Teveel koffie doet je brein krimpen

In de grootste studie in zijn soort hebben onderzoekers ontdekt dat een hoge koffieconsumptie gepaard gaat met kleinere totale hersenvolumes en een verhoogd risico op dementie.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in UniSA’s Australian Centre for Precision Health bij SAHMRI en een team van internationale onderzoekers*, evalueerde de effecten van koffie op de hersenen onder 17.702 UK Biobank-deelnemers (37-73 jaar), waarbij werd vastgesteld dat degenen die meer dan zes kopjes koffie dronken koffie per dag had een 53 procent verhoogd risico op dementie.

Hoofdonderzoeker en UniSA-promovendus Kitty Pham zegt dat het onderzoek belangrijke inzichten oplevert voor de volksgezondheid.

“Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld. Maar met een wereldwijde consumptie van meer dan negen miljard kilogram per jaar, is het van cruciaal belang dat we alle mogelijke gevolgen voor de gezondheid begrijpen”, zegt Pham.

“Dit is het meest uitgebreide onderzoek naar de verbanden tussen koffie, hersenvolumemetingen, de risico’s van dementie en de risico’s van een beroerte – het is ook de grootste studie om volumetrische hersenbeeldgegevens en een breed scala aan verstorende factoren in overweging te nemen.

“Rekening houdend met alle mogelijke permutaties, ontdekten we consequent dat een hogere koffieconsumptie significant geassocieerd was met een verminderd hersenvolume – in wezen kan het drinken van meer dan zes kopjes koffie per dag je een risico op hersenziekten zoals dementie en beroerte opleveren.”

Dementie is een degeneratieve hersenaandoening die het geheugen, denken, gedrag en het vermogen om alledaagse taken uit te voeren beïnvloedt. Wereldwijd worden ongeveer 50 miljoen mensen gediagnosticeerd met het syndroom. In Australië is dementie de tweede belangrijkste doodsoorzaak, met naar schatting 250 mensen die elke dag worden gediagnosticeerd.

Een beroerte is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen wordt verstoord, met als gevolg zuurstofgebrek, hersenbeschadiging en functieverlies. Wereldwijd krijgt één op de vier volwassenen boven de 25 in zijn leven een beroerte. Gegevens suggereren dat 13,7 miljoen mensen dit jaar een beroerte zullen krijgen met 5,5 miljoen doden als gevolg.

Senior onderzoeker en directeur van UniSA’s Australian Centre for Precision Health, professor Elina Hyppönen, zegt dat hoewel het nieuws misschien een bittere brouwsel is voor koffieliefhebbers, het allemaal gaat om het vinden van een balans tussen wat je drinkt en wat goed is voor je gezondheid.

“Dit onderzoek biedt essentiële inzichten over zware koffieconsumptie en de gezondheid van de hersenen, maar zoals met veel dingen in het leven, is matiging de sleutel”, zegt prof. Hyppönen.

“Samen met ander genetisch bewijs en een gerandomiseerde gecontroleerde studie, suggereren deze gegevens sterk dat een hoge koffieconsumptie de gezondheid van de hersenen nadelig kan beïnvloeden. Hoewel de exacte mechanismen niet bekend zijn, is een eenvoudig ding dat we kunnen doen, om gehydrateerd te blijven en te onthouden om een ​​beetje water te drinken naast die kop koffie.

“De gemiddelde dagelijkse koffieconsumptie ligt ergens tussen de één en twee standaard kopjes koffie. Hoewel de eenheidsmaten kunnen verschillen, is een paar kopjes koffie per dag over het algemeen prima.

“Als u echter merkt dat uw koffieconsumptie richting meer dan zes kopjes per dag gaat, wordt het tijd dat u uw volgende drankje heroverweegt.”