Zoutrijk dieet verhoogde de niveaus van een stresshormoon met 75 procent

Wetenschappers ontdekten in studies met muizen dat een zoutrijk dieet de niveaus van een stresshormoon met 75 procent verhoogde.

Experts hopen dat de bevindingen een herziening van het volksgezondheidsbeleid rond zoutconsumptie zullen aanmoedigen, met het oog op fabrikanten om de hoeveelheid zout in verwerkt voedsel te verminderen.

De aanbevolen zoutinname voor volwassenen is minder dan zes gram per dag, maar de meeste mensen eten regelmatig zo’n negen gram.

Dit kan bijdragen aan een hogere bloeddruk, wat het risico op hartaanvallen, beroertes en vasculaire dementie verhoogt.

Hoewel effecten op het hart en de bloedsomloop algemeen bekend zijn, was er weinig bekend over de invloed van een zoutrijk dieet op iemands gedrag.

Om dit te bestuderen, gebruikten experts van de Universiteit van Edinburgh muizen, die normaal gesproken een zoutarm dieet volgen, en gaven ze zoutrijk voedsel om de typische inname van mensen weer te geven.

Ze ontdekten dat niet alleen de stress hormoonspiegels in rust toenamen, maar dat de hormoonrespons van de muizen op omgevingsstress twee keer zo hoog was als bij muizen die een normaal dieet kregen.

Zoutinname verhoogde de activiteit van genen die de eiwitten in de hersenen produceren die bepalen hoe het lichaam reageert op stress.

Experts zeggen dat er al verder onderzoek gaande is om te begrijpen of een hoge zoutinname leidt tot andere gedragsveranderingen zoals angst en agressie.

De studie is gepubliceerd in Cardiovascular Research. Het werd gefinancierd door de British Heart Foundation en Kidney Research UK.

Vertaling: Andre Teirlinck