Wat houdt kinderen met autisme ’s nachts wakker?

Een groot percentage kinderen met autisme kan moeilijk in slaap vallen, wordt vaak midden in de nacht wakker en wordt vroeg in de ochtend wakker. Een nieuwe onderzoeksstudie van het National Autism Research Center van Israël van BGU toont aan dat hun hersengolven vooral tijdens het eerste deel van de nacht ondieper zijn, wat aangeeft dat ze moeilijk in een diepe, verjongende slaap kunnen vallen.

Eerdere studies hebben aangetoond dat veertig tot tachtig procent van de kinderen in het autismespectrum een ​​vorm van slaapstoornissen heeft, die ernstige uitdagingen voor de kinderen en hun gezinnen met zich meebrengt. Het vaststellen van de oorzaken die deze slaapstoornissen veroorzaken, is een eerste cruciale stap om erachter te komen hoe ze te verlichten.

Een team onder leiding van prof. Ilan Dinstein , hoofd van het National Autism Research Center of Israel en lid van de afdeling Psychologie van BGU, onderzocht de hersenactiviteit van 29 kinderen met autisme en vergeleek ze met 23 kinderen zonder autisme. De hersenactiviteit van de kinderen werd geregistreerd terwijl ze een hele nacht sliepen in het Sleep Lab van het Universitair Medisch Centrum van Soroka, beheerd door prof. Ariel Tarasiuk. Normale slaap begint met perioden van diepe slaap die worden gekenmerkt door langzame hersengolven met hoge amplitude. Uit de opnames bleek dat de hersengolven van kinderen met autisme gemiddeld 25% zwakker (ondieper) zijn dan die van typisch ontwikkelende kinderen, wat aangeeft dat ze moeite hebben om diep in slaap te komen, wat het meest kritieke aspect is van het bereiken van een rustgevende en verjongende slaap ervaring.

“Het lijkt erop dat kinderen met autisme, en vooral degenen wier ouders ernstige slaapproblemen hebben gemeld, zich overdag niet genoeg vermoeien, onvoldoende druk ontwikkelen om te slapen en niet zo diep slapen”, zegt prof. Dinstein. “We vonden ook een duidelijk verband tussen de ernst van slaapstoornissen zoals gemeld door de ouders en de vermindering van de slaapdiepte. Kinderen met ernstigere slaapproblemen vertoonden hersenactiviteit die duidde op meer oppervlakkige en oppervlakkige slaap.”

Bron: Ben-Gurion University of the Negev