Studie vindt verband tussen PFAS en pre-eclampsie

Perfluoralkylstoffen (PFAS), ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, zijn langdurige, door de mens gemaakte stoffen waarvan bekend is dat ze de drinkwatervoorziening van veel gemeenschappen vervuilen. De Biden-administratie heeft onlangs aangekondigd dat ze fabrikanten zal verplichten om openbaar te rapporteren over de PFAS-niveaus die in huishoudelijke artikelen worden aangetroffen. Hoewel wetenschappers hun potentiële toxiciteit erkennen, moeten ze nog begrijpen hoe deze stoffen precies de menselijke gezondheid beïnvloeden. Een nieuwe studie door onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital suggereert een verband tussen PFAS-blootstelling en laat optredende pre-eclampsie, een aandoening die wordt gekenmerkt door hypertensie en nierdisfunctie die ergens tussen de 2 en 8 procent van de zwangerschappen in de Verenigde Staten treft. De resultaten worden gepubliceerd in Environmental Health Perspectives.

“PFAS zijn alomtegenwoordig in het milieu en worden vaak gedetecteerd bij mensen”, zegt David Cantonwine, PhD, MPH, perinatale milieu-epidemioloog in de afdeling maternale-foetale geneeskunde aan de Brigham. “Blootstelling aan PFAS is in verband gebracht met een breed scala aan nadelige gezondheidsresultaten, waaronder reproductieve. In onze studie hebben we ons gericht op de effecten van blootstelling aan PFAS-chemicaliën tijdens de vroege zwangerschap en pre-eclampsie.”

Eerder onderzoek heeft een verband blootgelegd tussen prenatale PFAS-blootstelling en pre-eclampsie, wat suggereert dat deze toxines de ontwikkeling van deze aandoening beïnvloeden. In de studie van Cantonwine wilden onderzoekers de associatie tussen PFAS en vroege en late subtypes van pre-eclampsie onderzoeken. Oorspronkelijk werd gedacht dat pre-eclampsie zou ontstaan ​​door onvolledige hermodellering van de uteriene spinale slagaders in de placenta, maar het is nu duidelijk dat het kan ontstaan ​​door meerdere, mogelijk overlappende mechanismen. Milieugezondheidswetenschappers hebben in het verleden uitsluitend pre-eclampsie als een enkele aandoening bestudeerd, maar in het besef dat de ziekte meerdere oorzaken kan hebben, koos het team voor een nieuwe benadering om de impact die PFAS-chemicaliën hebben op de gezondheid van moeders beter te begrijpen.

Om deze studie uit te voeren, analyseerden Cantonwin en collega’s 150 deelnemers uit hun biorepository, LIFECODES, die sinds 2006 gegevens en monsters van zwangere vrouwen in het Brigham and Women’s Hospital bewaart. Ze maten negen PFAS-chemicaliën bij ongeveer 10 weken zwangerschap bij 75 vrouwen die waren gediagnosticeerd met pre-eclampsie en 75 normotensieve vrouwen.

Opvallend was dat deze studie een verband aan het licht bracht tussen prenatale PFAS-blootstelling en laat optredende pre-eclampsie. Met name vonden onderzoekers geen significante correlatie tussen PFAS-blootstelling en angiogene biomarkers of vroege pre-eclampsie, wat suggereert dat de rol die PFAS speelt bij pre-eclampsie niet in de eerste plaats de ontwikkeling van de placenta betreft.

Onderzoekers merken op dat deze onderzoekspopulatie relatief klein was. In de toekomst hopen ze dit onderzoek op grotere schaal te repliceren om de resultaten te valideren en biologische mechanismen voor deze bevindingen te onderzoeken. Hoewel deze studie een correlatie rapporteert, geen oorzakelijk verband, als grotere vervolgstudies deze bevindingen repliceren, kan dergelijk onderzoek het milieubeleid beïnvloeden en misschien de blootstelling van het publiek aan PFAS verminderen.

“Het belangrijkste doel van dit artikel was om te proberen informatie te verstrekken aan wetenschappers die soortgelijke studies willen doen,” zei Cantonwine. “Het repliceren en valideren van deze resultaten kan ons helpen te informeren over hoe toxische stoffen zoals PFAS de gezondheid van moeders beïnvloeden, hopelijk leidend tot relevante beleidswijzigingen.”