Afname van blootstelling van de ogen aan huishoudelijke schoonmaakproducten

Met de vakanties in aantocht, een herinnering aan familieleden om producten veilig op te bergen, weg van jonge bezoekers.

De feestdagen komen eraan, en met families die opa’s en oma’s bezoeken, en andere huishoudens die niet gewend zijn om kleintjes in huis te hebben, is het een belangrijke reminder om gevaarlijke producten veilig op te bergen. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen vertegenwoordigen een groot deel als bron qua blootstelling, gerapporteerd bij vergiftigingsmeldpunten in de U.S., en dit betreft vaak de ogen, met name bij kinderen.

Een nieuwe studie, uitgevoerd door het Center for Injury Research and Policy en het Central Ohio Poison Center in het Nationwide Children’s Hospital, analyseerde gegevens betreffende het in contact komen met de ogen van huishoudelijke schoonmaakmiddelen van 2000 tot 2016 en constateerde een afname in het aantal blootstellingen gedurende deze periode. Het aantal blootstellingen bij jonge kinderen blijft echter hoog.

De studie, vandaag gepubliceerd in ‘Eye’, ontdekte dat vergiftigingsmeldpunten in de U.S. 319,508 meldingen ontvingen van, aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen gerelateerde, blootstellingen van de ogen, gedurende de onderzoeksperiode, gemiddeld 18.795 blootstellingen op jaarbasis oftewel twee per uur. Ongeveer een kwart van de oog-blootstellingen waren gerelateerd aan bleekmiddelen (26%), gevolgd door muur/vloer/tegel     schoonmaakmiddelen (13%), desinfectiemiddelen (11%), wasmiddelen (6%) en glasreinigers (5%). De subcategorieën van de producten die het meest gelinkt werden met het grootste aandeel qua medische gevolgen waren gootsteenontstoppers, ovenreinigers en automatische vaatwasser-middelen.

De Poison Prevention Packaging Act van 1970, welke kindveilige verpakkingen verplicht voor verscheidene huishoudproducten, heeft een belangrijke rol gespeeld in de vermindering van vergiftiging bij kinderen. “Ondanks deze inspanningen, blijven jonge kinderen de leeftijdsgroep met de hoogste score qua blootstelling van de ogen met betrekking tot huishoudelijke schoonmaakmiddelen”, zegt Henry Spiller, MS, D.ABAT, coauteur van de studie en hoofd van het Central Ohio Poison Center aan het Nationwide Children’s.

Ouders en verzorgers kunnen helpen om kinderen te beschermen met betrekking tot blootstelling aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen met de volgende tips:

-Berg de middelen veilig op. Berg alle huishoudelijke schoonmaakmiddelen op, weg van, en uit het zicht van jonge kinderen. Sluit verpakkingen en zet ze direct na gebruik weer terug.

-Hou het traditioneel. Mensen die jonge kinderen hebben of volwassenen met dementie of ontwikkelingsstoornissen die samenleven met kinderen of waar kinderen op bezoek komen zouden traditionele (vloeibare of poeder) wasmiddelen moeten gebruiken, welke veel minder giftig zijn dan wasmiddelen in pakketjes/ capsules.

Bewaar het telefoonnummer van de huisarts/ huisartsenpost/ 112 in je mobiele telefoon en noteer het ergens in de buurt van je huistelefoon. Bel onmiddellijk als je vermoedt dat je kind in contact is gekomen met een huishoudelijk schoonmaakmiddel of een ander gevaarlijk product. Wacht niet met bellen tot je symptomen ziet.

In deze studie scoorden tweejarigen het hoogst qua blootstelling. “Er dragen waarschijnlijk een aantal factoren bij aan het risico op blootstelling op deze leeftijd, waaronder het feit dat tweejarigen veel tijd thuis doorbrengen, pas ontdekte mobiliteit, nieuwsgierigheid voor ongebruikelijke en intrigerende stimuli, en een onvermogen om potentiele gevaren te herkennen” zegt Spiller. Schoonmaakmiddelen kunnen met name voor jonge kinderen aantrekkelijk zijn, vanwege hun kleurrijke verpakkingen en inhoud en unieke geuren.

Tegengesteld aan de algemene trend, nam blootstelling van de ogen van wasmiddelen toe met 126 %, hetgeen voornamelijk veroorzaakt werd door incidenten met wasmiddel-pakketjes/ capsules. Blootstelling aan de ogen hiermee nam toe met 1.960 % van 2012 tot 2016, terwijl het aantal incidenten met andere typen wasmiddelen relatief constant bleef.

“Met name jonge kinderen kunnen de pakketjes laten openknallen, resulterend in inname, alsmede blootstellingen aan de huid en ogen”, aldus Spiller. In deze studie was de subcategorie van wasmiddelen de enige met een significante toename van het aantal blootstellingen, waarbij de toename begon in 2012, het jaar dat de wasmiddelpakketjes/ capsules werden geïntroduceerd op de Amerikaanse markt, hetgeen de dringende noodzaak benadrukt om inspanningen met betrekking tot preventie, gericht op deze wasmiddelpakketjes/ capsules, te verhogen.

Vertaling: Arnoud