Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Is er een verband tussen de marketing van opio´den gericht op dokters enerzijds en aantal doden door een overdosis anderzijds?

Dick Schrauwen [1]

Jama Network Open

WAAR DRAAIT HET OM?

In deze studie werd het verband onderzocht tussen de op dokters gerichte marketing-inspanningen van de farmaceutische industrie en het daaropvolgende aantal doden door een overdosis van op recept verkrijgbare opiumachtige pijnstillers (opio´den). In de studie werden alle counties [2] in de VS betrokken.

De studie maakte gebruik van de volgende bronnen [4]:
- Marketing-gegevens over de farmaceutische industrie,
- Overheidsgegevens over het voorschrijven van opio´den
- Overheidsgegevens over het overlijden dooreen overdosis.

De studie rapporteert [3] dat er tussen augustus 2013 en december 2015 bijna 40 miljoen dollar werd besteed aan de vermarkting van opio´den. De marketing was gericht op 67500 dokters in 2200 counties.

Er werd een verband gevonden tussen de intensiteit van de marketing-inspanningen en het aantal recepten voor opio´den. Er was ook een verband met het aantal doden door op recept verkrijgbare opio´den een jaar later.

Deze observationele studie toont geen causaliteit (oorzaak-gevolg) aan en kan alleen een associatie claimen.

ADVIES

De bevindingen van de studie wijzen erop dat op artsen gerichte marketing van opio´den indruist tegen de nationale inspanningen om het aantal doden door op recept verkrijgbare opio´den te verminderen. Beleidsmakers zouden daarom kunnen overwegen om de beperkingen op te leggen aan de marketing van opio´den.
VERWIJZIGEN

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-01/jn-imo011619.php

[2] County
- https://nl.wikipedia.org/wiki/County

[3] Publicatie: `Association of Pharmaceutical Industry Marketing of Opioid Products With Mortality From Opioid-Related Overdoses`; Scott E. Hadland en anderen.
- https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2720914?guestAccessKey=630f38c9-ac45-406f-8764-b04eef425ce7

[4] Uit de publicatie (zie [3])
DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTS
This population-based, county-level analysis of industry marketing information used data from the Centers for Medicare & Medicaid Services Open Payments database linked with data from the Centers for Disease Control and Prevention on opioid prescribing and mortality from overdoses. All US counties were included, with data on overdoses from August 1, 2014, to December 31, 2016, linked to marketing data from August 1, 2013, to December 31, 2015, using a 1-year lag. Statistical analyses were conducted between February 1 and June 1, 2018

https://en.wikipedia.org/wiki/Purdue_Pharma

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.