Medische tijdschriften publiceren nepwetenschap, betaald door Big Pharma


Door Paul Bedard

Medische tijdschriften die invloedrijk zijn bij het promoten – of afkraken – van nieuwe medicijnen zouden niet moeten worden vertrouwd, want het wetenschappelijk onderzoek, dat eerder als onafhankelijk werd beschouwd, wordt tegenwoordig betaald door de farmaceutische industrie, zo zegt de voormalig hoofdredacteur van een van de toptijdschriften in het land (de VS).

“Tja, zo was het vroeger,” zegt de voormalig redacteur van het New England Journal of Medicine, dr. Marcia Angell. Maar, zo voegt zij toe, “het begon te veranderen toen de farmaceutische industrie rijker, sterker en invloedrijker werd.

Toen begon deze industrie de financiering van waarschijnlijk inmiddels het meeste klinische onderzoek over te nemen.” In een optreden bij Full Measure with Sharyl Attkisson waarschuwde Angell zelfs iedereen die eraan dacht om nieuwe, wetenschappelijk goedgekeurde medicijnen te gaan gebruiken.

“Voor mij moet een medicijn minstens vijf jaar op de markt zijn voordat ik het ga gebruiken, omdat ik denk dat veel ervan schadelijk zijn. Ik denk dat artsen en het publiek zijn gaan geloven dat medicijnen veel beter en veiliger zijn dan ze echt zijn,” zei ze in de show die op zondagochtend verschijnt op Sinclair TV en online.

Angell, die van 1999 tot 2000 hoofdredacteur was bij het tijdschrift, suggereert dat de controle die Big Pharma heeft over de uitgaven voor onderzoek ook twijfel zaait over de resultaten. Zij probeerde dit in de gaten te houden.

“Ik belde dan op en zei, oké, je hebt laten zien dat je medicijn behoorlijk goed is. Maar het heeft geen enkele bijwerking. Elk medicijn dat enigszins werkt heeft vanzelf ook een paar bijwerkingen. En dan hoorde ik als antwoord, ‘nou ja het mag niet van de sponsor.’ Ik begon zeer wantrouwend te staan tegenover het meeste onderzoek dat werd gepubliceerd. We deden enorm ons best, we wezen vaak dingen af omdat ze duidelijk bevooroordeeld waren, maar alles dat wij afwezen kwam altijd weer in een ander tijdschrift terecht,” zo legt zij uit.
Attkisson interviewde een arts die medicijnstudies heeft geschreven en hij suggereert dat veel studies nu slechts advertenties voor medicijnen zijn.

Dr. Howard Pomeranz, oogspecialist aan de Hofstra Norhwell School of Midicine, zegt: “Dat klopt, en ik denk dat je er vaak op die manier naar moet kijken, kijk er goed naar.”

Vertaling: Astrid Zwart

Translated with permission of Paul Bedard:
http://www.washingtonexaminer.com/top-editor-medical-journals-publish-fake-science-in-big-pharmas-pocket/article/2622228


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica