Nieuwe manier om zwangerschapsrisico’s van oudere moeders te voorspellen

Wetenschappers hebben nieuwe manieren getoond om het persoonlijke risico van oudere moeders op ernstige zwangerschapsproblemen te berekenen, zoals het krijgen van doodgeboren, te vroeg geboren of zeer kleine baby’s. De Manchester Advanced Maternal Age Study (MAMAS) werd geleid door Alex Heazell, hoogleraar verloskunde aan de universiteit van Manchester en honorair adviseur verloskundige in het Saint Mary’s Hospital (SMH) – onderdeel van de Manchester University NHS Foundation Trust (MFT) – met financiering van Tommy’s liefdadigheid. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift BMC Pregnancy Childbirth.

Experts van Tommy’s Stillbirth Research Center aan de Universiteit van Manchester – binnen het Saint Mary’s Hospital – verzamelden gegevens van 158 moeders van in de twintig, 212 van in de dertig en 157 van in de veertig: een totaal van 527 moeders in zes Britse ziekenhuizen tussen maart 2012 en oktober 2014.

De wetenschappers en onderzoeksverloskundigen van het Saint Mary’s Hospital vergeleken demografische en medische gegevens met bloedmonsters die werden genomen bij 28 en 36 weken zwangerschap.

Ze matchten monsters van oudere en jongere moeders met vergelijkbare kenmerken om te kijken naar eventuele impact van hun leeftijd, en vergeleken monsters van oudere moeders met verschillende zwangerschapsuitkomsten. De zwangerschapsuitkomsten omvatten doodgeboorte, vroeggeboorte, baby’s die werden opgenomen op de neonatale intensive care en baby’s die heel klein of met lage Apgar-scores werden geboren – een test die bepaalt hoe goed de baby het geboorteproces verdroeg.

De onderzoekers toonden aan dat niveaus van placenta-groeifactor – een eiwit dat van nature in de placenta wordt geproduceerd als het goed werkt – en antioxidantcapaciteit – die kan aantonen of cellen in de placenta degenereren of ontstoken zijn – kunnen helpen bij het voorspellen van zwangerschapsrisico’s bij vrouwen van 35 en over. Placentale groeifactor was de beste manier om een ​​negatieve zwangerschapsuitkomst te voorspellen, met een nauwkeurigheid van 74 procent, terwijl de antioxidantcapaciteit 69 procent van de tijd nauwkeurige voorspellingen gaf.

Uit de studie bleek dat eerdere succesvolle zwangerschappen beschermden tegen toekomstige problemen, aangezien moeders die eerder een levende baby hadden gekregen, ongeveer de helft van het risico op nadelige zwangerschapsuitkomsten hadden in vergelijking met vrouwen tijdens hun eerste zwangerschappen. Het voegt ook bewijs toe over de risico’s van roken voor en tijdens de zwangerschap: vrouwen ouder dan 35 jaar die rookten hadden een viervoudig verhoogd risico op nadelige zwangerschapsuitkomsten, terwijl dit voor ex-rokers tot twee keer zo hoog was.

De studie bouwt voort op eerdere bevindingen van dezelfde onderzoekers dat placenta’s van moeders boven de 35 meer afwijkingen en veranderingen in functie hadden. Hoofdauteur, professor Heazell, legt uit: “Moeders van 35 jaar of ouder komen in veel landen steeds vaker voor, en helaas wordt het krijgen van een baby op latere leeftijd al lang in verband gebracht met hogere zwangerschapsrisico’s.

“We weten al dat de veranderingen in oxidatieve stress en ontsteking die we in dit onderzoek zagen, geassocieerd zijn met veel zwangerschapscomplicaties – maar voor de eerste keer hier, ontdekten we dat ze ook aanwezig waren bij oudere moeders, wat de placenta zou kunnen beschadigen en zou kunnen verklaren waarom oudere moeders worden geconfronteerd met deze hogere risico’s.

“Als we deze biomarkers in de placenta meten, samen met demografische informatie en klinische variabelen waarvan we al weten dat ze het zwangerschapsrisico beïnvloeden, zou dat ons een betere manier kunnen geven om iemands individuele risico op een ongunstige zwangerschapsuitkomst op oudere leeftijd te voorspellen. “Er zijn echter grotere studies nodig om te zien of deze markers kunnen worden ontwikkeld tot een individueel voorspellend model.”

Jane Brewin, Chief Executive van Tommy’s liefdadigheidsinstelling, die het onderzoek financierde, merkte op: “Deze veelbelovende nieuwe onderzoeksweg heeft echt opwindend potentieel voor de klinische praktijk; het zou de zwangerschapsuitkomsten van oudere moeders al vanaf 28 weken kunnen voorspellen, zodat artsen kunnen optreden om problemen voor de meest kwetsbaren te voorkomen en onnodige medische behandeling te voorkomen voor mensen met een lager risico.

“De neiging om later in het leven een gezin te stichten, betekent dat er een reële en dringende behoefte is aan betere manieren om te voorspellen hoe de leeftijd van een moeder haar zwangerschapsgezondheid zal beïnvloeden. Moeders ouder dan 35 lopen een groter risico dat hun baby’s te vroeg, te klein of zelfs doodgeboren worden geboren – maar als we kunnen identificeren wie hulp nodig heeft, kunnen we deze problemen voorkomen en het leven van baby’s redden.”

https://www.manchester.ac.uk/

https://www.tommys.org/research/research-topics/stillbirth-research/older-mothers-and-risk-stillbirth

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34670515/