Relatie verschillende voedingsmiddelen en verschillende soorten beroerte

Verschillende soorten voedsel zijn gekoppeld aan risico’s van verschillende soorten beroerte, volgens de grootste studie om dit te onderzoeken, vandaag gepubliceerd in het European Heart Journal.

Tot nu toe hebben de meeste onderzoeken gekeken naar het verband tussen voedsel en totale beroerte (alle soorten beroerte gecombineerd), of alleen gericht op ischemische beroerte. De huidige studie van meer dan 418.000 mensen in negen Europese landen heeft echter ischemische beroerte en hemorragische beroerte afzonderlijk onderzocht.

Uit het onderzoek bleek dat hoewel hogere innames van fruit, groenten, vezels, melk, kaas of yoghurt elk in verband werden gebracht met een lager risico op een herseninfarct, er geen significant verband was met een lager risico op een hersenbloeding. Een grotere consumptie van eieren werd echter geassocieerd met een hoger risico op hemorragische beroerte, maar niet met ischemische beroerte.

Ischemische beroerte treedt op wanneer een bloedstolsel een slagader blokkeert die bloed naar de hersenen levert of zich ergens anders in het lichaam vormt en naar de hersenen reist waar het de bloedstroom blokkeert. Hemorragische beroerte treedt op wanneer er bloedingen in de hersenen zijn die cellen in de buurt beschadigen. Ongeveer 85% van de beroertes is ischemisch en 15% is hemorragisch. Beroerte is de tweede belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd.

Dr. Tammy Tong, de eerste auteur van het papier en een nutritionele epidemioloog aan het Nuffield Department of Population Health, University of Oxford (VK), zei: “De belangrijkste bevinding is dat een hogere consumptie van zowel voedingsvezels als fruit en groenten sterk was geassocieerd met lagere risico’s van ischemische beroerte, die de huidige Europese richtlijnen ondersteunt. Het grote publiek zou moeten worden aanbevolen om hun vezel- en fruit- en groenteconsumptie te verhogen, als ze niet al aan deze richtlijnen voldoen.

“Onze studie benadrukt ook het belang van het afzonderlijk onderzoeken van beroerte-subtypen, omdat de voedingsassociaties verschillen voor ischemische en hemorragische beroerte, en consistent is met ander bewijs, waaruit blijkt dat andere risicofactoren, zoals cholesterolwaarden of obesitas, ook de tweetakt beïnvloeden subtypen anders. ‘

De totale hoeveelheid vezels (inclusief vezels uit fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden) die mensen aten, werd in verband gebracht met de grootste potentiële vermindering van het risico op een herseninfarct. Elke 10 gram meer vezelinname per dag ging gepaard met een 23% lager risico, wat overeenkomt met ongeveer twee minder gevallen per 1000 van de bevolking gedurende tien jaar.

Groenten en fruit alleen werden geassocieerd met een 13% lager risico voor elke 200g die per dag werd gegeten, wat overeenkomt met één minder geval per 1000 van de bevolking gedurende tien jaar. Geen voedingsmiddelen waren gekoppeld aan een statistisch significant hoger risico op ischemische beroerte.

Volgens Britse schattingen leveren twee dikke sneetjes volkoren toast 6,6 g vezels, een portie broccoli (ongeveer acht roosjes) levert ongeveer 3 g op en een middelgrote rauwe, ongeschilde appel biedt ongeveer 1,2 g vezels. De European Society of Cardiology (ESC) en het regionale kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie voor Europa bevelen aan om dagelijks minstens 400 g groenten en fruit te consumeren; het ESC stelt ook voor dat mensen 30-45 g vezels per dag moeten consumeren.

De onderzoekers ontdekten dat voor elke extra 20 g eieren die per dag werden geconsumeerd, er een 25% hoger risico op hemorragische beroerte was, gelijk aan 0,66 extra gevallen per 1000 (of ongeveer twee gevallen per 3000) van de populatie gedurende tien jaar. Een gemiddeld groot ei weegt ongeveer 60 gram. De eiconsumptie in de EPIC-studie was over het algemeen laag, met een gemiddelde van minder dan 20 g per dag.

De onderzoekers zeggen dat de associaties die ze hebben gevonden tussen verschillende voedingsmiddelen en ischemische en hemorragische beroerte deels kunnen worden verklaard door de effecten op bloeddruk en cholesterol.

Dr. Tong en haar collega’s analyseerden gegevens van 418.329 mannen en vrouwen in negen landen (Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) die werden aangeworven voor het Europees prospectief onderzoek naar kanker en voeding ( EPIC) studie tussen 1992 en 2000. De deelnemers vulden vragenlijsten in met vragen over voeding, levensstijl, medische geschiedenis en sociaal-demografische factoren, en werden gemiddeld 12,7 jaar opgevolgd. Gedurende deze tijd waren er 4281 gevallen van ischemische beroerte en 1430 gevallen van hemorragische beroerte.

Bestudeerde voedselgroepen omvatten vlees en vleesproducten (rood vlees, verwerkt vlees en gevogelte), vis en visproducten (witte vis en vette vis), zuivelproducten (inclusief melk, yoghurt, kaas), eieren, granen en graanproducten, fruit en groenten (gecombineerd en afzonderlijk), peulvruchten, noten en zaden en voedingsvezels (totale vezels en granen, fruit- en plantaardige vezels).

“The associations of major foods and fibre with risks of ischaemic and haemorrhagic stroke: a prospective study of 418,329 participants in the EPIC cohort across nine European countries”, by Tammy Tong et al. European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehaa007