Relatie specifieke darmbacteriën en pulmonale arteriële hypertensie

Onderzoekers hebben een verschillende verzameling bacteriën in de darm geïdentificeerd die kan bijdragen aan en de ontwikkeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) kunnen voorspellen, volgens nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension van de American Heart Association.

PAK is een chronische en progressieve ziekte waarbij de bloedvaten die bloed naar de longen leveren, vernauwd zijn, wat resulteert in symptomen zoals kortademigheid, hartkloppingen, vermoeidheid en andere. Bij PAH zorgt aanhoudend hoge bloeddruk in longslagaders ervoor dat de rechterkant van het hart te hard werkt om bloed te pompen, wat resulteert in rechtszijdig hartfalen (onvermogen van het hart om bloed adequaat te pompen). Het komt veel minder vaak voor dan systemische bloeddruk, die de kracht vertegenwoordigt van bloed dat door bloedvaten door het hele lichaam beweegt.

Iedereen heeft een verzameling bacteriën in zijn darm – bekend als microbiota – die helpen bij de spijsvertering. De onderzoekers ontdekten dat het hebben van een specifiek microbiotaprofiel in hun darm de aanwezigheid van PAH met een nauwkeurigheid van 83% voorspelde.

“We hebben voor het eerst aangetoond dat specifieke bacteriën in de darm aanwezig zijn bij mensen met PAH. Terwijl de huidige PAH-behandelingen zich richten op de longen, zou het kijken naar de long / darmas de deur kunnen openen voor nieuwe therapieën in het spijsverteringsstelsel, ”zei Mohan Raizada, Ph.D., hoofdonderzoeksauteur en hoogleraar in de afdeling fysiologie en functionele genomica aan het University of Florida College of Medicine in Gainesville, Fla.

Voor de studie werden ontlastingsmonsters verzameld van 18 PAH-patiënten en 12 mensen zonder een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Het microbiota-DNA van de ontlastingsmonsters werd geïsoleerd en de sequentie ervan bepaald. Het testen onthulde een groep bacteriën die uniek is in de PAK-patiënten die werden geassocieerd met PAK.

Dit is het eerste verband tussen een specifieke verzameling bacteriën en pulmonale arteriële hypertensie. Het is echter niet de eerste keer dat darmbacteriën in verband worden gebracht met medische aandoeningen. Een verscheidenheid aan verschillende darmflora-profielen is gekoppeld aan een verscheidenheid aan hart- en vaatziekten, waaronder hoge bloeddruk.

“We waren zeer verrast om zo’n associatie binnen een kleine groep proefpersonen te zien,” zei Raizada. “Het vereist meestal honderden patiënten om een ​​dergelijke betekenis te bereiken.”

De darmflora verandert voortdurend, afhankelijk van wat we eten, onze omgeving en vooral onze genetische samenstelling. Raizada zei echter dat de bacteriën die zijn geassocieerd met PAH uniek zijn en niet lijken te veranderen: “Wij geloven dat deze specifieke bacteriën constant zijn.”

Als de resultaten in een groter onderzoek worden gevalideerd, zeiden de onderzoekers dat het unieke bacteriële profiel zou kunnen helpen om PAH vroeg te diagnosticeren, mogelijk de invasieve hartkatheterisatie die tegenwoordig wordt gebruikt om de ziekte te diagnosticeren, te vervangen. Ook kunnen nieuwe soorten behandelingen worden ontwikkeld die gericht zijn op het veranderen van het darmmicrobioom van PAK-patiënten, waardoor nieuwe hoop wordt geboden om de progressie van de ziekte te stoppen.

Een andere belangrijke vraag die moet worden onderzocht, is hoe de darmbacteriën de longen van PAK-patiënten beïnvloeden. “We weten niet of en hoe darmbacteriën en virussen hun weg naar de longen vinden,” zei Raizada. “Sommige onderzoeken hebben gewezen op een verhoogde incidentie van darmlekkage bij mensen met pulmonale hypertensie, waardoor sommige darmbacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen en naar de longen kunnen circuleren waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken en tot vaatveranderingen kunnen leiden.”

“Er is nog de vraag of de specifieke microbiota geassocieerd met PAH de oorzaak of het gevolg is van de ziekte, daarom is meer onderzoek nodig,” concludeerde Raizada.