Teveel vet blijkt diabetes type 2 te veroorzaken

Voor het eerst hebben wetenschappers mensen kunnen observeren die diabetes type 2 ontwikkelen en bevestigden dat vetverplaatsing uit de lever naar de alvleesklier de chronische aandoening triggert.

Het onderzoek, geleid door professor Roy Taylor aan de universiteit van Newcastle, UK, is gepubliceerd in het academische tijdschrift Cell Metabolism. De studie betrof een groep mensen uit Tyneside die eerder diabetes type 2 hadden maar genazen door af te vallen. Deze DiRECT-studie werd gefinancierd door Diabetes UK en geleid door de professoren Roy Taylor en Mike Lean (Universiteit van Glasgow).

De meerderheid bleef niet diabetisch gedurende de rest van de tweejarige studie. Een kleine groep ging terug aan gewicht winnen en kreeg weer diabetes. Professor Roy Taylor, van het Newcastle University Institute of Translational and Clinical Research, legde uit wat de gevorderde scantechnieken en bloedmonitoring onthulden.

Hij zei: “We zagen dat wanneer een persoon te veel vet ophoopt om opgeslagen te kunnen worden onder de huid, het elders kwijt moet geraken in het lichaam. De hoeveelheid die onder de huid kan worden bewaard, varieert van persoon tot persoon; de‘persoonlijke vetdrempel’ geeft aan waarboven vet problemen kan veroorzaken.

“Wanneer vet niet veilig onder de huid kan worden opgeslagen, wordt het vervolgens opgeslagen in de lever, en bij overmaat verplaatst naar andere plaatsen in het lichaam inclusief de alvleesklier. Dit proces ‘verstopt’ de alvleesklier en schakelt de genen uit die bepalen hoe insuline effectief moet worden geproduceerd, wat dan diabetes type 2 veroorzaakt.”

Dit onderzoek van professor Taylor bevestigt zijn Twin Cycle Hypothesis – dat diabetes type 2 wordt veroorzaakt door overtollig vet eigenlijk in zowel de lever en alvleesklier, en vooral dat dit proces omkeerbaar is.

Vertaling: Andre Teirlinck

Bron: Newcastle Universiteit