Bij diabetes type 2 is fysiek bewegen effectiever in de middag

In een analyse van de Look AHEAD-studie ontdekten onderzoekers van het Brigham and Joslin Diabetes Center dat deelnemers die ‘s middags fysiek actief waren, een grotere verlaging van de bloedsuikerspiegel hadden dan degenen die op andere momenten van de dag het meest actief waren

Meer dan 37 miljoen Amerikanen hebben diabetes en bij 90-95% van die bevolking wordt diabetes type 2 vastgesteld. Leefstijlinterventies, zoals een gezond dieet en een programma voor regelmatige lichaamsbeweging, zijn methoden om diabetes onder controle te houden. Een nieuwe studie van een samenwerking van onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital, een van de oprichters van het Mass General Brigham-gezondheidssysteem, en Joslin Diabetes Center, onderdeel van Beth Israel Lahey Health, gebruikt gegevens van de Look AHEAD (Action for Health in Diabetes) studie, een gerandomiseerde gecontroleerde studie die een intensieve leefstijlinterventie vergeleek met diabetesondersteuning en -educatie bij patiënten met de diagnose diabetes type 2 en overgewicht of obesitas om de ontwikkeling van hart- en vaatziekten in de loop van de tijd te volgen.

In de huidige studie beoordeelde het onderzoeksteam of fysieke activiteit op bepaalde tijdstippen van de dag verband hield met een grotere verbetering van de bloedglucoseregulatie. Hun bevindingen suggereren dat patiënten met diabetes type 2 die ‘s middags fysiek actief waren de grootste verbeteringen hadden na een jaar in de proef. De resultaten van het team worden gepubliceerd in Diabetes Care.

“In deze studie hebben we aangetoond dat volwassenen met diabetes type 2 de grootste verbetering in glucoseregulatie hadden wanneer ze ‘s middags het meest actief waren”, zegt co-corresponderende auteur Jingyi Qian, PhD, van de afdeling Slaap- en circadiane stoornissen van de Brigham. “We weten dat fysieke activiteit heilzaam is, maar wat onze studie toevoegt, is een nieuw inzicht dat timing van activiteit ook belangrijk kan zijn.”

Artsen raden patiënten met diabetes aan om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen als methode om hun bloedglucosewaarden onder controle te houden. Verhoogde bloedglucosewaarden kunnen mensen met diabetes type 2 het risico op hartaandoeningen, visusstoornissen en nieraandoeningen in gevaar brengen.

Het team analyseerde fysieke activiteitsgegevens van het eerste en vierde jaar van de Look AHEAD-studie, waaronder gegevens van meer dan 2.400 deelnemers. Tijdens het onderzoek droegen de deelnemers een opnameapparaat voor tailleversnelling om fysieke activiteit te meten. Toen het team van Brigham en Joslin de gegevens van jaar 1 bekeek, stelden ze vast dat degenen die ‘s middags matig tot zwaar lichamelijk actief waren, de grootste verlaging van de bloedglucosewaarden hadden. Bij vergelijking van de gegevens van jaar 4 behield de middaggroep een verlaging van de bloedglucosewaarden. Daarnaast had de middaggroep ook de meeste kans om te stoppen met hun glucoseverlagende/diabetesmedicatie.

Het team van Brigham en Joslin merkt op dat hun onderzoek beperkingen heeft; hun studie is bijvoorbeeld observationeel en meet geen verstorende factoren zoals slaap en inname via de voeding.

In toekomstige studies kan het team hun bevindingen experimenteel testen om de onderliggende mechanismen te onderzoeken die kunnen verklaren waarom het tijdstip van de dag van activiteit de bloedglucoseregulatie kan beïnvloeden. Hieruit kan het team mogelijk specifieke aanbevelingen voor fysieke activiteit voor patiënten doen.

“Timing lijkt er toe te doen”, zegt co-corresponderende auteur Roeland Middelbeek, MD, assistent-onderzoeker bij het Joslin Diabetes Center. “In de toekomst hebben we mogelijk meer gegevens en experimenteel bewijs voor patiënten om meer gepersonaliseerde aanbevelingen te doen.”