Plantaardig dieet beschermt muizen tegen voedselinfectie

Muizen die een plantenrijk dieet krijgen, zijn minder vatbaar voor gastro-intestinale (GI) infecties door een ziekteverwekker zoals degene die momenteel wordt onderzocht voor een wijdverbreide E. coli-uitbraak gebonden aan ijsbergsla volgens een rapport van UT Southwestern onderzoekers . Een stam van E. coli bekend als EHEC, die slopende en mogelijk dodelijke ontsteking in de dikke darm veroorzaakt met symptomen zoals bloederige diarree en braken, is elk jaar betrokken bij verschillende door voedsel overgedragen uitbraken.

“Er zijn veel geruchten over de vraag of een plantaardig dieet beter is voor de darmgezondheid dan een typisch westers dieet, dat meer olie en eiwitten bevat, maar relatief weinig fruit en groenten,” zegt Vanessa Sperandio, Ph.D. , hoogleraar microbiologie en biochemie aan de UT Southwestern. “Dus besloten we het te testen.”

“Plantenrijke diëten bevatten veel pectine, een gelachtige substantie die voorkomt in veel groenten en fruit. Pectine wordt door de darmmicrobiota omgezet in galacturonzuur, waarvan we vinden dat het de virulentie van EHEC kan remmen,” voegt ze eraan toe.

“Dit is relevant voor de volksgezondheid omdat EHEC-uitbraken leiden tot hemorragische colitis, die slopend is en soms de dood veroorzaakt, vooral bij zeer jonge en ouderen”, zegt ze.

Darmpathogenen zoals EHEC voelen de complexe chemie in het maagdarmkanaal om te concurreren met de inwendige microbiota van de darm om voet aan de grond te krijgen, zegt Sperandio. Door de eeuwen heen hebben de ziekteverwekkers verschillende strategieën ontwikkeld om te concurreren met de zogenaamde goede, of commensale, microben die normaal gesproken langs de darm lopen.

Haar studie over een muismodel van EHEC is deze week gepubliceerd in Nature Microbiology.