Screening op coronavirus start op 3 Amerikaanse luchthavens

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Customs and Border Protection (CBP) van het Department of Homeland Security (CBP) zullen verbeterde gezondheidsonderzoeken uitvoeren om zieke reizigers te detecteren die op directe of aansluitende vluchten vanuit Wuhan, China reizen. Deze activiteit is een reactie op een uitbraak in China veroorzaakt door een nieuw (nieuw) coronavirus (2019 nCoV), met geëxporteerde zaken naar Thailand en Japan.

Vanaf 17 januari 2020 zullen reizigers van Wuhan naar de Verenigde Staten een ingangsonderzoek ondergaan voor symptomen geassocieerd met 2019-nCoV op drie Amerikaanse luchthavens die de meeste reizigers ontvangen uit Wuhan, China: San Francisco (SFO), New York (JFK) en Los Angeles (LAX) luchthavens.

“Om de gezondheid van het Amerikaanse publiek tijdens de opkomst van dit nieuwe coronavirus verder te beschermen, begint CDC met ingangsonderzoek bij drie toegangspoorten. Onderzoek naar dit nieuwe coronavirus is aan de gang en we volgen en reageren op deze evoluerende situatie, “zei Martin Cetron, M.D., directeur van CDC’s Divisie voor Wereldwijde Migratie en Quarantaine.

Op basis van de huidige informatie wordt het risico van 2019-nCoV voor het Amerikaanse publiek momenteel als laag beschouwd. Toch neemt CDC proactieve voorzorgsmaatregelen.

Toetredingsonderzoek maakt deel uit van een gelaagde aanpak die wordt gebruikt met andere reeds bestaande volksgezondheidsmaatregelen om aankomende reizigers die ziek zijn te detecteren (zoals detectie en melding van zieke reizigers door luchtvaartmaatschappijen tijdens reizen en verwijzing van zieke reizigers die aankomen in een Amerikaanse haven van binnenkomst door CBP) om de verspreiding van ziekten in de Verenigde Staten te vertragen en te verminderen.

CDC zet ongeveer 100 extra personeel in op de drie luchthavens (SFO, JFK en LAX) om het bestaande personeel aan te vullen bij CDC-quarantainestations op die luchthavens.

CDC houdt deze situatie actief in de gaten voor relevante informatie over de oorzaak van de uitbraak en het risico op verdere verspreiding via overdracht van persoon tot persoon of van dier op persoon. CDC kan screeningprocedures en andere responsactiviteiten aanpassen naarmate dit uitbraakonderzoek voortduurt en er meer wordt geleerd over het nieuwe virus. Toetredingsonderzoek alleen is geen garantie tegen de mogelijke import van dit nieuwe virus, maar is een belangrijk hulpmiddel voor de volksgezondheid tijdens onzekere periodes en onderdeel van een meerlagige strategie van de overheid om te reageren. Wanneer nieuwe informatie naar voren komt, zal CDC de maatregelen voor toegangsonderzoek opnieuw evalueren en de activiteiten dienovereenkomstig op of af schalen.

Op 11 januari 2020 heeft CDC een Level 1 Travel Health-kennisgeving (“gebruik gebruikelijke voorzorgsmaatregelen”) bijgewerkt voor reizigers naar Wuhan City en een bijgewerkte Health Alert voor zorgverleners en partners in de gezondheidszorg met nieuwe en bijgewerkte begeleiding is in de maak.

Chinese gezondheidsambtenaren melden dat de meeste patiënten die besmet zijn met 2019-nCoV blootgesteld zijn geweest aan een grote markt waar levende dieren aanwezig waren, wat suggereert dat dit een nieuw virus is dat de soortbarrière is gesprongen om mensen te infecteren. Chinese autoriteiten melden bovendien dat enkele honderden gezondheidswerkers die voor uitbraakpatiënten zorgen worden gevolgd en dat er geen verspreiding van dit virus van patiënten naar gezondheidswerkers is waargenomen. Ze melden geen aanhoudende verspreiding van dit virus in de gemeenschap, maar er zijn aanwijzingen dat een beperkte verspreiding van persoon tot persoon heeft plaatsgevonden. CDC reageert op deze uitbraak vanuit een overvloed aan voorzichtigheid, klaar om mensen te detecteren die besmet zijn met 2019-CoV.