Slaap je 9 uur of meer dan heb je een verhoogd risico op een beroerte

Mensen die overdag lange dutjes doen of negen of meer uren ‘s nachts slapen, kunnen een verhoogd risico op een beroerte hebben, volgens een studie gepubliceerd in het online nummer van 11 december 2019 van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurologie.

Mensen die een normaal middagdutje deden dat langer dan 90 minuten duurde, hadden 25 procent meer kans om later een beroerte te krijgen dan mensen die een normaal dutje deden van 1 tot 30 minuten. Mensen die geen dutjes namen of dutjes duurden van 31 minuten tot een uur, hadden niet meer kans op een beroerte dan mensen die dutjes namen van een tot 30 minuten.

“Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe het nemen van lange dutjes en ‘s nachts langer slapen kan zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op een beroerte, maar eerdere studies hebben aangetoond dat lange nappers en slapers ongunstige veranderingen in hun cholesterolgehalte en verhoogde tailleomtrekken hebben, beide waarvan risicofactoren voor een beroerte zijn, ”zei onderzoekauteur Xiaomin Zhang, MD, PhD, van Huazhong University of Science and Technology in Wuhan, China. “Bovendien kan lang slapen en slapen een algemene inactieve levensstijl suggereren, die ook verband houdt met een verhoogd risico op een beroerte.”

Bij het onderzoek waren 31.750 mensen in China met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar betrokken. De mensen hadden bij het begin van het onderzoek geen geschiedenis van een beroerte of andere grote gezondheidsproblemen. Ze werden gemiddeld zes jaar gevolgd. Gedurende die tijd waren er 1.557 beroerte gevallen.

De mensen werden vragen gesteld over hun slaap- en slaapgewoonten. Middag dutten is gebruikelijk in China, zei Zhang. Acht procent van de mensen nam dutjes van meer dan 90 minuten. En 24 procent zei dat ze negen of meer uren per nacht sliepen.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die negen of meer uren per nacht slapen, 23 procent meer kans hebben om later een beroerte te krijgen dan mensen die zeven tot minder dan acht uur per nacht slapen. Mensen die minder dan zeven uur per nacht of tussen acht en minder dan negen uur per nacht slapen, hebben niet meer kans op een beroerte dan degenen die sliepen van zeven tot minder dan acht uur per nacht.

De resultaten zijn allemaal gecorrigeerd voor andere factoren die het risico op een beroerte kunnen beïnvloeden. Deze omvatten hoge bloeddruk, diabetes en roken.

Mensen die zowel lange nappers als lange slapers waren, hadden 85 procent meer kans om later een beroerte te krijgen dan mensen die matige slapers en nappers waren.

De onderzoekers vroegen mensen ook hoe goed ze sliepen. Mensen die zeiden dat hun slaapkwaliteit slecht was, hadden 29 procent meer kans om later een beroerte te krijgen dan mensen die zeiden dat hun slaapkwaliteit goed was.

Van de lange nappers had 1 procent van de gevallen per persoon-jaren later een beroerte, vergeleken met 0,7 procent van de gevallen per persoon-jaren van de gematigde nappers. De aantallen waren hetzelfde voor de lange en matige slapers, met 1 procent van de gevallen per persoon-jaar vergeleken met 0,7 procent van de gevallen per persoon-jaar met een beroerte.

“Deze resultaten benadrukken het belang van matige dutjes en slaapduur en het handhaven van een goede slaapkwaliteit, vooral bij middelbare leeftijd en oudere volwassenen,” zei Zhang.

Zhang merkte op dat de studie geen oorzaak en gevolg aantoont tussen lang slapen en slapen en een beroerte. Het toont alleen een associatie.

Beperkingen van het onderzoek zijn onder meer dat informatie over slaap en dutjes is ontleend aan vragenlijsten, niet aan het registreren van de werkelijke slaap van mensen en er geen informatie is verzameld over slaapstoornissen zoals snurken en slaapapneu. Ook betrof het onderzoek oudere, gezonde Chinese volwassenen, dus de resultaten zijn mogelijk niet van toepassing op andere groepen.