Rokers vatbaarder voor het COVID-19-virus

Onderzoekers van het Baylor College of Medicine, de University of South Carolina en andere instellingen hebben tabaksrook geïdentificeerd als een potentiële risicofactor voor infectie met het COVID-19-virus.

Co-corresponderende auteurs Dr. Christopher I. Amos, directeur van het Institute of Clinical and Translational Research in Baylor, Dr. Guoshuai Cai, assistent-professor aan de Universiteit van South Carolina, en hun collega’s analyseerden datasets van het RNA uitgedrukt door verschillende soorten longweefsel, een vergelijking tussen huidige en voormalige rokers en niet rokers.

Ze keken naar de expressie van ACE2, de molecule in de luchtwegen dat het COVID-19-virus gebruikt om zich te hechten aan en menselijke cellen te infecteren. Ze keken ook naar de expressie van FURIN en TMPRSS2, menselijke enzymen waarvan bekend is dat ze de COVID-19-virusinfectie vergemakkelijken.

De onderzoekers rapporteren in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine een toename van 25 procent in de expressie van ACE2 in longweefsels van steeds rokers, mensen die tijdens hun leven minstens 100 sigaretten hebben gerookt, vergeleken met niet rokers. Roken verhoogde ook de aanwezigheid van FURIN, maar in mindere mate dan ACE2. TMRPSS2-expressie in de longen was niet geassocieerd met roken. Ze ontdekten ook dat roken de genexpressie van cellen in de longen remodelleerde zodat het ACE2-gen sterker tot expressie kwam in de slijmbekercellen, cellen die slijm afscheiden om de slijmvliezen in de longen te beschermen.

Het significant rookeffect op ACE2-pulmonale expressie dat in deze studie werd geïdentificeerd, duidt niet alleen op een toename van de toegangspunten voor het COVID-19-virus, maar kan ook wijzen op een verhoogd risico op virale binding en het binnendringen van het virus in de longen van rokers. De bevindingen bieden waardevolle informatie voor het identificeren van mogelijk vatbare populaties.

“We veronderstelden dat het hoger aantal gevallen van COVID-19-infecties in regio’s van de wereld met veel sigarettenrook de gastfactoren kunnen weerspiegelen,” zei Amos. “Studies van COVID-19-patiënten zouden de invloed van roken op de COVID-19-resultaten kunnen helpen verduidelijken.”

Vertaling: Andre Teirlinck