Rokers zijn zich niet bewust dat stoppen met roken het risico op dementie verkleint

Rokers worden aangespoord om te stoppen met roken, omdat uit onderzoek blijkt dat rokers een grotere kans hebben op het ontwikkelen van dementie. De jaarlijkse bewustwordingsdag stimuleert rokers voor een poging tot stoppen en het thema van dit jaar is ‘stoppen met roken beschermt de gezondheid van je hersenen’.

Volgens Alzheimer’s Research UK is dementie de meest gevreesde gezondheidstoestand voor 55-plussers – meer dan enige andere levensbedreigende ziekte, waaronder kanker en diabetes.[1]

Toch blijkt uit YouGov-gegevens [2] in opdracht van Action on Smoking and Health (ASH) dat slechts 18% van de mensen die roken weet dat roken het risico op dementie verhoogt, vergeleken met meer dan 70% die weten dat roken longziekten of kanker veroorzaakt.

Roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van dementie [3], met name de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie, omdat het het vasculair systeem (hart en bloedvaten) en de hersenen schaadt. [4]. Studies suggereren ook dat stoppen met roken dit risico aanzienlijk vermindert [5], en roken is geïdentificeerd als één van de twaalf risicofactoren die, als ze volledig worden geëlimineerd, gezamenlijk tot 40% van de gevallen van dementie kunnen voorkomen of vertragen.[3]

Uit gegevens van Alzheimer’s Research UK blijkt echter dat slechts een derde van de volwassenen in de UK weet dat er dingen zijn die ze kunnen doen om hun risico op dementie te verminderen [1], en stoppen met roken is daar één van.

Dr. Chi Udeh-Momoh, een neurowetenschapper en expert op het gebied van dementie preventie aan het Imperial College London, zei:

“Als je rookt, is stoppen misschien wel de belangrijkste stap die je kunt nemen om zowel uw hart als uw hersenen te beschermen. Het kan echt uw leven en de toekomst ervan veranderen.

“Veel mensen weten dat roken het hart en de bloedvaten aantast, waardoor het risico op aandoeningen als hoge bloeddruk en beroerte toeneemt. Maar minder mensen realiseren zich dat deze aandoeningen op hun beurt het risico op dementie verhogen, of dat de chemicaliën in sigarettenrook de natuurlijke veroudering van de hersenen kunnen versnellen.

“Het is fantastisch dat de gezondheid van de hersenen het thema is van Niet-roken dag 2023. Initiatieven als deze zijn zo belangrijk om mensen bewust te maken van de stappen die we kunnen nemen om de hersenen gezond te houden.”

Deborah Arnott, Chief Executive van Action on Smoking and Health, die helpt bij de coördinatie van de Niet-roken-dag van dit jaar, zei:

“Stoppen met roken is één van de beste manieren om je gezondheid te verbeteren. Het is aangetoond dat het het risico op het ontwikkelen van dementie, hartaandoeningen, kanker en beroertes vermindert. Je ervaart al binnen enkele weken na het stoppen gezondheidsvoordelen, ademt makkelijker en je voelt je fitter.

“Niet-roken dag is het perfecte moment om te stoppen met roken wanneer duizenden andere mensen ook stoppen. Er zijn veel manieren om te stoppen van nicotinevervangende therapie tot vapen en gratis lokale ondersteuning om te stoppen met roken. Rokers hebben drie keer meer kans om te stoppen met hulp van een getrainde professional dan met wilskracht alleen.”

Hilary Evans, Chief Executive van Alzheimer’s Research UK, zei:

“Slechts één derde van de mensen realiseert zich dat we stappen kunnen ondernemen om het risico op het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd te verkleinen. Dit moet veranderen, en daarom is het verbeteren van het begrip van mensen over de dingen die ze kunnen doen om hun de gezondheid van de hersenen vorm te geven een echte prioriteit voor Alzheimer’s Research UK.

“We zijn verheugd om samen met ASH te werken om een licht te werpen op het verband tussen roken en de gezondheid van de hersenen. We hopen dat de positieve boodschap dat stoppen met roken op elk moment kan helpen om het risico op dementie te verkleinen, mensen die roken nieuwe motivatie geeft om te stoppen met roken op deze Niet-rokendag.”

Vertaling Andre Teirlinck

 

References
[1] Alzheimer’s Research UK. Public attitudes towards dementia. 2021.

[2] ASH Smokefree GB Adult Survey. Total sample size was 13,088 respondents. The online survey was undertaken between 16th February – 21st March 2022. The figures have been weighted and are representative of all GB adults

[3] Livingston G, Huntley J, Sommerlad A, Ames D, Ballard C, Banerjee S, Brayne C, Burns A, Cohen-Mansfield J, Cooper C, Costafreda SG. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet. 2020 Aug 8;396(10248):413-46.

[4] Tobacco use and dementia. WHO tobacco knowledge summaries. 8 July 2014

[5] “Former smokers did not show an increased risk of all-cause dementia (RR 1.01, 95% CI 0.96-1.06), AD (RR 1.04, 95% CI 0.96-1.13) and VaD (RR 0.97, 95% CI 0.83-1.13).” 2015 meta-analysis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25763939/