Relatie giftige sfeer op het werk en spiraal van depressie in Australië

Een ontnuchterende statistiek voor het ‘gelukkige land’: 36 miljoen recepten voor antidepressiva werden uitgegeven in Australië in 2018, de tweede hoogste in de ontwikkelde wereld na IJsland. De reden waarom Australië in de greep is van een crisis in de geestelijke gezondheid – met een op de vijf die kampt met depressie, angst of stemmingsstoornissen – is complex en wordt vaak toegeschreven aan traumatische ervaringen uit de kindertijd, familiegeschiedenis, stress in het leven en chronische gezondheidsproblemen.

Maar een andere factor, grotendeels onontgonnen, is de impact van giftige werkplekken op de geestelijke gezondheid.

Professor Maureen Dollard van de Universiteit van Zuid-Australië, een wereldwijde expert op het gebied van gezondheid op het werk, zal de komende drie jaar leiding geven aan een door ARC gefinancierd project van $ 477.782, dat het mogelijke verband onderzoekt tussen werknood en het hoge antidepressivumgebruik in Australië.  Zover zij weten is dat het de eerste studie in zijn soort ter wereld is, zal het team van Prof Dollard onderzoeken hoe bedrijfswerkplekken bijdragen aan psychische aandoeningen en medicatiegebruik, afhankelijk van de toewijding van een bedrijf aan de psychische gezondheid van haar werknemers.

“Bestaande onderzoeken richten zich grotendeels op de rol die werkdruk, pesten en gebrek aan ondersteuning spelen in gezondheid en welzijn, maar wij geloven dat het dieper gaat. De oorzaak ligt in de bedrijfscultuur van een werkplek en de toewijding aan wat we ‘psychosociale veiligheid’ van werknemers noemen, ”zegt Prof Dollard.

Voorgaand onderzoek heeft geschat dat het verband tussen werkgerelateerde stress en het gebruik van antidepressiva Australië 212 miljoen dollar per jaar kost. Met 65 procent van de Australiërs van 15-64 jaar die een groot deel van hun tijd op hun werkplek doorbrengen, vereist het probleem nationale aandacht, zegt professor Dollard.

“Werkdruk en pesten zijn producten van slecht management en gaan recht naar de top van een organisatie. “Als managers zich zorgen maken over werkstress en de psychische gezondheid van hun werknemers, zal de werkomgeving dit weerspiegelen. Werkeisen zullen beheersbaar zijn, werkconflicten zoals pesten worden vermeden of tot een minimum beperkt en middelen zullen toereikend zijn. ”

De onderzoekers hopen ook te bepalen of het hoge medicatiegebruik van Australië daadwerkelijk werkgerelateerde stress maskeert en de ware last van ongezonde bedrijfsculturen op de geestelijke gezondheid van werknemers onderschat. Claims in verband met stressgerelateerde arbeid zijn sinds 2006 verdubbeld en worden nu geschat op $ 480 miljoen per jaar.

Prof Dollard zegt dat haar eigen onderzoek aangeeft dat verbetering van de psychosociale gezondheid van Australische werknemers de verloren productiviteitskosten van $ 6 miljard per jaar voor werkgevers zou kunnen terugverdienen. “Als we slechts 20 compensatieclaims in het hele land zouden kunnen voorkomen, zou dat de kosten van ons onderzoeksproject rechtvaardigen,” zegt ze.

Bron: Universiteit van Zuid-Australië