Ozon bewezen effectief bij desinfecteren Coronavirus

Studies hebben aangetoond dat SARS-CoV-2 een paar uur tot een aantal dagen actief blijft op aerosolen en oppervlakken, afhankelijk van de aard van het oppervlak en de omgevingsfactoren. Onderzoekers van Tel Aviv University hebben nu aangetoond dat ozon, dat al sinds lang tijden gebruikt wordt als antibacterieel en antiviraal middel bij waterbehandeling, na een korte blootstelling aan lage concentraties, effectief oppervlakken steriliseert tegen het Coronavirus.

Het onderzoeksteam werd aangevoerd door dr. Ines Zucker van de School of Mechanical Engineering van de Ivy and Eldar Fleischman Faculty of Engineering en de Porter School of the Environment and Earth Sciences van de Tel Aviv University. Dr. Zucker werkte samen met dr. Moshe Dessau van de Azrieli Faculty of Medicine bij Bar Ilan University in de Galilee en Dr. Yaal Lester van de Azrieli College in Jerusalem om de bruikbaarheid van ozon te onderzoeken voor het binnenshuis inactiveren van SARSCoV-2.

De voorlopige resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de uitgave Environmental Chemistry Letters.

De meeste mensen kennen ozon als de dunne laag van de atmosfeer rond de aarde die ons beschermt tegen de schadelijke effecten van UV straling. Ozon staat echter ook bekend als een sterke antioxidant en desinfectant, werkzaam in water- en afvalwaterbehandelingssystemen. Binnen het studiekader besloot het onderzoeksteam om de mechanismen te adapteren waarbij ze ozon gebruikten voor de afbraak van organische vervuilers in aangetaste wateren en demonstreerden de verwachte effectiviteit van ozon bij het neutraliseren van het Coronavirus.

Ozongas wordt gegenereerd door electrische ontlading (het uitsplitsen van chemische bestanddelen naar hun elementen d.m.v. electrische stroom), waarbij zuurstofmoleculen gereconstrueerd worden in de vorm van ozonmolecules. Tijdens hun onderzoek demonstreerden de onderzoekers het inactiveren van verschillende besmette oppervlakken, zelfs op moeilijk te bereiken locaties. Binnen enkele minuten werd een hoog desinfectieniveau bereikt – zelfs op oppervlakken die normaal handmatig vloeibaar gedesinfecteerd waren – met een statistisch succes van meer dan 90%. Volgens dr. Ines Zucker wordt voor deze methode gebruik gemaakt van goedkope en reeds beschikbare technologie, die gebruikt kan worden voor het desinfecteren van ziekenhuizen, scholen, hotels en zelfs vliegvelden en evenementenhallen.

“Vluchtig ozon wordt gegenereerd uit zuurstofgas door electrische ontlading. Op dit moment, voor het eerst, is het ons gelukt om te bewijzen dat het ook zeer efficiënt werkt bij het bestrijden van het Coronavirus”, benadrukt dr. Zucker. “Het voordeel ten opzichte van gewone desinfectants (zoals alcohol en bleek) is dat het heel snel en zonder gevaar voor de publieke gezondheid, objecten en aerosolen in een ruimte kan ontsmetten, en niet alleen besmette oppervlakken.” Omdat het gas relatief goedkoop en gemakkelijk geproduceerd kan worden, schat dr. Zucker in dat het mogelijk moet zijn om ozon desinfectiesystemen op een industriële schaal te introduceren om de COVID-19 uitbraak te bestrijden.

Vertaling: Ellen Lam