Slapen oma of opa overdag?

Volgens een voorlopig onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd op de 72e jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Toronto, lopen oudere mensen die overdag slaperigheid ervaren het risico op het ontwikkelen van nieuwe medische aandoeningen, waaronder diabetes, kanker en hoge bloeddruk.

De aandoening hypersomnolentie wordt gedefinieerd als overmatige slaperigheid overdag, zelfs na zeven of meer uren slaap. Het kan voor sommige mensen slopend zijn en de manier beïnvloeden waarop ze op het werk en in andere dagelijkse activiteiten presteren.

“Aandacht voor slaperigheid bij oudere volwassenen kan artsen helpen bij het voorspellen en voorkomen van toekomstige medische aandoeningen,” zei studie-auteur Maurice M. Ohayon, MD, Ph.D., DSc, van Stanford University in Stanford, Californië, en een lid van de American Academy of Neurology. “Oudere volwassenen en hun familieleden willen misschien beter naar slaapgewoonten kijken om het potentiële risico voor het ontwikkelen van een ernstiger medische aandoening te begrijpen.”

Bij het onderzoek waren 10.930 mensen betrokken; 34% van de deelnemers was 65 jaar of ouder.

Onderzoekers interviewden deelnemers twee keer per telefoon, drie jaar na elkaar. In het eerste interview voldeed 23% van de 65-plussers aan de criteria voor overmatige slaperigheid. In het tweede interview meldde 24% overmatige slaperigheid. Van hen zei 41% dat slaperigheid een chronisch probleem was.

De studie toonde aan dat mensen die in het eerste telefonische interview slaperigheid meldden, drie jaar later een 2,3 keer groter risico op diabetes of hoge bloeddruk hadden dan degenen die geen slaperigheid ervoeren. Ze hadden ook twee keer zoveel kans om kanker te ontwikkelen. Van de 840 mensen die bij het eerste interview slaperigheid meldden, ontwikkelden 52 mensen of 6,2% diabetes in vergelijking met 74 mensen, of 2,9% van degenen die overdag nooit slaperig waren. Van de 840 mensen die slaperigheid rapporteerden, ontwikkelden 20 mensen of 2,4% kanker vergeleken met 21 mensen, of 0,8% van degenen die overdag nooit slaperig waren.

De resultaten bleven hetzelfde nadat onderzoekers hadden gecorrigeerd voor andere factoren die de slaperigheid overdag zouden kunnen beïnvloeden, zoals geslacht en slaapapneu.

Mensen die tijdens beide interviews overdag slaperigheid rapporteerden, hadden een 2,5 maal groter risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen.

Mensen die alleen in het tweede interview slaperigheid meldden, hadden 50% meer kans om ook aandoeningen aan het bewegingsapparaat en bindweefsel te hebben, zoals artritis, tendinitis en lupus, dan mensen die geen slaperigheid overdag hadden.

Een beperking van het onderzoek was dat het afhankelijk was van de herinneringen van de deelnemers, in plaats van het monitoren van hun slaaplengte en kwaliteit en slaperigheid overdag in een slaapkliniek.

Het onderzoek werd ondersteund door de Arrillaga Foundation.