Slaapsensor kan helpen bij diagnose van dementie

Er is een nieuw onderzoeksproject gestart om een technologie te ontwikkelen die kan helpen bij het identificeren van mensen die risico lopen op dementie door hun slaappatroon te analyseren.

Dit innovatieve project brengt een breed scala aan expertise samen om te onderzoeken of alledaagse thuisgebaseerde technologie ons kan helpen bij het opsporen en monitoren van dementie

De Dementia Sleep Index, waarbij experts van de Universiteit van Newcastle betrokken zijn, is het resultaat van een driejarige samenwerking met technologiebedrijf Withings, met behulp van hun Sleep Analyzer-trackingmat.

Door slaappatronen van mensen met dementie te vergelijken met gegevens die overeenkomen met 3,7 miljoen nachten slaap in de algemene bevolking, hebben wetenschappers een ‘digitale biomarker’ gecreëerd die een kenmerkend kenmerk onthult van slaapstoornissen die vaak worden waargenomen bij mensen met dementie.

Risico op dementie
In dit nieuwe project, gefinancierd door het National Institute for Health and Care Research (NIHR), zullen experts deze aanpak nu uitbreiden om te zien of het mogelijk is om personen te identificeren die het risico lopen om dementie te ontwikkelen.

Professor Dame Louise Robinson, hoogleraar Eerstelijnszorg en veroudering en Regius Professor of Ageing, Newcastle University, maken deel uit van het onderzoeksproject.

Ze zei: “Dit innovatieve project brengt een breed scala aan expertise samen om te onderzoeken of alledaagse thuisgebaseerde technologie ons kan helpen bij het opsporen en monitoren van dementie en of dergelijke hulpmiddelen acceptabel zijn voor het publiek. ”

Verstoorde slaap is een veel voorkomend symptoom bij mensen met dementie, maar we weten nog steeds niet of dit een gevolg of een drijvende factor is in de progressie van de ziekte.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat langdurige slaapstoornissen een risicofactor kunnen zijn voor dementie, en wetenschappers werken aan het blootleggen van de mechanismen achter deze mogelijke link.

De Sleep Analyzer-volgmatten die worden gebruikt om de slaap te bewaken, zijn goedkoop en onopvallend. De matten worden onder iemands matras geplaatst en kunnen hartslag, ademhaling, slaapfasen en wanneer de persoon in en uit bed stapt detecteren.

Sleep Analyzer is een medisch apparaat dat slaapapneu en snurktijd kan detecteren. De gegevens worden in realtime teruggestuurd naar het onderzoeksteam via een mobiel gegevensnetwerk, wat betekent dat het apparaat voor deelnemers uiterst eenvoudig te gebruiken is.

Projectleider Professor David Sharp, Centre Director van het UK DRI Care Research & Technology Centre, en Professor Neurology aan het Imperial College London, zei: “Dit is een zeer opwindende kans om te onderzoeken of nieuwe digitale monitoringtechnologie kan worden gebruikt om vroege signalen te identificeren. van neurodegeneratie in de hersenen. Als het werk succesvol is, zal het een geheel nieuwe methode voor screening op dementie bieden.

Om dit te doen, zal het team 250 personen bestuderen uit de Insight 46-studie, die is opgesteld door leden van de MRC National Survey of Health and Development (NSHD) 1946 British Birth Cohort.

Deze personen werden allemaal in dezelfde week in 1946 geboren en zijn nu 77 jaar oud. Ze zijn hun hele leven lang bestudeerd en hebben gedetailleerd onderzoek gedaan naar de gezondheid van hun hersenen.

Slechte hersengezondheid
Onderzoekers zullen de slaapgegevens van deze deelnemers vergelijken met hun hersenscans en gezondheidsgegevens om te zien of ze kunnen voorspellen welke personen bewijs hebben van een slechte hersengezondheid.

Professor Jonathan Schott, UK DRI Clinical Advisor en Professor Neurology aan de UCL, zei: “Het bestuderen van het Insight 46-cohort biedt ons een unieke kans om echt te begrijpen hoe slaapgedrag verband houdt met het risico op dementie.

“Als deze techniek succesvol is, heeft deze techniek een enorm potentieel voor het identificeren van mensen binnen de bredere bevolking die zouden kunnen deelnemen aan klinische onderzoeken of, te zijner tijd, aan behandelingen om cognitieve achteruitgang te voorkomen.”

Ondertussen zal een team van Imperial’s Helix Centre en Newcastle’s Centre of Excellence in Dementia Research samenwerken met leden van het publiek en gezondheids- en sociale zorgprofessionals om een dienst te ontwerpen die kan worden gebruikt om de diagnose van dementie te ondersteunen met behulp van deze digitale biomarker in de NHS.

Het team ontwerpt de service samen met representatieve gebruikers en onderzoekt kwesties rond aanvaardbaarheid, toegankelijkheid en inzicht in de gevolgen van de gegevens.