltijden en betalingen helpen de discussie over nieuwe behandelingen te vergemakkelijken, maar anderen hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke beÔnvloeding van het voorschrijven. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat arts-industrie relaties geassocieerd zijn met een verhoogd aantal voorschriften voor geneesmiddelen met merknaam. R. Adams Dudley, M.D., M.B.A., van de Universiteit van California, San Francisco, en medeauteurs van de studie koppelden twee nationale datasets om de associatie tussen industrie betalingen en het voorschriftengedrag van artsen te evalueren.

De auteurs identifeerden de meest voorgeschreven merknaam medicijnen in elk van de vier categorieŽn in Medicare Part D in 2013. De geviseerde geneesmiddelen waren rosuvastatine calcium onder de de statines, nebivolol onder de cardioselective ?-blokkers, olmesartan medoxomil onder de angiotensine receptor blokkers (ACE-remmers en ARB's) en desvenlafaxine succinate onder de selectieve serotonine en serotonine-noradrenaline heropnameremmers (SSRI's en SNRI's). De 2013 Open Payments databank beschrijft de waarde en het geneesmiddel of apparaat gepromoot voor betalingen aan artsen over vijf maanden in 2013 zoals gerapporteerd door farmaceutische bedrijven.

De auteurs vonden dat van de 279.669 artsen, 63.524 betalingen hadden ontvangen in verband met de vier targetgeneesmiddelen; 95 procent van de betalingen waren maaltijden die een gemiddelde waarde van minder dan $ 20 hadden. Rosuvastatine was goed voor 8,8 procent van de statine voorschriften; nebivolol vertegenwoordigde 3,3 procent van de cardioselectieve ?-blokker recepten; olmesartan vertegenwoordigde 1,6 procent van de ACE-remmer en ARB voorschriften; en desvenlafaxine vertegenwoordigde 0,6 procent van de SSRI's en SNRI voorschriften.

Artsen die maaltijden hadden gekregen voor het voorschrijven van de geviseerde middelen schreven rosuvastatine 1,8 keer meer voor dan artsen die geen maaltijdvoordelen hadden gekregen, het voorschrijven van nebivolol en olmesartan was 4,5 keer hoger en desvenlafaxine op 3,4 keer hoger dan bij de artsen die geen bonussen hadden gekregen.

Artsen die slechts ťťn enkele maaltijd hadden gekregen schreven de vier targetgeneesmiddelen meer voor dan hun niet beÔnvloede collegaís. Extra maaltijden en duurdere maaltijden werden geassocieerd met meer voorschriften. Artsen die door de industrie beloond werden waren mannen, solo beoefenaars en artsen die in het Zuiden werken, zegt het verslag.

De auteurs noteren dat hun resultaten cross-sectioneel zijn en weerspiegelen een associatie, niet een oorzaak-gevolg relatie. Bijvoorbeeld, als de artsen ervoor kiezen om de presentaties van de industrie bij te wonen waar informatie wordt verstrekt over geneesmiddelen hebben maaltijden geen effect op hun voorschrijfgedrag.

"Onze bevindingen ondersteunen het belang van de voortdurende inspanningen voor transparantie in de Verenigde Staten en Europa," concludeert de studie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats