Media nieuws betreffende misleidende informatie over statines


Twee jaar geleden stuurde Fiona Godlee, de redacteur van het British Medical Journal, een brief aan Rory Collins, hoofd van de Cholesterol Treatment Trials (CTT Collaboration), waarin ze hem vroeg om de ruwe data uit de 27 statineonderzoeken, die door de Cochrane-groep zijn gebruikt als onderbouwing en bewijs voor het behandelen van gezonde mensen met statines. De reden hiervoor was, dat Collins aan BMJ had gevraagd om twee artikelen terug te trekken waarvan de schrijvers hadden gewezen op het feit dat 19-20% van de met statines behandelde mensen nadelige effecten ondervinden. Volgens Collins zijn nadelige effecten van statinebehandeling echter zeer zeldzaam.

https://www.documentcloud.org/documents/2109548-fgodlee-to-rcollins-7aug2014.html

In zijn antwoord op Godlee gaf Collins toe dat “de onderzoeksresultaten van individuele patiënten, die hebben bijgedragen aan de CTT meta-analyses, nu alleen betrekking hebben op oorzaak-specifieke sterfte, ernstige vasculaire voorvallen en plaatsspecifieke kanker” en hij beloofde “gedetailleerde data te zoeken betreffende alle nadelige effecten”:

http://www.documentcloud.org/documents/1341683-rorycollinsreply.html

Momenteel zijn twee jaar voorbijgegaan en er is niets gebeurd. In plaats daarvan heeft Collins – samen met 27 collega’s van wie de meesten zeer goed betaald zijn door de medicijnindustrie – wel een 30 pagina’s tellend essay in de Lancet geschreven waarin de statinebehandeling wordt geprezen. Hier volgen enkele van hun beweringen:

1) Je moet rapporten over de bijwerkingen van statines die gepubliceerd worden door onafhankelijke onderzoekers niet geloven, want volgens de statineonderzoeken heeft minder dan één procent last van bijwerkingen;
2) de meeste bijwerkingen zijn imaginair;
3) als je je cholesterol met 1 mol/l weet te verlagen, kun je het risico op een hartprobleem per jaar met 25% verlagen;
4) een statinebehandeling beschermt tegen kanker.

http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(16)31357-5.pdf

Samen met 17 ervaren collega’s ben ik nu bezig een antwoord te formuleren, ter publicatie in een geschikt medisch tijdschrift. Ik zou heel wat nieuwsbriefpagina’s nodig hebben om op een eenvoudige manier uit te leggen dat geen één van hun ongelofelijke beweringen klopt. Laat me je er slechts aan herinneren dat er geen significante gunstige effecten gevonden zijn in de statineonderzoeken die na de introductie van de “New Clinical Trial Regulations” (nieuwe richtlijnen voor medisch onderzoek) zijn uitgebracht. Volgens deze richtlijnen dienen alle onderzoeksdata publiek gemaakt te worden. (Hierover kun je meer lezen in mijn nieuwsbrief van januari 2016). En als je denkt dat statinebehandeling je beschermt tegen kanker, lees dan ons essay hierover. Het is precies omgekeerd!

http://www.ravnskov.nu/2016/01/12/january-2016-time-to-stop-statin-treatment/
http://qjmed.oxfordjournals.org/content/qjmed/105/4/383.full.pdf

Als statinebehandeling zo goed voor je is en veilig, waarom hebben onafhankelijke onderzoekers dan nog geen toegang gekregen tot de ruwe onderzoeksgegevens?

In zijn boek “Deadly Medicine and Organised Crime” beschrijft professor Peter Gøtsche, hoofd van Cochrane, de miljoenen dollars aan boetes die de grote farmaceutische bedrijven moesten betalen vanwege fraude, illegale marketing en omkoping op het gebied van psychiatrische medicijnen. Een relevante vraag is nu, gezien de weigering van Collins et al om alle klinische onderzoeksdata op het gebied van statines vrij te geven: hebben zij soortgelijke misleidende methodes gebruikt?

Je kunt meer informatie over dit probleem vinden op YouTube, in “The hidden silence of clinical trials”, een briljante lezing van Dr. Sile Lane, campagneleider bij Sense about Science.Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat er criminele methodes worden gebruikt door de aanhangers van statinebehandelingen. Lees bijvoorbeeld maar eens het rapport van People’s Pharmacy of het commentaar in Cardiobrief, door Larry Huston.

http://www.peoplespharmacy.com/2016/06/16/will-higher-bad-ldl-cholesterol-help-older-people-live-longer/

http://cardiobrief.org/2016/09/08/statin-trialists-seek-to-bury-debate-with-evidence/

Verder wordt op 18 oktober zowel in Frankrijk als Duitsland een bijna 1,5 uur durende film van de Franse Journalist Anne Georget over het cholesterolschandaal vertoond, op het tv-netwerk Arte. In deze film worden verschillende kritische onderzoekers, waaronder ikzelf, geïnterviewd. Het kan later, tot een week na uitzending, ook nog bekeken worden via uitzending gemist.

Uffe Ravnskov
www.ravnskov.nu

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats